Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki hamburgerowe

Podpatrzyłam je u Dorotus, która podpatrzyła je u Liski (która zdaje się podpatrzyła je u Marthy Stewart :). Bułeczki łatwe, przyjemne, b. smaczne.

Składniki: 3/4 szklanki cieplej wody
1/3 szklanki mleka w proszku*
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki
Do posmarowania bułek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

* Można użyć zamiast wody i mleka w proszku - zwykłego mleka.


Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).

Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (dałam łącznie mniej niż 2,5 szkl. - bliżej 2,25). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut (u mnie 16). Po upieczeniu ostudzić.

A tak wygląda bułeczka już wykorzystana zgodnie z przeznaczeniem:

sobota, 16 lutego 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/02/16 23:03:05
Śliczne, a najbardziej znakomite z przeznaczeniem ;)
-
2008/02/16 23:18:48
Jutro rano wypróbuję nadwyżkę niezgodnie z przeznaczeniem - jako bułeczki śniadaniowe ;)
-
2008/02/18 10:35:41
bardzo podobaly mi sie te buleczki,ale niestety :-( nie moge ich wyprodukowac w mojej kuchni ze wzgledu na brak mleka w proszku! wrrrrrrr... nie moge zapomniec,zeby go nie przywiezc w marcu z polski!
-
2008/02/18 10:44:46
Nie ma powdered milk, naprawdę?? Dorotus robiła ten przepis, a ona niedaleko od Ciebie, tylko 2-ga wyspa :) Znalazłam coś takiego przez Google, jakąś dyskusję o cenach mleka w IRL i ktoś tam wspomina o mleku w proszku:
www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?t=2055140311&page=2
może można by zastąpić normalnym - tylko letnim, i wtedy nie użyć wody?
-
2008/02/18 13:36:00
Sliczne te buleczki! :)
-
2008/03/13 11:01:33
Rownie piekne jak te Dorotus:)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna