Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Z przepisu Komarki. Robiłam z połowy porcji, na małą, krótką keksówkę w kształcie typowego bochenka chleba. Szczerze polecam, bo przepis jest prosty, nie wymaga siły czy miksera, nie należy się jedynie przerażać lepkością i fakturą ciasta, i - podobno - nie dopuścić do zbyt mocnego wyrośnięcia przed umieszczeniem w piekarniku. Ciasto wychodzi bardzo smaczne - imho tylko trochę zbyt mało słone - w środku wilgotne, ale nie zbite, trochę jak dobry razowiec.

Proporcje na 2 keksówki: 1 kg mąki krupczatki, 6 łyżek siemienia lnianego, 6 łyżek łuskanego słonecznika, 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych, 3 łyżki sezamu, 2 łyżki pestek dyni, 1,5 łyżki soli (na połowę proponuję 1 płaską łyżkę 15 ml), 5 łyżek cukru, 5 dkg drożdży świeżych/2 saszetki x 7 g suchych, 1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto - będzie mokre, tak ma być. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić (wymieszać) ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia - na krótko, starczy ok. 15-20 min, ciasto może się nie udać, jeśli za dużo wyrośnie. Piec ok. 1 godziny (u mnie 65 min) w temperaturze 230 stopni.

niedziela, 03 lutego 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/02/04 12:27:26
Ptasia, czy pszesz czcionką ustawioną przeze mnie, czy zmieniasz w edytorze na inną? Podobny problem z wielkością czcionki był na blogu Majanaboxing. Okazało się, że w komputerze miała ustawioną inaczej wielkość czcionki. Sprawdź u siebie, bo jeśli nie zmieniasz czcionki w edycji, to rzeczywiście różni się wielkością od ustawionej przeze mnie. Jednak co dziwne, czcionka komentarzy, tytułow notek i bloga jest identyczna z wyglądem jaki im nadałam. Przypuszczam, że pisząc notkę, zmieniasz w edytorze rodzaj czcionki, bo tylko w notce się różni od tej w szablonie z katalogu.
-
2008/02/04 13:39:38
Irytku, powyższy post zmieniłam teraz na Verdanę, nie wybierając ręcznie wielkości czcionki - i jak?
-
2008/02/04 13:43:26
bo mi się jakieś za drobne teraz wydaje, i nie wygląda jak w Twoim szablonie... Jakoś lepiej u mnie wygląda wybrana wielkość 12 pkt. - jak w poście o omlecie "Gdy męża nie ma..."
-
2008/02/07 23:37:28
Ptasiu, wyszedł piekny!
-
Gość: , *.fbx.proxad.net
2009/03/31 20:55:10
Zrobiłam ten chlebek w jednej większej blaszce wyszedł super wszyscy się zajadali.Tylko zrobiłam z mąki comple bo w Paryżu nie ma krupczatki.Ja z Polski przywożę krupczatkę bo mam przepis na pyszne ciasto i ta mąka jest mi potrzebna.Sądzę że ten chlebek to z każdej mąki wyjdzie super, mi ciemny bardzo smakował.Dziękuję:)
-
2009/03/31 21:07:19
Tak myślałam, że z innej też wyjdzie...
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2011/06/12 13:08:35
Piekę ten chleb już ok. dwu lat i zapewniam, nie ma mu równych :)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna