Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Brownies z serem śmietankowym

Cream cheese brownies Nigelli Lawson, z How to be a domestic goddess.

Brownie to bardzo konkretne ciasto czekoladowe. Dość, że masła daje się tyle, co czekolady, i cukru też nie jest mało. Dlatego zazwyczaj kroi się je w małe, kwadratowe porcje. W tej wersji clou stanowi słony serek śmietankowy, który łamie smak słodkiego ciasta czekoladowego i stanowi niecodzienny akcent. Dla mnie wspaniałe połączenie, i idealne dla tych, co lubią słodko-słone, np. ciasteczka z masłem fistaszkowym.

Składniki: 125 g gorzkiej czekolady
125 g niesolonego masła
2 jaja
200 g drobnego/zwykłego cukru (można dać nieco mniej, ciasto jest mocno słodkie)
75 g mąki
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
200 g zimnego serka śmietankowego typu Philadelfia (w dobrych pojemnikach do
krojenia w plastry), Piątnica Twój Smak, Turek Świeży Serek itd

Czekoladę + masło topimy na małym ogniu, ubijamy jaja, cukier i wanilię w misce. Czekoladę + masło zdejmujemy z ognia kiedy są niemal stopione, odstawiamy na bok do całkowitego stopienia się i przestudzenia (parę minut), dodajemy do jaj z cukrem, ubijamy razem, dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Przelewamy 1/2 masy do kwadratowej foremki 23/24 cm (wysmarowanej i wysypanej mąką lub wyłożonej pergaminem - imho lepiej, bo potem łatwiej wyciągać brownies, choć może być trudniej nakładać masę), wygładzamy, kładziemy na to serek śmietankowy pokrojony w jak najcieńsze plasterki. Na to wyłożyć drugą 1/2 masy
czekoladowej. Piec 20 (wg. Nigelli) - 25 (wg. mnie) min w 180 st. (wierzch powinien mieć charakterystyczną skorupkę, a środek być wciąż wilgotny; ja piekłam 25 min i jest moim zdaniem dla wielbicieli wilgotnych brownies, jak ktoś chce suchsze, niech ew. dorzuci jeszcze 5 minut). Przechowywać w lodówce, najlepszy po schłodzeniu (po dobrych paru h, lub na następny dzień), nie na ciepło.

Ponieważ tym razem za rękodzieło odpowiadał M (który ma jakiś wstręt do pergaminu do pieczenia), brownie nie nakłada się estetycznie i najlepiej się je je łyżeczką z foremki. Na poniższym zdjęciu widzimy brownie robione przeze mnie kiedyś latem na działce, które było pieczone w pergaminie (=kroiło się łatwiej) i chyba nieco dłużej, bo było bardziej suche (ale nie zanadto). Obie wersje pyszne i przez serek - inne.

niedziela, 06 kwietnia 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/04/06 13:08:09
Cudne to polaczenie słodkiego ze slonym, mysle, ze smakowaloby mi bardzo :) Jeszcze nigdy nie robilam i nie jadlam brownies .
-
2008/04/06 13:17:43
Nigdy? To spróbuj koniecznie! Jeśli lubisz czekoladę, to wspaniała rzecz.
-
2008/04/06 21:21:02
Great recipe. My wife is Polish and is also addicted to chocolate brownies, so a great combination!

-
2008/04/06 22:09:38
Glad you like it!
-
Gość: Ola, *.chello.pl
2008/04/06 23:19:32
jejka.. wygląda i brzmi apetycznie.. Koniecznie jak będe miała więcej czasu muszę zrobić.. Czy trzeba miec do tego wielki talent kulinarny?/
-
2008/04/07 06:47:28
Olu: zdecydowanie nie trzeba. To ciasto typu zamieszaj, wylej - no, tu może trochę trzeba się pobawić przy dzieleniu masy na 1/2 i wykładaniu serka na masę - i piecz.
-
2008/04/07 09:13:31
Fajne i apetyczne, ale chyba bym jednak z niesłonym serkiem zrobiła, zobaczę ;)
-
2008/04/07 11:05:02
Wiesz, to nie jest tak, że jesz i czujesz słodkie, słodkie po czym nagle słone (aż tak słony Philly czy inny serek nie jest :). Bardziej jest tak, że czujesz przyjemną zmianę smaku.
-
2008/04/16 15:40:12
Dzisiaj spróbuję zrobić, wygląda smakowicie :D
-
2008/04/26 13:49:36
Łańcuszek doprowadził mnie do Ciebie i wyszło na to, że to dzięki Tobie zajadaliśmy się tym pysznym brownies;-)
-
2008/04/26 19:56:29
zrobiłam i było pycha!
były nawet głosy, że lepsze niż zwykłe brownies (ale mnie to nie do końca przekonało).
lubię oba ciasta :))
tylko chyba piec muszę dłużej niż 20-25 min, bo ciasto dość wilgotne.
super na drugi dzień, po nocy chłodzenia w lodówce.
-
2010/11/11 18:47:25
Robię a co i zrobię z twarogu zmielonego blenderem i niech ktoś powie że się nie uda to...:)
-
2010/11/11 20:28:02
Asiuniu, daj znać, jak wyszło ;)

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna