Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Pita

Bardzo zadowolona jestem z tych chlebków pita z przepisu Bajaderki. Wychodzą smaczne, pachnące, miękkie (nawet na 2 dzień!); kieszonki mi się co prawda nie zrobiły, ale to żaden problem. Poniżej kopiuję przepis za autorką:

Składniki: 1 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży

Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, az zaczną tworzyć sie pęcherzyki. Mąke wsypać do dużej miski, dodać pozostałe skladniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrosnięcia na co najmniej 1 godzine, aż podwoi swoja objetość. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 rownych części. Kazda czesc uformowac w kule, spłaszczyć i rozwalkować lub uformować rękami w kształcie krążka (większe bedą miały cieniutkie scianki, natomiast mniejsze beda grubsze i pulchniejsze - osobiście bardziej zadowolona byłam z mniejszych, trzeba też uważać, by za mocno ich nie rozciągnąć). Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i rownie goraca blacha. Piekarnik rozgrzac do 260 st.C, włozyć pusta blache (mozna rowniez piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwką i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blache. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.

U mnie pomimo nagrzania piekarnika i blach (na jednej pity się nie zmieściły) kieszonki się nie zrobiły, ale uwierzcie, w niczym, a już na pewno nie w jedzeniu, to nie przeszkadza... Zrobiłam 8 sztuk i 4 zamroziłam.

poniedziałek, 07 kwietnia 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/04/07 14:49:30
Wygladaja bardzo apetycznie ! Bulki te kojarze z jedzeniem w restauracji "Sfinx", tam prawie do kazdej potrawy je dodaja, ale zwykle juz ich nie jem, wystarczy sama potrawa, bulka juz zbędna. Oj, jak dawno nie bylam w "Sfinxie".
-
2008/04/19 11:24:16
Zaraz sprawdze jak ta Twoja pita smakuje;)
Wyglada apetycznie:)
-
2008/04/19 14:46:23
Pita wyszla rewelacyjnie i nawet z kieszonkami:) Super przepis, dziekuje
-
2008/04/19 14:56:31
Cieszę się, że smakuję ;)
-
Gość: slowo, *.range86-149.btcentralplus.com
2013/03/30 10:28:10
Coś nie coś całkiem coś :). Musze przyznać że bardo smakowita wyszła ta pita. Miła przerwa w trakcie obliczenia podatku :P. Zebrałem siły i pracuję dalej. Dziękuje za przepis.


@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna