Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Warzywa pieczone na grillu

Uwielbiam pieczone warzywa, zwłaszcza takie w wykonaniu M – pieczone w folii, na grillu, z dodatkiem sera. Warzywa można upiec niemal każde, a ser i przyprawy mogą być dowolne (łagodne, pikantne...). Nie należy jedynie przesadzać z warzywami puszczającymi dużo soku (np. pieczarki, pomidory).

Przygotowujemy umytą i pokrojoną w kostkę mieszankę warzyw do upieczenia, np. paprykę, cukinię, bakłażana, cebulę + całe ząbki czosnku; inny wariant to pokrojona włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka) + cebula i czosnek. Doprawiamy w misce dowolnymi ziołami suszonymi i/lub świeżymi, pieprzem, ew. chilli lub curry, i lekko (nie za dużo, bo warzywa puszczą sok) solą (jeśli użyjemy słonego sera, np. bryndzy lub fety, sól nie jest w ogóle konieczna). Dolewamy oliwę i ew. trochę octu winnego, dobrze mieszamy. Z folii aluminiowej podwójnie złożonej robimy sakiewkę/kopertę (lub dwie/trzy w zależności od ilości warzyw). Odrywamy duży prostokątny kawałek folii, składamy go na pół w kwadrat, zaginamy dobrze brzegi, do środka wkładamy warzywa, na wierzchu układamy plastry dowolnego sera. Umieszczamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy kilkanaście minut, nacinamy sakiewkę by warzywa odparowały i pieczemy kolejne parę minut. Można serwować jako dodatek lub danie główne. Pyszne jedzone ze świeżym chlebem z masłem czosnkowym lub z pitą.

W podobny sposób można piec młode ziemniaki (ok. 20-30 min): pokrojone w ćwiartki lub połówki, jeśli niewielkie, zmieszane ze świeżym rozmarynem i ząbkami czosnku, skropione obficie oliwą i solą, włożone do koperty z folii aluminiowej.

niedziela, 04 maja 2008, ptasia
Tagi: grill
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/05/05 08:30:06
Jejciu, Ptasiu uwielbiam takie cuda!
-
2008/05/05 15:02:03
Ja także uwielbiam pieczone warzywa. Są słodziutkie, mięsiste, po prostu idealne! A caprese z wątku poniżej. Mmm... To jedno z moich ukochanych jedzonek :)))

Ale mi dziś podpasowałaś :) Pozdrawiam cieplutko!
-
2008/05/05 19:15:59
Cała przyjemność po mojej stronie ;)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna