Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Chłodnik z botwiny


Czy jest u Was w domu zwyczaj ciągnięcia się nawzajem za ucho, gdy pierwszy raz w danym roku jecie sezonowe owoce czy warzywa? U mnie tak - więc od wiosny do końca lata ciągamy się dość często :).

Przy botwinie ciągaliśmy się jakiś czas temu, kiedy wprosiłam się do Mamy na botwinę w formie tzw. jarzynki, tj. duszoną na ciepło. Na chłodnik nie zdążyłam się wprosić, bo wyjechała na wakacje. Rada nie rada, chłodnik musiałam zrobić sama.

Składniki: pęczek młodej botwiny, kwasek cytrynowy lub cytryna, koperek, szczypior/cebula dymka, dowolne: jogurt/kefir/maślanka/zsiadłe mleko - w ilości ok. 800-900 g, sól, pieprz. Do podania: jajko na twardo

Botwinę myjemy, obieramy buraczki, kroimy całość (tj. liście, łodygi, buraczki - cały pęczek) w kostkę, gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego lub odrobiną soku z cytryny ok. 20 minut, albo aż buraczki zmiękną. Odstawiamy na bok, lekko studzimy. Do garnka wlewamy kefir/maślankę itp., dodajemy posiekany koperek w ilościach zgodnych z upodobaniami i szczypior/dymkę jw., następnie dodajemy botwinę. Jeśli jogurt itd. jest gęsty, można się nie bawić w odcedzanie i wlać całą botwinę wraz z płynem, w którym się gotowała, jeśli rzadki - można odcedzić jarzyny łyżką cedzakową, a płyn dodać w razie potrzeby. Zamieszać, doprawić do smaku, schłodzić co najmniej kilka h (ja przygotowałam poprzedniego dnia wieczorem). Normalnie nie nalegam na to, ale tu uważam, że jajko na twardo, chociaż połówka na głowę, umieszczona w misce przed nalaniem chłodniku, jest koniecznym dodatkiem.

Chłodnik z botwiny jak na debiut wyszedł całkiem udany - mogłam pochwalić się Rodzicielce ;)

PS. Poniżej wersja 2011 - ze świeżą kolendrą:


... oraz 2013:


sobota, 28 czerwca 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/06/29 09:43:25
Lubię botwinkę :) Już kilka razy w tym sezonie robiłam. No i obowiązkowo z jajeczkiem :)
-
2008/06/29 12:31:46
Wspaniały chłodnik z botwiny robił Makłowicz - próbowałem, polecam :)
Przepis np. tutaj:
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Chlodnik_litewski,,5408184,9495.html
-
2008/06/29 15:25:58
ale mi smaka narobiłaś:) moja teściowa często robi taki chłodnia,może i ja spróbuję,przepis już mam:)
pozdrawiam.
-
2008/06/29 20:23:47
Ale kolory!Coś pięknego!
-
2008/06/29 20:35:04
Kolor jest jedną z rzeczy, którą najbardziej w tym chłodniku lubię (w ogóle lubię dania o ładnych kolorach). Co do przepisu Makłowicza - taki chłodnik też znam, ale bardziej z restauracji/barów, bo z domu - właśnie taki, jak we wpisie.
-
2008/06/30 09:08:01
Ptasiu, jaki piękny kolor ma ten chlodnik! :) Zachecająco wyglada. Narobilas mi smaku :) Mam pytanie czy chlodnik z botwiny robi sie tak samo jak botwinke ?
-
2008/06/30 10:05:36
Eeee, Majano, mogłabyś sprecyzować pytanie, bo chyba nie rozumiem ;)? Albo umyka mi znajomość terminologii?
-
2008/06/30 11:21:43
Chyba sie zle wyrazilam, chodzilo mi o to, ze zawsze jadlam tę zupkę na cieplo nazywaną potocznie u nas "botwinką" czyli zupka z botwiny na cieplo . Tak sie zastanawiam czy technika wykonania tej na cieplo i na zimno jest ta sama...
-
2008/06/30 11:25:33
Aaa - to nie pomogę: nigdy nie jadłam takiej zupy na ciepło ;) Na ciepło jadałam tylko jarzynkę, tj. duszoną botwinę a la buraczki. Może ktoś inny się wypowie?
-
2008/06/30 11:50:13
Wiesz mysle,ze Wasza jarzynka to wlasnie jest ta "botwinka", ktora robi moja mama. Przepraszam, bo gapa jestem i nie doczytalam o tej jarzynce ....
Musze do mamy zadzwonic i zapytac kiedy sie moge wprosic na "botwinke" na cieplo :)
-
2009/04/29 23:28:51
Zrobiłam :) Rzeczywiście ten chłodnik jest pyszny! Efekt zamieściłam u mnie. Dzięki za przepis.
-
Gość: andrew, 89.195.33.*
2010/06/20 20:08:58
bardzo dobrze , odrobina smietany moze sie przydac i OGOREK, jajko musi byc; w chlodniku litewskim;
-
Gość: andrew, 89.195.33.*
2010/06/20 20:12:53
mozna dodac tez troche mleka; i eksperymentowac
-
Gość: magdalenka117, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/12 12:29:56
pycha,pycha,pycha dałam jeszcze rzodkiewkę
-
2012/05/13 11:54:43
Magdalenka117: Cieszę się, że smakowało :)
World Bread Day, October 16, 2017

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna