Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Łatwy chleb pszenny na zakwasie

Na wakacjach praca wre ;) Szczególnie, jeśli do sklepu jest kilka kilometrów... Gorąco polecam przepis Liski na prosty chleb pszenny - rzeczywiście prosty, a jaki efekt!

Składniki: 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna), 1 płaska (moim zdaniem kopiasta) łyżeczka soli, 250-300 g wody (w zależności od płynności zakwasu), 8 g świeżych lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży, 150 g zakwasu żytniego (mój zaktywowałam poprzedniego wieczora przez dodanie do 50 g zakwasu lodówkowego 50 g mąki białej jw. i 50 g wody.

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera (ale łyżką i ręką też da się łatwo wyrobić). Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą (pominęłam) i posypujemy maką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).

Podczas pieczenia w domu pachniało jak w piekarni. Ciasto było na tyle ścisłe, że mogłam uformować mój ulubiony format i kształt bochenka, tj. owalny. Gotowy wyrób smakuje jak porządny wiejski chleb, z miękkim środkiem i nie za grubą skórką. Jeszcze ciepły, posmarowany masłem czosnkowym, smakuje wspaniale. Zresztą, spróbujcie sami.

PS z 9.04.2009:

Z ciekawości, w związku z pytaniem w komentarzach, wykonałam chleb na samym zakwasie, bez drożdży. Dałam 200g aktywnego zakwasu, wodę zredukowałam do 275 g. W takim wariancie chleb będzie wyrastał (w zależności od mocy zakwasu) ok. 3-5 h w pierwszym etapie, i po uformowaniu - kolejne 1,5-2h.  U mnie rósł w pierwszej fazie 3 h,  w ciągu których 2 razy chleb złożyłam w list. Wychodzi ciemniejszy i kwaśniejszy, ale b. smaczny. I jakie ma dziurki... ;)

wtorek, 08 lipca 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/07/08 19:35:03
Chlebek przepiękny ! Zazdroszczę zakwasu - mój niestety się zepsuł ( pojawiła się pleśń i musiałam się go z bólem serca pozbyć ) .
-
Gość: ewakka222, *.sta.asta-net.com.pl
2008/07/10 19:09:14
Jaki przepiękny ten chlebuś az ślinka leci, ja niestety jeszcze nigdy nie robiłam na zakwasie ale patrzac na Twoją stronkę z tym chlebusiem az korci zeby zakasac rękawy i wziąc się za zarabianie zakwasu i pieczenia takiego chlebka.Pozdrawiam:-)
-
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/07/17 22:12:49
mam takie troche glupie pytanie... Jak sie zakwas robi??
-
2008/07/18 10:17:26
Pytanie bardzo na miejscu :)
Mój zrobiłam jak opisałam tu:
cosniecos.blox.pl/2008/04/Chleb-na-zakwasie-tylko-troche-oszukanym.html (do tego czasu trochę czasu minęło - co za potworek z tego chleba!)
I cały czas go dokarmiam, tj. jest to cały czas ten sam, tylko dokarmiany mąką żytnią i wodą na oko.
Polecam także przepisy na zakwas Liski pracowniawypiekow.blogspot.com/ Tatter piekarniatatter.blogspot.com/ czy Mirrabelki chleb.info.pl
-
2008/07/18 10:19:10
Pytanie bardzo na miejscu :)
Mój zrobiłam jak opisałam tu:
cosniecos.blox.pl/2008/04/Chleb-na-zakwasie-tylko-troche-oszukanym.html (do tego czasu trochę czasu minęło - co za potworek z tego chleba!)
I cały czas go dokarmiam, tj. jest to cały czas ten sam, tylko dokarmiany mąką żytnią i wodą na oko.
Polecam także przepisy na zakwas Liski pracowniawypiekow.blogspot.com/ Tatter piekarniatatter.blogspot.com/ czy Mirrabelki chleb.info.pl
-
2008/07/29 22:04:38
Chlebek wygląda znakomicie! Szkoda, że nie można przez internet skosztować...
A zamiast dodawać drożdży, radzę sięgnąć po zakwas pszenny i zastąpić nim drożdże. Bardzo łatwo można go zrobić z zakwasu żytniego. Pozdrawiam!
-
Gość: Yaga, 81.15.226.*
2008/11/12 11:51:22
wszystko OK, ale... ale... jak zrobić zakwas do chleba?
do tej pory piekłam chleb w maszynie na suchych drożdżach. Wsypywałam składniki , maszyna wyrobiła i piszczała jak upiekła.. teraz mam super piec ale nie mam przepisu jak zrobić zakwas i z czego hmmm
-
2008/11/13 11:00:27
Yago, zerknij na moją odpowiedź dwa komentarze nad Twoim. Tam są linki do mojego zakwasu oraz kilku innych bdb stron chlebowych.
-
Gość: carolinak, *.chello.pl
2009/04/02 07:45:13
Witam. chce zrobic chleb na zakwasie ale bez drozdzy. Ile powinnam dodac zakwasu na 1 kg mąki?
-
2009/04/02 10:37:02
Myślę, że można zwiększyć do 200g aktywnego zakwasu. Chleb pewnie będzie dłużej rósł, będzie także trochę ciemniejszy i trochę bardziej kwaśny w smaku.
-
Gość: Halina, *.dynamic.chello.pl
2012/02/08 11:14:46
Ciekawy przepis , czytelny .Upiekłam ten chlebek -wspaniały ,pachnący bardzo smaczny polecam
-
Gość: Halina, *.dynamic.chello.pl
2012/03/22 07:02:52
Bardzo ciekawy przepis , piekłam już kilka razy - bardzo smaczny chlebek polecam .Ktoś pytał o zakwas -wszystko można znaleźć w internecie .
-
Gość: nata, *.red-88-13-32.dynamicip.rima-tde.net
2012/04/08 20:46:44
fajny, bo prosty przepis, nie trzeba 8 godzin sie bawic, a chlebek pyyyycha!!! dzieki.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/10 18:37:27
czy trzeba do piekarnika wlać na dno wody
-
2012/11/10 18:44:12
Nigdy nie stosowałam takiej metody, bo wtedy para jest w piekarniku cały czas, co nie jest korzystne (i trzeba np. pod koniec pieczenia uchylać piekarnik) - moim zdaniem lepiej napsikać (np. sprejem jak do kwiatów) na początku pieczenia wodą.
-
Gość: beata, *.awacom.net
2013/12/07 20:07:39
Jesli bede mialajuz zrobiony ten zytni zakwas to 'zaktywowanie' o ktorym Pani wspomniala w nawiasie , jest konieczne przed przystapieniem do robienia tego chleba?
-
2013/12/08 09:29:08
Beata: tak, zawsze, do każdego chleba na zakwasie, dodajemy zakwas aktywny, tj. uprzednio dokarmiony i pozostawiony w cieple do dojrzewania na kilka-kilkanaście h (w zależności od warunków i mocy zakwasu).
-
Gość: beata, *.awacom.net
2013/12/08 12:32:13
Niekoniecznie, bo od ponad 3 lat nie kupujemy chleba tylko mąż piecze i nigdy nie stosuje 'dokarmiania' zakwasu na 'chwilę przed'.Zakwas na następny wypiek pobieramy z porcji ciasta aktualnie wyrabianego chleba i przechowujemy go w lodówce od tygodnia do półtora w zależności od potrzeb. Potem dodajemy w całości do wyrabianego ciasta a przed wyłożeniem do foremek znów pobieramy trochę na następny i tak w kółko. Chcę spróbować Pani chleba bo wygląda zupełnie inaczej jak nasz, który jest w smaku troszkę podobny do pumpernikla, na pewno bardziej wilgotny od tego na fotce. Pozdrawiam!
-
2013/12/09 08:32:58
To może sprecyzuję: wszystkie chleby na zakwasie, które piekłam i przepisy na które są na blogu, są na zakwasie słoikowym, dokarmionym wcześniej - albo aktywna ilość pobrana bezpośrednio ze słoika, albo stanowiąca bazę zaczynu (wtedy mamy dokarmienie wieloetapowe). Metody z ciastem nigdy nie stosowałam.

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna