Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Ostry chutney jabłkowy

Mój ulubiony chutney, robiony już wielokrotnie, także ze śliwek i gruszek. Ostry, korzenny, octowy, idealny do serów, wędlin czy dip do warzyw. Robi się sam, wcześniej tylko trzeba się nakroić i naważyć składników. Przepis z How to be a domestic goddess Nigelli Lawson.

Składniki: 0,5 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych), 1 średnia cebula, 1-2 małe papryczki chilli (te bardzo ostre; używając większych, łagodniejszych papryczek lepiej wziąść 2-3), 250 g demerary, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonych (lub utłuczonych w moździerzu goździków, 1/2 łyżeczki soli morskiej, czarny pieprz (do smaku), 1 czubata łyżka posiekanego lub startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 350 ml octu jabłkowego

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, z grubsza posiekać. Drobno posiekać cebulę, tak samo papryczki chilli, wcześniej usuwając z nich pestki (i do tej ostatniej pracy lepiej założyć rękawice ochronne). Wszystkie składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz na średni i gotować 30-40 min, aż do uzyskania gęstej pulpy, jak widać na zdjęciu wyżej. Chutney przełożyć do czystych, wysterylizować słoików, ustawić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować, ocet i cukier sprawiają, że przechowuje się bdb i co najmniej rok. Wg. autorki wychodzi litr; mi zawsze wychodzi mniej, mimo starannego ważenia jabłek - ok. 800 ml.

środa, 27 sierpnia 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/08/29 16:51:37
Hmmm.. wyglada ciekawie, chyba powinnam wyprobowac :)
-
2009/08/26 21:34:29
zrobiłam i wyszedł super. Niestety nie posłuchałam i krajałam papryczkę gołymi rękoma, gdzie się nie dotknęłam, tam czułam ją wciąż na rękach, hehe
na grilu rodziców smakowało wszystkim, potem u koleżanki podobnie
pierwszy raz zrobiłam i wyszło super
pozdrawiam
iza
-
2009/08/28 09:38:44
No tak, z papryczkami trzeba uważać. Ja mam jeszcze zapasy zeszłoroczne, więc chyba w tym roku spasuję :)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna