Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z cukinią i bakłażanem

Lekka propozycja na lato. Tym razem na innym kruchym, bardziej akceptowalnym dla M., na maślance, wyczytanym w How to eat Nigelli. To wyjątkowo elastyczne i delikatne kruche ciasto, które trudno zepsuć i świetnie się wałkuje. W proporcjach jest nieco mniej masła, niż zazwyczaj w kruchych ciastach, ale maślanka też zawiera trochę tłuszczu.

Ciasto kruche maślankowe (na tartownicę ok. 27-28 cm): 180 g mąki, 80 g zimnego masła pociętego w kostkę, 5-6 łyżek zimnej maślanki. Masło wetrzeć w mąkę na okruchy, połączyć za pomocą maślanki, schłodzić, wyłożyć tartownicę, schłodzić co najmniej 20 min, podpiec w 190 st. ok. 10 min z obciążeniem i 10-12 bez obciążenia (lub chociaż 15 min tylko z nakłutym spodem).

Farsz:  Przesmażyć na paru łyżkach oliwy ząbek czosnku, wrzucić na to pokrojone w plastry ok. 1/2 żółtej cukinii, 1/2 zielonej cukinii (lub 1 małą) i 1/2 bakłażana. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ew. ziołami. Przesmażyć ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. W między czasie przygotować sos: utłuc w moździerzu garść świeżej bazylii z ząbkiem czosnku, dodać posiekanego 1 suszonego pomidora, domieszać 3 łyżki gęstej śmietany/serka śmietankowego, doprawić lekko solą/pieprzem. Sos rozsmarować na podpieczonym spodzie, na tym ułożyć kilka suszonych pomidorów, na tym rozmieścić przesmażone warzywa. Posypać po wierzchu świeżymi ziołami (u mnie szałwia) i ułożyć na wierzchu parę oliwek (opcjonalnie), lekko skropić oliwą i piec 20 min w 190 st.

poniedziałek, 25 sierpnia 2008, ptasia
Tagi: warzywa tarta
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/08/25 11:16:24
Nigdy nie pieklam tarty, ale ta na Twoim zdjeciu wyglada tak apetycznie, ze w tym tygodniu skusze sie na nia.
-
Gość: Aguacate, 200.23.29.*
2008/08/25 22:13:44
Wygląda bosko!
W twoim przepisie na ciasto jest maślanka - czy można ją zastąpić jogurtem (domowym :)) albo śmietaną?
-
2008/08/26 08:24:16
Można jogurtem, ale najlepiej go trochę rozcieńczyć - 3 łyżki jog. + 2 łyżki wody najlepiej.
-
upl
2008/08/26 10:07:03
no wyglada absolutnie smakowicie :-)
-
2008/08/27 12:11:25
Ptasiu piękna tarta. A w ogóle, to mam coś dla Ciebie od Anoushki ;o)
-
Gość: wegekucharz.pl, *.finemedia.pl
2008/08/27 14:47:55
Jogurtu nie rozcieńcza się wodą, ale mlekiem. Dodając mleko zachowuje się jednolity posmak, lepiej też wyrabia się ciasto.
-
Gość: zawszepolka, *.gmc-uk.org
2008/08/27 16:17:29
Patrzylam, patrzylam i wypatrzylam:) i bardzo mi sie ta tarta podoba!
-
2008/08/27 16:19:17
Co do rozcieńczania mlekiem: bardzo możliwe, ale oryginalna autorka ciasta maślankowego zalecała w How to eat ;) właśnie jogurt + wodę; sama używałam do tego ciasta tylko maślanki. Przy innych przepisach (chyba przy blinach?) zdarzało mi się zastępować jogurtem rozrzedzonym właśnie wodą, wszystko było ok. Przy stosownej okazji spróbuję rozcieńczyć mlekiem.
Pinos: ha, tylko ja wyjeżdżam za chwilę... Może napiszę Ci @ na gazetę?
-
Gość: marta_praga, 62.134.198.*
2008/08/27 17:13:03
Co to znaczy "z ociazeniem" i "bez obciazenia"? Dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Marta
-
2008/08/27 17:18:23
Z obciążeniem - tartownica (ciasto nakłute lub nie, są różne szkoły, ja nakłuwam) wyłożona folią alu i suchą fasolą (lub specjalnymi obciążnikami, jeśli ktoś posiada). Bez obciążenia - bez ww. balastu :)

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna