Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z dynią


Festiwal Dyniowy trwa, czemu więc nie upiec dyniowe pieczywo? Wybrałam przepis na sprawdzone białe pieczywo drożdżowe wg. Wyznań francuskiego piekarza Mayle i Auzet, czyli dokładnie wg. przepisu na chleb z morelami i orzechami, zastępując owoce suszone 250 g dyni pokrojonej w drobną kostkę i obtoczonej w świeżo zmielonym czarnym pieprzu. Autorzy książki sugerują dodać dynię po pierwszym czasie wyrastania, ja dodałam ją od razu przy wyrabianiu chleba, tak jak orzechy i morele. Radzę jednak wtedy zmniejszyć ilość wody do 250-270 g, gdyż dynia, także surowa oddaje wilgoć; ja dodałam 300 g wody jak w oryginale i musiałam podsypać mąką. Piekłam dwa bochenki na jednej blasze, 25 min w 220 st. C.

Dynia nie zmienia specjalnie smaku chleba, ale stanowi miłe urozmaicenie i nadaje mu wesoły wygląd oraz lekko pomarańczowy kolor.

niedziela, 26 października 2008, ptasia
Tagi: dynia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/26 19:59:34
Super :) chętnie bym taki chlebek zjadła :)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna