Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Dynia pieczona z boczkiem

Nie wiem, czy może być prościej. Zainspirowane przepisem w The French Market pań Harris i Warde, tyle, że tam była wędlina typu prosciutto czy szynka serrano.

Dynię (ilości dowolne; na osobę policzyłabym po 3 kawałki) pozbawioną pestek (które zostawiamy do uprażenia w piekarniku) pokroić w dość wąskie, prostokątne kawałki (z grubsza "łódeczki"). Można kawałki dodatkowo obrać, można pozbywanie się skórki zostawić biesiadnikom. Dynię lekko doprawić solą i - opcjonalnie - dodatkowymi przyprawami: suszonymi ziołami, papryką słodką i/lub ostrą.

Każdy kawałek dyni owinąć cienkim i długim kawałkiem szynki typu prosciutto/serrano lub wędzonego boczku/bekonu. Jeśli kawałki wędliny są niewystarczająco długie, można je zamocować na dyni przy pomocy szpilek do zrazów lub wykałaczek. Łódeczki umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą (w przypadku chudej wędliny, przy tłustym boczku nie będzie to konieczne), piec ok. 35-40 minut w 190 st. C, aż dynia będzie upieczona a wędlina chrupka. Podawać na ciepło, jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

sobota, 25 października 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/26 16:57:25
mmm
wygląda pysznie
chyba spróbuję
-
2008/10/27 20:44:22
zrobiłam
smakuje.blox.pl/2008/10/Dynia-pieczona-z-boczkiem.html
pyszna !!!
dziekuje za przepis

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna