Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z białą czekoladą i żurawinami

Skoro borówka brusznica podobno wprowadziła na bloga klimaty świąteczne :), to co powiecie na ten sernik? Wypatrzyłam go już dawno u Dorotuś, i nawet rok temu (hm) zamroziłam żurawinę. Rok upłynął, znów jest sezon na żurawinę i z pewnymi wyrzutami sumienia wykopałam woreczek z zamrażarki. Wypiek na nadchodzące miesiące jak znalazł: barwy świąteczne (i narodowe - coś na Święto Niepodległości :)?), kwaśność żurawin złagodzona przez słodycz białej czekolady, plus jest to bardzo efektowny wizualnie deser (idealny na przyjęcie). Poniżej przepis za Dorotuś z moimi uwagami; Dorota cytuje za Cheesecakes, baked and chilled (z serii Australian Women's Weekly). Jedyna duża zmiana, jaką wprowadziłam, było pieczenie w kąpieli wodnej, bo to lubię, a właściwie lubię serniki pieczone w ten sposób, można jednak piec "normalnie", a w niższej temperaturze.

Spód: 120 g ciastek digestive, 50 g masła, roztopionegoCiastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Dodać roztopione masło, połączyć. Formę tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć folią. Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa serowa: 1/4 szklanki kremówki (60 ml), 130 g białej czekolady + 70 g na polewę, 375 g kremowego (u mnie) lub 3 - krotnie mielonego twarożku, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (lub, u mnie: ekstrakt z wanilii), ½ szklanki (110 g) cukru pudru, 1 jajko oraz: 150 - 200 g (u mnie 180 g) mrożonych żurawin
W kąpieli wodnej (na parze) roztopić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Masa powinna być gładka, ostudzić. Mikserem lub trzepaczką ręczną ubić ser, skórkę pomarańczy/wanilię, cukier i jajko, masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny. Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C lub, jak u mnie, 1 godzinę w 180 st. w kąpieli wodnej (jak przy serniku londyńskim). Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki kremówki, jeśli masa jest zbyt gęsta). Sernik powinien zostać wystudzony w lodówce przynajmniej 3 godziny, ale moim zdaniem najlepszy jest na drugi dzień (i później...)

Coś w tym jest, że białej czekolady saute nie lubię, a w połączeniu z kwaśnymi owocami po upieczeniu daje wspaniałe efekty. Podobnie było w ciasteczkach owsianych z suszoną żurawiną i w tarcie z malinami...

środa, 22 października 2008, ptasia
Tagi: sernik
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/22 16:24:19
Fajne ciasto i smakowity blog :) będę zaglądać tu częściej :)


Pozdr An
chatkawogrodzie.blox.pl/html
-
2008/10/22 16:31:55
Zapraszam :)
-
2008/10/22 16:57:28
Mmm... widzę, że jak zapachniało Świętami, tak nadal pachnie... nie wiem, czy to zasługa książki Nigelli, czy nie :-D ale ciasto wygląda wyśmienicie! Koniecznie muszę wypróbować!
-
2008/10/22 17:04:48
To jest najukochańszy (na dzień dzisiejszy) sernik ,bardzo go lubię i piekłam go już kilka razy
-
2008/10/22 17:42:30
Białej czekolady nie lubię, ale to ciasto mnie kusi ;) Idę na polowanie żurawinowe zatem :)

pozdrówka
-
2008/10/22 19:16:07
No właśnie, ja też nie lubię, a w wypiekach + kwaśne = mmm...
-
2008/10/22 19:26:00
Piękny wyszedł!!
Ptasiu, ja też stanęłam przed dylematem, czy kupić Nigellę Świąteczną, ale wybrałam Michaela Roux 'Pastry'. Choruję na książki, tak jak i Ty.
pozdrowienia!
-
2008/10/22 19:43:08
Pięknie wygląda! Juz tyle razy na niego u Dorotuś patrzylam, ale jakos sie nie odwazyłam jeszcze zrobic . Cudownie Ci wyszedł Ptasiu , musi byc przepyszny, fajne połaczenie - żurawina i biała czekolada .
-
2008/10/22 23:40:54
Bardzo mi się podoba to połączenie słodkiego z kwaśnym. Czy można użyć suszonych żurawin? Bo świeżych to mi się nie uda zdobyć niestety.
-
2008/10/23 13:54:35
Edysiu, nie sądzę, by suszone tu się nadawały, potrzebne są owoce świeże lub mrożone. Ew. można by spróbować z mrożonymi, kwaśnymi malinami lub jagodami, choć puszczą prawdopodobnie więcej soku.
-
2008/10/23 18:47:46
Piekny!
-
2008/10/27 21:05:06
Melduję, że popełniłam go :) I smakuje!, ach jak smakuje! Jutro wrzucę u siebie.

pozdrówka!
-
2008/10/28 10:20:24
Super ;)
-
Gość: , public-gprs110128.centertel.pl
2008/10/29 19:24:51
Mam zapytanie czy mozna zastosować żurawiny ze słoika
-
2008/10/29 19:42:29
Takie żurawiny w formie dżemu lub konfitury? Będzie to coś innego, nie wiem, jak się zachowa na serze w piekarniku, ale można spróbować. Tylko, że użyłabym dżemu możliwie kwaśnego - potrzebne jest coś do złamania słodyczy.

Follow Me on Pinterest 
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna