Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z białą czekoladą i żurawinami

Skoro borówka brusznica podobno wprowadziła na bloga klimaty świąteczne :), to co powiecie na ten sernik? Wypatrzyłam go już dawno u Dorotuś, i nawet rok temu (hm) zamroziłam żurawinę. Rok upłynął, znów jest sezon na żurawinę i z pewnymi wyrzutami sumienia wykopałam woreczek z zamrażarki. Wypiek na nadchodzące miesiące jak znalazł: barwy świąteczne (i narodowe - coś na Święto Niepodległości :)?), kwaśność żurawin złagodzona przez słodycz białej czekolady, plus jest to bardzo efektowny wizualnie deser (idealny na przyjęcie). Poniżej przepis za Dorotuś z moimi uwagami; Dorota cytuje za Cheesecakes, baked and chilled (z serii Australian Women's Weekly). Jedyna duża zmiana, jaką wprowadziłam, było pieczenie w kąpieli wodnej, bo to lubię, a właściwie lubię serniki pieczone w ten sposób, można jednak piec "normalnie", a w niższej temperaturze.

Spód: 120 g ciastek digestive, 50 g masła, roztopionegoCiastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Dodać roztopione masło, połączyć. Formę tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć folią. Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa serowa: 1/4 szklanki kremówki (60 ml), 130 g białej czekolady + 70 g na polewę, 375 g kremowego (u mnie) lub 3 - krotnie mielonego twarożku, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (lub, u mnie: ekstrakt z wanilii), ½ szklanki (110 g) cukru pudru, 1 jajko oraz: 150 - 200 g (u mnie 180 g) mrożonych żurawin
W kąpieli wodnej (na parze) roztopić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Masa powinna być gładka, ostudzić. Mikserem lub trzepaczką ręczną ubić ser, skórkę pomarańczy/wanilię, cukier i jajko, masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny. Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C lub, jak u mnie, 1 godzinę w 180 st. w kąpieli wodnej (jak przy serniku londyńskim). Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki kremówki, jeśli masa jest zbyt gęsta). Sernik powinien zostać wystudzony w lodówce przynajmniej 3 godziny, ale moim zdaniem najlepszy jest na drugi dzień (i później...)

Coś w tym jest, że białej czekolady saute nie lubię, a w połączeniu z kwaśnymi owocami po upieczeniu daje wspaniałe efekty. Podobnie było w ciasteczkach owsianych z suszoną żurawiną i w tarcie z malinami...

środa, 22 października 2008, ptasia
Tagi: sernik
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/22 16:24:19
Fajne ciasto i smakowity blog :) będę zaglądać tu częściej :)


Pozdr An
chatkawogrodzie.blox.pl/html
-
2008/10/22 16:31:55
Zapraszam :)
-
2008/10/22 16:57:28
Mmm... widzę, że jak zapachniało Świętami, tak nadal pachnie... nie wiem, czy to zasługa książki Nigelli, czy nie :-D ale ciasto wygląda wyśmienicie! Koniecznie muszę wypróbować!
-
2008/10/22 17:04:48
To jest najukochańszy (na dzień dzisiejszy) sernik ,bardzo go lubię i piekłam go już kilka razy
-
2008/10/22 17:42:30
Białej czekolady nie lubię, ale to ciasto mnie kusi ;) Idę na polowanie żurawinowe zatem :)

pozdrówka
-
2008/10/22 19:16:07
No właśnie, ja też nie lubię, a w wypiekach + kwaśne = mmm...
-
2008/10/22 19:26:00
Piękny wyszedł!!
Ptasiu, ja też stanęłam przed dylematem, czy kupić Nigellę Świąteczną, ale wybrałam Michaela Roux 'Pastry'. Choruję na książki, tak jak i Ty.
pozdrowienia!
-
2008/10/22 19:43:08
Pięknie wygląda! Juz tyle razy na niego u Dorotuś patrzylam, ale jakos sie nie odwazyłam jeszcze zrobic . Cudownie Ci wyszedł Ptasiu , musi byc przepyszny, fajne połaczenie - żurawina i biała czekolada .
-
2008/10/22 23:40:54
Bardzo mi się podoba to połączenie słodkiego z kwaśnym. Czy można użyć suszonych żurawin? Bo świeżych to mi się nie uda zdobyć niestety.
-
2008/10/23 13:54:35
Edysiu, nie sądzę, by suszone tu się nadawały, potrzebne są owoce świeże lub mrożone. Ew. można by spróbować z mrożonymi, kwaśnymi malinami lub jagodami, choć puszczą prawdopodobnie więcej soku.
-
2008/10/23 18:47:46
Piekny!
-
2008/10/27 21:05:06
Melduję, że popełniłam go :) I smakuje!, ach jak smakuje! Jutro wrzucę u siebie.

pozdrówka!
-
2008/10/28 10:20:24
Super ;)
-
Gość: , public-gprs110128.centertel.pl
2008/10/29 19:24:51
Mam zapytanie czy mozna zastosować żurawiny ze słoika
-
2008/10/29 19:42:29
Takie żurawiny w formie dżemu lub konfitury? Będzie to coś innego, nie wiem, jak się zachowa na serze w piekarniku, ale można spróbować. Tylko, że użyłabym dżemu możliwie kwaśnego - potrzebne jest coś do złamania słodyczy.

Follow Me on Pinterest World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna