Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Krem orzechowy w dwóch odsłonach

Orzechowy tydzień zainspirował mnie do odtworzenia tortu orzechowego babci Ł. Pojawiał się przy wszystkich ważnych okazjach przez całe moje dzieciństwo. Potem niestety babci zabrakło, a gdy doszło do szukania przepisu - okazało się, że wszystkie kopie przepadły. Raz próbowałam odtworzyć tort, udało się tylko połowicznie. Blat - biszkopt orzechowy z Kuchni polskiej z lat 50-tych - był ok, problemem okazała się masa. I teraz wypróbowałam znaleziony na Cincin przepis Buki - zredukowałam trochę cukier i jest niemal, niemal jak babciny, a tak czy inaczej - pyszny. Jestem szczęśliwa, konsumujący też, bo przełożyłam nim i bezy, i zrobiłam tort z 1/2 przepisu.
Krem orzechowy: 20 dkg orzechów startych na wiórkii, zmielonych lub rozdrobnionych w inny sposób zaparzyć filiżanką /ok. 150 ml - i więcej nie trzeba/ wrzącego mleka, ostudzić.
25 dkg masła utrzec z 1 szklanką cukru pudru (u mnie mniej: 3/4 szkl, ok. 130 g) na puch, dodać ochłodzone orzechy, spory kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie 1 łyżeczka rumu), zmiksować na gładko. Kremu wychodzi sporo, imho starczy do przełożenia x 1 i obłożenia jako polewą tortu pieczonego w tortownicy 23-24 cm.
Kremem przełożyłam bezy z 3 białek, robione tak jak zawsze i jak już prezentowałam...
A ponieważ zostało mi 0,5 l kremu (!), zrobiłam także tort, z 1/2 poniższych proporcji, tj. 4 jaj itd. (i w zw. ze zmniejszeniem piekłam w tortownicy 21 cm i 40 min) i przełożyłam + obłożyłam go baardzo szczodrze:
Tort orzechowy (blaty): Mielimy 25 dkg orzechów włoskich. Ucieramy na pulchną masę 8 żółtek z 25 dkg cukru pudru, dodajemy sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy. 8 białek (od tych żółtek) ubijamy na pianę. Wykładamy warstwami na żółtka pianę, orzechy, 3 łyżki tartej bułki, delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (najlepiej 26-27 cm, ew. 23-24 cm*). Pieczemy ok. 40 (w tortownicy 26-27 cm) - 60 (w 23-24 cm) minut w 180 st. Po ostudzeniu delikatnie kroimy na 1/2 lub trzy części.
*W większej tortownicy tort powinien ładnie urosnąć do brzegów, w mniejszej może lekko przerosnąć, a potem opaść na kształt grzybka; ew. defekty w kształcie można ukryć kremem, ale najlepiej jednak użyć większej formy.

niedziela, 16 listopada 2008, ptasia
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/16 21:07:34
brzmi przepysznie
-
2008/11/16 21:24:51
I po co ja tu wchodziłam?
Dałabym się pokroić za te bezy z kremem... mmm...
-
2008/11/17 09:01:33
Hmmm, zjeść taką bezę z kremem ... mniam

Ojej, rozmarzyłam się :) Pyszne pomysły :)
-
2008/11/17 10:22:45
Witaj,
Och jej bezy mniam, mniam, mniam i to z kremem orzechowym. Koniec świata wpadłam i to w poniedziałek rano. REWELACYJNE muszą być, zwłaszcza dla wielbicieli takich smakołyków! Ale mam ochota na taka bezę do ciemnej kawy zbożowej. Jej!

Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
-
2008/11/17 13:58:38
Ależ cudności! :)) Przepysznie wygląda, zjadłabym taką bezę z kremem :)
-
2008/11/17 17:07:05
Brzmi bardzo smakowicie :)

Ptasiu, a ja nadal nie moge zamiescic Twojego bannera na blogu :( wyswietla mi sie tylko taki pusty kwadrat, i tyle :(
Nie wiesz moze co moge z tym fantem zrobic? :(
-
2008/11/17 19:11:55
Eeee, no nie mam pojęcia ;(( Próbowałaś ten nowy, wąski, tzn. ten pierwszy kod? Widziałam, że ludzie na blogspocie ten pionowy mają, np. Zawszepolka...
A spróbuj zrobić nowy wpis, tzn. szkic, i wkleić w treść wpisu - co widzisz na podglądzie?
-
2008/11/17 20:34:06
Beo, jeśli masz IE, spróbuj może inną przeglądarką, chociaż dotychczas wszystkie bannery, jak widzę, Ci się wyświetlały.
Lubię takie kremy ;). Takie delikatne i pyszne :).
pozdrawiam!
-
2008/11/17 22:01:24
Mam Opere i nigdy nie mialam problemow z zadnym bannerem :(
Bede jeszcze probowac wieczorem lub jutro.
Dam znac co dalej :/
-
2008/11/18 10:59:29
Beo, wydaje mi się, że oba kody są poprawne (szczególnie pierwszy, w drugim weszła mi jakaś ramka), zdjęcia są na swoich miejscach, tj. adres zdjęć na serwerze się zgadza. Właśnie wkleiłam je w email z HTML i też się zamieściły. Spróbuj w jakimś innym miejscu, właśnie wkleić we wpis czy email, i zobacz, co się dzieje.
-
Gość: Aga : , 81-210-91-86.ip.netia.com.pl
2013/05/28 21:30:14
Właśnie powstał mój krem orzechowy :) Przepis w 100% idealny i godny polecenia :) pozdrawiam serdecznie :)

Follow Me on Pinterest 
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna