Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta porowa

Danie pt. przegląd lodówki, albo potrzeba matką wynalazków + wypadkowa różnych przepisów na tarty porowe. Zaskakująco smaczne. Na moim ulubionym cieście maślankowym, bo trzeba było zużyć maślankę, uprzednio zrobionym, schłodzonym, rozwałkowanym, schłodzonym w foremce i następnie podpieczonym 7 minut z fasolkami + 8 minut bez obciążenia w 200 st.

Farsz (proporcje na małą tartownicę, ok. 24 cm): 2 grube pory lub 4 małe (białe części + ew. mała część zielonej) pokroić w półplasterki. 50 g boczku posiekać, usmażyć na chrupko na patelni. Usunąć boczek z patelni, odłożyć na bok, a na wytopionym tłuszczu przesmażyć chwilę pory (jeśli za mało się wytopi, dodać trochę oliwy). Lekko posolić, skręcić ogień na mały/średni, lekko podlać całość wodą (ok. 2 łyżek), dodać (niekoniecznie) ok. 1/4 łyżeczki mielonego kwiatu gałki muszkatołowej/1,5 całego suszonego kwiatka gałki muszkatołowej i sporo pieprzu. Dusić pory pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Przygotować sos: zetrzeć ok. 50 g sera żółtego, wymieszać z 1 jajem i ok. 150-200 ml śmietanki kremówki, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i ponownie kwiatem gałki muszkatołowej, jeśli jej użyliśmy do porów. Pory wymieszać z podpieczonym boczkiem, wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem. Piec ok. 25 minut w 190 st., aż wierzch się zrumieni.

środa, 19 listopada 2008, ptasia
Tagi: tarta warzywa
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/20 08:54:26
Jaka sliczna, kolorowa pyszna tarta porowa! :)))
-
2008/11/20 16:58:14
Uwielbiam tarty porowe. Niestety ostania z nich wylądowała na podłodze już po upieczeniu - za mała kuchnia...
Twoja jest bardzo zachęcająca, Ptasiu.
-
2008/11/20 18:35:21
Pinos: oj - to tyczy tarty na podłodze... A miło mi, że się podoba - zwłaszcza, że to Twoim sosem do tarty botwinkowej na GP się tu inspirowałam.
-
2008/11/20 18:35:35
Pinos: oj - to tyczy tarty na podłodze... A miło mi, że się podoba - zwłaszcza, że to Twoim sosem do tarty botwinkowej na GP się tu inspirowałam.
-
2008/11/20 19:43:49
Tarta porowa należy do moich ulubionych :) a Ta wygląda cuuuudownie :)
-
2008/11/21 18:31:09
Lubie tarty jednak porowej jeszcze nie jadlam ale myslalam o niej juz od jakiegos czasu. :)
Wyglada smakowicie, skusze sie na nia juz niebawem!

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna