Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z mincemeat

Mincemeat niedawno prezentowałam. Tym razem demonstruję, co można z tym fantem zrobić. Tradycyjne mince pies przypominają małe babeczki czy tarteletki, ja postawiłam na rozmiar większy, do porcjowania, a więc na kruchą tartę z nadzieniem i... kruszonką inspirowaną tą z tarty malinowej.

Składniki: ciasto kruche wg. przepisu Bajaderki na tartę rustykalną: (proporcje na tartownicę 28-30 cm): 1 1/4 szklanki mąki (170 g), 2 łyżki cukru (30 g), szczypta soli, 1/2 kostki (100 g) zimnego masła, pokrojonego na kawałki - zagnieść na okruchy, połączyć za pomocą zimnej wody, schłodzić co najmniej 30 min, rozwałkować, wyłożyć tartownicę, schłodzić co najmniej 30 min, podpiec w 200 st. 10 min bez obciążenia, z samym nakłutym spodem.

Farsz: ok. 350 g mincemeat (zużyłam jeden słoik): rozprowadzić cienką warstwę na całym podpieczonym spodzie. Posypać garścią suszonej żurawiny (opcjonalnie).

Kruszonka: utrzeć na okruchy 80 g zmieszanych w miarę równych proporcjach mąki, płatków owsianych błyskawicznych i tartych migdałów, 80 g drobnego brązowego cukru, 80 g zimnego masła. Rozsypać równą warstwą po mincemeat.

Tartę piec ok. 25-30 min w 190 st., do zrumienienia brzegów i kruszonki.

Podczas pieczenia pachnie pięknie, tak... świątecznie. Jeśli macie pod ręką mincemeat, polecam, i taka kruszonka świetnie się z nim komponuje. A jeśli mincemeat nie znacie, może czas spróbować?

wtorek, 16 grudnia 2008, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/12/17 17:07:48
Ojj....jak ja bym chciala zrobic taka tarte. Niestety mieszkam w polsce i w nie sadze(a ptzynajmniej nigdy nie widzialam mincemeat:( wiem, ze mozna zrobic samemu, nawet podawalas przepis, ale teraz tyle jest do roboty przed swietami, ze chyba nie dam rady, ale napewno wyprobuje...kiedys:)
pozdrawiam
-
2008/12/17 17:26:44
Olu, ja też mieszkam w PL :) Dwa linki do mojego mincemeat podałam powyżej w poście, ale dla św. spokoju:
cosniecos.blox.pl/2008/11/Mincemeat.html
Robi się naprawdę bardzo, bardzo prosto, choć gdybym nie zrobiła w listopadzie, to nie wiem, czy teraz bym się porwała. W ogóle warto, naprawdę polecam - takie Święta w słoiku ;)
Natomiast co do kupnego, w Warszawie przynajmniej można kupić w Marks and Spencer w dziale spożywczym.
-
2008/12/17 18:23:26
Bardzo lubie babeczki z mincemeat; Twoja tarta tez wyglada ciekawie i nader smakowicie :)

Pozdrawiam Ptasiu! :)
-
Gość: leloop, *.w90-49.abo.wanadoo.fr
2008/12/18 10:34:07
nie nalezy zapominac, ze dawniej nadzienie do Mince Pies zawieralo mieso wolowe badz baranie (stad ta dziwna nazwa) polaczone z mieszanka suszonych owocow a ciasto czesto robione bylo na smalcu, takie przepisy mozna rowniez znalezc.
-
Gość: leloop, *.w90-49.abo.wanadoo.fr
2008/12/18 10:35:03
a tak przy okazji, ze zajrzalam wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzacych Swiat :)
-
2008/12/18 10:37:58
Leloop, wszystkiego najlepszego i Tobie ;) A o tych "starych" przepisach wiem, pisałam przy okazji przepisu na mincemeat:
cosniecos.blox.pl/2008/11/Mincemeat.html

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna