Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Królik z rozmarynem i winem

Robiłam dawno temu królika pieczonego z rozmarynem i winem, i niestety straciłam przepis bazowy. Była więc wersja trochę własna, trochę a la Julie Andrieu (pani od 5-minutowych programów Julie gotuje). W doprawieniu postanowiłam wykorzystać ocet Balsam Calamansi (tj. z kalamondinu) firmy Vom Fass, który otrzymałam w prezencie, i który jest dość niezwykłym produktem - nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z tak cytrusowym octem. Można jednak użyć dowolnego octu winnego/owocowego lub balsamico.

Składniki: 1 kg mięsa króliczego w kawałkach, ok. 300 ml wina czerwonego (ale białe też będzie dobre), garść świeżego rozmarynu i jw. natki pietruszki (ok. 1/2 pęczka), ok. 35 ml oliwy, ok. 30 ml octu winnego/owocowego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ponadto: parę wyszorowanych ziemniaków, szalotki, ząbki czosnku

W moździerzu tłuczemy 3 ząbki czosnku z posiekanymi ziołami i łyżeczką oliwy, doprawiamy dość hojnie solą i pieprzem. Mieszanką smarujemy królika, umieszczamy w worku do pieczenia, zalewamy pozostałą oliwą, winem i octem. Worek zamykamy, umieszczamy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 160 st. i zapominamy o nim przez 2 godziny. Możemy oczywiście piec królika w brytfance, ale wówczas należy go regularnie (co ok. 15-20 min) obracać i podlewać, by nie wysechł. Po upływie dwóch h rozcinamy worek, jeśli go użyliśmy, i dorzucamy do pieczenia ziemniaki w ćwiartkach, parę szalotek i główek czosnku (ilości dowolne). Pieczemy kolejną godzinę, w trakcie pieczenia obracamy mięso 1-2 razy.

Mięso długo pieczone jest kruche, miękkie, samo odchodzi od kości. I samo się piecze ;)

Do tego świetnie pasuje surówka z czerwonej kapusty. Tym razem wypróbowałam przepis Trufli, i polecam (clou polega na sparzeniu kapusty wrzątkiem, czego nigdy wcześniej nie robiłam).

środa, 04 lutego 2009, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/02/05 08:34:10
Pięknie się króliczek prezentuje :) I ja miałam w planach ten przepis, a teraz tym bardziej skoro już jest sprawdzony :)
-
2009/02/05 11:28:34
uwielbiam "winnego królika" ;)
w mojej wersji oprócz ziemniaków i rozmarynu dodaje także pęczek tymianku oraz duuużo marchewki. najlepszy jest następnego dnia :)


-
2009/02/05 11:33:16
Ach, tymianek + królik to także dobre połączenie! I marchewka brzmi niegłupio. Korzeń pietruszki lub pasternak w sumie też...
-
2009/02/05 11:42:22
jak zobaczyłam tytuł notki, od razu na myśl przyszła sztandarowe zdanie mojej mamy, gdy słyszy o króliku: futerkowych nie jadam ;)
ja wprawdzie nie patrzę czy cos ma futerko czy nie, ale królika nie miałam okazji spróbować, a moze tego nie wiem (może i jadłam, ale nie widziałam o tym, bo ukryto fakt, ze danie jest z królika- chodzi o pasztet, przed mamuśką ;) )
-
2009/02/05 12:02:05
Przychodzi mi do głowy cytat z którejś książki Donny Leon: "Pyszny kurczak, Signora Brunetti", wypowiedziane przez koleżankę szkolną Chiary, córki Brunettich. Została zaproszona na obiad i dość nieufnie spojrzała na potrawkę z królika, więc Paola czym prędzej powiedziała, że to kurczak. A po obiedzie było jw. Bo też mięso królicze jest dość podobne do czerwonego mięsa kurczaka, a dokładniej do kurczaka wiejskiego, tzw. szczęśliwego ;) No i bardzo smaczne...
Mi futrzaków też szkoda, jak o tym pomyślę, ale tak samo, jak i innych zwierzaków. Ale wegetarianizmu na razie nie planuję.
PS. A Donna Leon to bardzo dobre źródło pomysłów na zbliżający się "weekend kryminalny" Pinos
-
Gość: , *.tvk.torun.pl
2009/02/05 15:40:46
no ja akurat nie należe do takich osób, które nie zjedzą czegoś bo mają jakieś widzimisie, np. bardzo lubię mięso z bażanta, a mamuśka nawet tego w buzi nie miała, bo nie lubi i już, jak dziecko ;)

i dziękuje za info dot. gdzie szukać pomysłów na weekend kryminalny, może się skuszę by wziąć udział w zabawie, kryminałów nie czytam, więc zupełnie nie wiem co ugotować :(
-
2009/02/05 20:08:12
p.s. ten ostatni komentarz to mój ;)
-
2009/11/02 17:27:14
a ja wpadłam zobaczyć królika:) Czekam na "polski tydzień" u Grumka i wtedy go umieszczę.
-
2013/03/10 14:28:11
wygląda pysznie, poprosiłabym o przesłanie kawałka na maila:)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna