Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik londyński z rabarbarem

Tak, to znowu mój ulubieniec. Wykonanie takie, jak zawsze (chyba znam przepis na pamięć :), ale góra tym razem jak w tej tarcie, tylko w 1/2 proporcji. A więc, na gotowy sernik 20-21 cm potrzebujemy na polewę:

Składniki: 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki białego wina lub wody, 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 3 niewielkie łodygi rabarbaru (waga ok. 250-300g), pokrojone na ok. 2-3 cm kawałki, 0,5 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną), 1 łyżka zimnej wody.

Zmieszać wino/wodę, cukier i ekstrakt waniliowy. Włożyć rabarbar do płytkiej formy, zalać przygotowanym gęstym syropem i piec pod przykryciem przez 30 – 40 min w 180 st. C, aż zmięknie. Odlać syrop do rondelka, a rabarbar pozostawić w foremce. Zagotować syrop, zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i mieszając trzepaczką (energicznie i sprawnie, żeby nie powstały "gluty") dodać do syropu. Syrop powinien prawie od razu zgęstnieć; gdyby nie zmienił wyraźnie konsystencji, można dodać dodatkowe 0,5 łyżeczki skrobi zmieszane z łyżeczką wody. Zdjąć syrop z ognia, zalać rabarbar powstałym kisielem i całość schłodzić.  Przełożyć na wierzch zimnego, upieczonego sernika i całość ponownie schłodzić.

Taka wersja też jest bardzo smaczna. Kwaskowaty rabarbar bardzo dobrze równoważy kremową masę serową. I nie muszę chyba dodawać, że po serniku zostały już tylko wspomnienia (i zdjęcia :). A gdyby kogoś ciekawiło, tak się prezentuje sernik "łysy", chłodzący się po upieczeniu:

piątek, 29 maja 2009, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/05/29 13:41:47
wygląda świetnie !!! :) pozdrawiam :)
-
2009/05/29 14:05:32
Jest piękny! Uwielbiam rabarbar , a w serniku jeszcze nie jadłam :) Mniam:)
-
2009/05/29 14:22:14
Auuuuuuuuuuuuuuuuu piekny! No o tym to ja nie pomyslalam :D
-
2009/05/29 17:04:24
Obawiam się, że ja często myślę o tym serniku :) Teraz mi chodzi po głowie, by zrobić polewę z jagód, jak się pojawią...
-
2009/05/29 18:14:53
Londyński mi też najbardziej smakuje :) A w wersji z rabarbarem wygląda obłednie. I smakuje na pewno też :)
-
2009/06/01 19:17:40
ja, wierna fanka rabarbaru, mowie, ze serniczek wyglada, az mi slinka cieknie... ;-))
-
Gość: ja, *.met.pl
2009/06/03 18:19:50
a w jakiej temperaturze się piecze rabarbar?
-
2009/06/03 20:19:37
Umknęło w przepisie - ok. 180 st. C

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna