Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza z dynią

Ciasto pizzowe, podobnie jak słone kruche w przypadku tart wytrawnych, to wdzięczny nośnik dla najróżniejszych składników. Wczoraj bawiliśmy się we wspólne gotowanie z E&M ("zaprojektuj swoją pizzę") i mój wyrób zaplanowałam tak, by podpadał pod wciąż trwającey Festiwal Dyni.

Składniki: ciasto pizzowe, zgodnie z tym przepisem - na 1 małą pizzę potrzeba ciasta ze 125g mąki (1/2 przepisu), ok. 350-400g dyni,  1/4-1/2 chilli w płatkach, sól, garść świeżego szpinaku, czosnek, oliwa, ser (pecorino lub podobny, ew. feta)

Dynię piec ok. 45 min (u mnie było 35 min i trochę za krótko)  w 200 st. C, wystudzić. Najpóźniej godzinę przed pieczeniem pizzy nagrzać piekarnik z kamieniem do maksymalnej temp. piekarnika (u mnie 275 st. C). Jeśli nie mamy kamienia, ciasto pizzowe należałoby najpierw podpiec (np. na nagrzanej blasze) sauté ok. 20 min, jak opisałam przy przepisie bazowym.

Wystudzoną dynię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zmieszać z chilli w płatkach i 2 szczyptami soli. Ze szpinaku oberwać łodygi, sparzyć liście dwukrotnie wrzątkiem, odcisnąć, posiekać. Dwa posiekane ząbki czosnku utrzeć w moździerzu z 2 łyżkami oliwy, wysmarować masą przygotowany, rozwałkowany (i ew. podpieczony, jeśli nie ma kamienia) spód pizzowy. Na to wyłożyć szpinak, na szpinak dynię. Całość posypać serem pecorino, grubo startym np. za pomocą obieraczki do jarzyn, ew. posypać pokrojoną fetą. Piec na nagrzanym kamieniu (ew. blasze) ok. 10 min.

Niestandardowo, ale też z dynią pizzę też można :)

sobota, 31 października 2009, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/10/31 18:01:44
Ha! Świetny pomysł! Jestem pod wrażeniem. :-))) Może sprzedaj ten patent jakiejś pizzeri? :-D
-
2009/10/31 18:33:53
to juz druga dzis pizza z dynia, ktora mnie urzekla! tym bardziej, ze przez ten caly festiwal to mi sie snila :-)
-
2009/10/31 20:35:49
hm , ja chyba będę musiała dyniować do wiosny
moja lista dyniowa-koniecznie zrobić właśnie się powiększyła o pewną apetyczną pizze
-
2009/10/31 21:27:43
mniam. w rzymie jadłam pizzę z kwiatami dyni. dziwne, ale smaczne
-
2009/10/31 22:47:24
Jeszcze nigdy nie jadłam kwiatów dyni - cukinii tak, ale dyni nie :)
A co do samego przepisu; potrzeba, czy też Festiwal, matką wynalazków ;)
-
2009/11/01 11:03:06
Fajna ta Twoja pizza Ptasiu!:)) Zupełna nowość dla mnie -pizza z dynią, ale kiedyś muszę spróbować:)
-
2009/11/02 08:49:13
Szpinak z dynią to musiało być smaczne połączenie :) Ale ciekawa rada z tym podpiekaniem spodu - zapamiętam :)
Buziak :*
-
Gość: Madzia, *.iimcb.gov.pl
2009/11/02 13:25:14
Żałuję bardzo, że nie moglam spróbować:(((( buuuuuu
-
2009/11/02 13:32:39
Madziu, my też żałujemy...

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna