Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie z grzybami

Śledzie z sosem z suszonych grzybów to popisowe danie mojej Mamy. Przygotowuje je na Wigilię i okres poświąteczny, czasem także na Sylwestra. Każdy, kto spróbuje tych śledzi, najpierw się zachwyca, a później się uzależnia ;) Abyście także mogli skosztować, oddaję głos rodzicielce.

Składniki: 1 kg śledzi w oleju (np. sprzedawanych na tacce, a la matjas), garść (ok. 40-50g) grzybów suszonych (kapelusze) - np. borowiki/prawdziwki, ale inne też mogą być, sól/pieprz, 2-3 cebule, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Grzyby zalać ciepłą wodą na ok. 2 h, a następnie obgotować w wywarze  z moczenia 30-40 min, w zależności od wielkości grzybów. W trakcie gotowania doprawić do smaku solą/pieprzem. Grzyby odcedzić, wywar zachować, grzyby pokroić w paseczki. Zeszklić na oleju na złoto 2-3 duże cebule, pokrojone w piórka, zmieszać z grzybami.  Kilka łyżek wywaru z grzybów zmieszać z koncentratem pomidorowym, zalać powstałym sosem cebulę i grzyby tak, by były przykryte.  Przestudzić. Śledzie (nie moczone, prosto z opakowania) pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki zalać ostudzonym sosem i odstawić w lodówce na 2-3 dni lub chociaż kilka godzin przed planowaną konsumpcją.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010Danie jest bardzo esencjonalne, słone, sycące, a zarazem efektowne. W sam raz na zimę, do kieliszka czerwonego wina (lub innego trunku... ;), z kromką dobrego chleba (np. prostego i szybkiego - typu wieloziarnisty Komarki). A w dodatku jeszcze trochę tych śledzi mam w lodówce...

niedziela, 27 grudnia 2009, ptasia
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/27 17:01:04
Nigdy nie jadłam śledzi z grzybami. Wyglądają pysznie , mysle,ze też bym sie uzależniła hi hi :)))
Pozdrawiam PtasiU!:)
-
2009/12/27 17:27:20
Wiesz co, Ptasiu, jestem strasznie ciekawa jak te śledzie smakują:))Robiłam na świeta z suszonymi śliwkami i bardzo mi smakowały. Spróbuję jeszcze nie wiem kiedy, ale spróbuję :-)
-
2009/12/27 21:14:32
Hmn tez nigdy nie probowalam, ale grzyby uwilebiam wiec napewno by mi posmakoway
-
2009/12/27 21:31:59
znam te sledzie, potwierdzam, sa pyszne :)
ale zakaszalabym nimi raczej 50tke lodowatego "zytka"
pozdrawiam
-
2009/12/27 21:48:15
Andziu i Gosiu, jeśli znacie smak zupy grzybowej (u mnie tradycyjnie jest na Wigilię), a śledzie nie wątpię, że nie są Wam obce, to już jesteście blisko tego smaku.
Leloop, dlatego wspomniałam o innych trunkach ;) Sama nie używam, ale wiem, że dla niektórych aż się prosi, by co nieco wypić.
-
2009/12/27 22:01:07
Bardzo ciekawe polaczenie smakowe!
Musze zapisac, zeby nie zapomniec i zrobic jak dostane swieza dostawe sledzi z PL.
-
2009/12/28 13:16:17
Wiedziałam, że warto męczyć Twoją Mamę :) koniecznie do zrobienia...
-
2009/12/28 14:05:01
Pinos, przyznaję, że myślałam o Tobie zamieszczając post ;)
-
Gość: małgosia, acam218.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/31 08:46:48
Wykonałam wszystko zgodnie z przepisem i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu,śledzie zniknęły w tej miksturze grzybowo-cebulowej.Powstała gęsta papka o smaku sledziowo-grzybowo-cebulowym.Spróbowałam ,okazało się,że jest smaczna,tylko kawałki śledzi się w niej "rozpłynęły".Może powinnam poczekać aż sos ostygnie i dopiero zalać śledzie?
-
2009/12/31 10:05:42
Małgosiu, tak, najlepiej wystudzić - nie musi być mocno, wystarczy do temp. pokojowej, zwłaszcza jeśli śledzie też będą w tej temp.; zapomniałam napisać ;/ już poprawiam.
-
2009/12/31 15:11:25
Małgosiu, przykro mi, że przez brak w przepisie uzyskałaś pastę rybną - tak myślę jednak, że można ją bdb wykorzystać jako smarowidło np. do krakersów lub cienko pokrojonego ciemnego chleba/pumpernikla...?
-
Gość: małgosia, etq49.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/02 10:06:58
Kochana Ptasiu,chyba nie myślisz,że ja to wyrzuciłam! Oczywiście po ostudzeniu,była pyszna pasta,a w domu nikt się nie domyślił,że to nie udana potrawa! Piekę swojski chleb! Pasta z tym chlebkiem - smak niepowtarzalny! Dziekuję za odpowiedź i będę czekała na jeszcze inne Twoje przepisy,ponieważ są świetne !
-
2010/01/02 10:44:58
A, no to dobrze, że nadało się do konsumpcji :) A za komplement dziękuję, choć w przypadku śledzi cała zasługa po stronie Mamy ;)
-
2010/10/16 20:11:18
Zrobiłam wczoraj, pycha!!!
-
2010/10/16 20:36:02
Andziu, mówisz, że to już ta pora roku... ;)? Cieszę się, że smakowało.
-
Gość: arek, 91.227.158.4*
2012/01/28 16:15:30
też zrobiłem, co prawda nie miałem koncentratu pomidorowego więc dałem pomidory z puszki odparowując wcześniej większość wody z nich i powiem szczerze, że bardzo dobre. Na razie minęło 5 godzin od zrobienia, więc poczekam do jutra. Palce lizać.

Follow Me on Pinterest World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna