Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie z grzybami

Śledzie z sosem z suszonych grzybów to popisowe danie mojej Mamy. Przygotowuje je na Wigilię i okres poświąteczny, czasem także na Sylwestra. Każdy, kto spróbuje tych śledzi, najpierw się zachwyca, a później się uzależnia ;) Abyście także mogli skosztować, oddaję głos rodzicielce.

Składniki: 1 kg śledzi w oleju (np. sprzedawanych na tacce, a la matjas), garść (ok. 40-50g) grzybów suszonych (kapelusze) - np. borowiki/prawdziwki, ale inne też mogą być, sól/pieprz, 2-3 cebule, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Grzyby zalać ciepłą wodą na ok. 2 h, a następnie obgotować w wywarze  z moczenia 30-40 min, w zależności od wielkości grzybów. W trakcie gotowania doprawić do smaku solą/pieprzem. Grzyby odcedzić, wywar zachować, grzyby pokroić w paseczki. Zeszklić na oleju na złoto 2-3 duże cebule, pokrojone w piórka, zmieszać z grzybami.  Kilka łyżek wywaru z grzybów zmieszać z koncentratem pomidorowym, zalać powstałym sosem cebulę i grzyby tak, by były przykryte.  Przestudzić. Śledzie (nie moczone, prosto z opakowania) pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki zalać ostudzonym sosem i odstawić w lodówce na 2-3 dni lub chociaż kilka godzin przed planowaną konsumpcją.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010Danie jest bardzo esencjonalne, słone, sycące, a zarazem efektowne. W sam raz na zimę, do kieliszka czerwonego wina (lub innego trunku... ;), z kromką dobrego chleba (np. prostego i szybkiego - typu wieloziarnisty Komarki). A w dodatku jeszcze trochę tych śledzi mam w lodówce...

niedziela, 27 grudnia 2009, ptasia
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/27 17:01:04
Nigdy nie jadłam śledzi z grzybami. Wyglądają pysznie , mysle,ze też bym sie uzależniła hi hi :)))
Pozdrawiam PtasiU!:)
-
2009/12/27 17:27:20
Wiesz co, Ptasiu, jestem strasznie ciekawa jak te śledzie smakują:))Robiłam na świeta z suszonymi śliwkami i bardzo mi smakowały. Spróbuję jeszcze nie wiem kiedy, ale spróbuję :-)
-
2009/12/27 21:14:32
Hmn tez nigdy nie probowalam, ale grzyby uwilebiam wiec napewno by mi posmakoway
-
2009/12/27 21:31:59
znam te sledzie, potwierdzam, sa pyszne :)
ale zakaszalabym nimi raczej 50tke lodowatego "zytka"
pozdrawiam
-
2009/12/27 21:48:15
Andziu i Gosiu, jeśli znacie smak zupy grzybowej (u mnie tradycyjnie jest na Wigilię), a śledzie nie wątpię, że nie są Wam obce, to już jesteście blisko tego smaku.
Leloop, dlatego wspomniałam o innych trunkach ;) Sama nie używam, ale wiem, że dla niektórych aż się prosi, by co nieco wypić.
-
2009/12/27 22:01:07
Bardzo ciekawe polaczenie smakowe!
Musze zapisac, zeby nie zapomniec i zrobic jak dostane swieza dostawe sledzi z PL.
-
2009/12/28 13:16:17
Wiedziałam, że warto męczyć Twoją Mamę :) koniecznie do zrobienia...
-
2009/12/28 14:05:01
Pinos, przyznaję, że myślałam o Tobie zamieszczając post ;)
-
Gość: małgosia, acam218.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/31 08:46:48
Wykonałam wszystko zgodnie z przepisem i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu,śledzie zniknęły w tej miksturze grzybowo-cebulowej.Powstała gęsta papka o smaku sledziowo-grzybowo-cebulowym.Spróbowałam ,okazało się,że jest smaczna,tylko kawałki śledzi się w niej "rozpłynęły".Może powinnam poczekać aż sos ostygnie i dopiero zalać śledzie?
-
2009/12/31 10:05:42
Małgosiu, tak, najlepiej wystudzić - nie musi być mocno, wystarczy do temp. pokojowej, zwłaszcza jeśli śledzie też będą w tej temp.; zapomniałam napisać ;/ już poprawiam.
-
2009/12/31 15:11:25
Małgosiu, przykro mi, że przez brak w przepisie uzyskałaś pastę rybną - tak myślę jednak, że można ją bdb wykorzystać jako smarowidło np. do krakersów lub cienko pokrojonego ciemnego chleba/pumpernikla...?
-
Gość: małgosia, etq49.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/02 10:06:58
Kochana Ptasiu,chyba nie myślisz,że ja to wyrzuciłam! Oczywiście po ostudzeniu,była pyszna pasta,a w domu nikt się nie domyślił,że to nie udana potrawa! Piekę swojski chleb! Pasta z tym chlebkiem - smak niepowtarzalny! Dziekuję za odpowiedź i będę czekała na jeszcze inne Twoje przepisy,ponieważ są świetne !
-
2010/01/02 10:44:58
A, no to dobrze, że nadało się do konsumpcji :) A za komplement dziękuję, choć w przypadku śledzi cała zasługa po stronie Mamy ;)
-
2010/10/16 20:11:18
Zrobiłam wczoraj, pycha!!!
-
2010/10/16 20:36:02
Andziu, mówisz, że to już ta pora roku... ;)? Cieszę się, że smakowało.
-
Gość: arek, 91.227.158.4*
2012/01/28 16:15:30
też zrobiłem, co prawda nie miałem koncentratu pomidorowego więc dałem pomidory z puszki odparowując wcześniej większość wody z nich i powiem szczerze, że bardzo dobre. Na razie minęło 5 godzin od zrobienia, więc poczekam do jutra. Palce lizać.



Follow Me on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna