Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Łatwa konfitura pomarańczowa

Niestety, w Polsce nie można dostać gorzkich pomarańczy (bitter/Seville oranges), najlepszego surowca do marmolady pomarańczowej. (A może ktoś gdzieś widział? Do tej pory jak pytałam się na różnych delikatesowych targach, patrzono na mnie jak na mutanta, ale może jednak gdzieś bywają?). Jako miłośniczka dobrej marmolady lub konfitury pomarańczowej, mam już na koncie parę domowych prób w tym zakresie (pisałam o nich na samym początku istnienia bloga). Od tego czasu jednak odeszłam od środków żelujących i wolę produkt au naturel, nawet jeśli bardziej płynny i wymagający ew. spasteryzowania.

Metoda, jaką się posłużyłam teraz (wcześniej też z niej korzystałam, bo jest prosta jak barszcz) pochodzi z How to be a domestic goddess (ale u mnie jest dużo, dużo mniej cukru). Pomysł zmieszania limonek z pomarańczami zaczerpnęłam zaś z Nigella gryzie (przepis na lody). UWAGA: konfitura ma wyraźną goryczkę w smaku, jeśli ktoś chce tego uniknąć, proponuję użyć samych pomarańczy lub dodać maksymalnie 1 limonkę.

Składniki: 3 słodkie bezpestkowe pomarańcze, 3 limonki (łączna waga wszystkich owoców wyniosła 800g), 500g cukru, sok z 2 cytryn

Owoce umyć, zalać wodą w dużym rondlu, by mogły swobodnie pływać w wodzie, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2 h; w razie potrzeby dolać wody.

Owoce odcedzić, zostawiając niewielką ilość płynu, i posiekać drobno (tak, jak są, ze skórką - chyba najlepszą rzeczą w dżemie... :). Ja robiłam to nożem kolebkowym (siekaczem). Pokrojone cytrusy umieścić w rondlu z wylewką/grubym dnem, opcjonalnie podlać chochlą-dwoma płynu z gotowania, zasypać cukrem i pomału podgrzać, tak, aby cukier się rozpuścił zanim masa się zagotuje. Dodać sok z cytryn i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż całość zgęstnieje. W połowie tego czasu sprawdzić słodycz - dla mnie pół kilo cukru było wystarczające, ale niektórzy wolą słodsze przetwory. Gotową masę przełożyć do umytych, wyparzonych słoików (+ u mnie wieczka przetarte spirytusem)., odstawić do góry nogami do zassania. Można opcjonalnie krótko spasteryzować (ok. 15 minut); ja to pominęłam, wychodząc z założenia, że cukru i kwasu jest wystarczająco dużo.

Ponieważ swoje owoce podlałam lekko płynem z gotowania, uzyskałam bardziej konfiturę niż marmoladę. Przetwory przechowywane w lodówce jednak gęstnieją, a konsystencję mają właściwie idealną - i do polewania, i do smarowania, co widać na załączonym obrazku. Tym razem pozuje mój drożdżowy chleb makowy.

czwartek, 21 stycznia 2010, ptasia
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/01/21 17:55:39
Kocham dzem pomarańczowy ! Najlepszy jadłam do tej pory we Wloszech:)) I załuje ,ze sobie nie przywiozłam,ale nadrobię to kiedyś na pewno:)
-
2010/01/21 19:27:31
Kanapeczka wygląda fantastycznie:) Przepis zapisałam, niedługo wypróbuję:)
-
2010/01/21 19:42:12
Ostatnio widzialm w telwizji food network jak robili taka konifiture pomaranczowa:) Musze zrobic wrescie;) Bo napwewno jest pyszna!
-
2010/01/21 21:44:31
Mniam, uwielbiam pomarańczowe konfiturki:)
-
2010/01/21 21:56:12
tęsknię za marmoladą pomarańczową - w Australii się rozsmakowałam, a w Polsce ich jak na lekarstwo...
-
2010/01/22 10:08:57
Ja tez lubię takie smaki, trochęsłodkie, odrobinę gorzkie i lekko kwaśne...a chlebek też niczego sobie. Pozdrawiam.
-
2010/01/22 11:13:21
bardzo lubię takie cytrusowe konfitury ,a twoja Ptasiu wygląda pysznie
-
2010/01/22 11:35:32
Dzięki, dziewczyny :)
Cukrowawróżko (też lubisz Dziadka do orzechów :)?), jeśli masz w PL dostęp do Marksa i Spencera, to tam sprzedają całkiem niezły dżem pomarańczowy w kilku wariantach. Inny, który lubię, jest firmy Chivers, dostępny w Bomi i podobnych sklepach.
Właśnie dziś poczyniłam kroki celem zaimportowania małej ilości gorzkich pomarańczy ;)
-
Gość: bmch, 078088230184.kielce.vectranet.pl
2012/03/07 18:52:13
Witam. Marzyło mi się zrobić konfiturkę z pomarańczy, taką słoneczną i słodką. Skuszona przepisem postanowiłam zrobić. Niestety jest tak gorzka, że nie da się jej zjeść. Przepis tylko dla koneserów.
-
Gość: , afc186.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/10 09:46:24
jesteś cudowna, dzięki za przepis wspaniała wspaniała wspaniała!!!
-
Gość: ninasaluz@wp.pl, afc186.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/10 09:48:44
Zrobiłam wg.Twojej propozycji jestem zachwycona Dzięki Ninka Gdynia
-
2012/05/22 10:15:38
:))) Dziękuję, cieszę się, że komuś smakuje, mimo tej goryczy :)
-
2013/01/13 18:25:04
Pomarańcze gorzkie można zamówic na Sycylii poprzez stronę In campagna.plPozdrowienia.Wiesia
-
Gość: ces, 89-70-101-96.dynamic.chello.pl
2013/05/23 13:49:38
Dzem z pomaranczy, ktory w efekcie jest slodko gorzki jest na polkach hiszpanskich marketow - np consum, mercadona. Bardzo tani. Sa tez przewozy paczek Polska - Hiszpania - biora od kilograma chyba 1,20 . Wystarczy miec kogos w Hiszpanii, kto zrobi zakupy. Po paczke podjada - ewentualnie umowia sie w dogodnym miejscu na odbior. Za paczke moze zaplacic odbiorca. My tak robimy. Mamy swieze owoce morza oliwki oliwe wino - co jakis czas - 1-2 w miesiacu. I dzem z POMIDORA !!! Slodki! Uwielbiam...
A do czego mam uzyc ten z pomaranczy - nie mam pojecia. Stoi kilka sloikow w lodowce i szukam pomyslow. Na chlebie i grzance nam nie pasuje. Podpowiedzcie jakies fajne kulinarne zastosowanie :)
-
2013/05/23 16:20:06
"Wystarczy mieć kogoś, kto w Hiszpanii robi zakupy" - :D, myślę, że to trudny warunek do spełnienia dla wielu osób, w tym mnie ;).
Co do używania marmolady - hm, no ja używam jej szczerze mówiąc głównie na chlebie i pasuje mi do niego doskonale, ew. jako dodatek do wypieków.
-
Gość: , dsh230.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/13 01:23:42
jest w careffour po 14 zł taki dzem z gorzkich pomarańczy -to nieodzowny składnik tortu bezowego-smarujemy nim blat bezowy -a na to dajemy masę-krem z prawdziwego masła,cukru pudru i połowy sosu advocat (ten do lodów)-pycha!!!



Follow Me on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna