Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Mamy białka... i co dalej?

Nie wiem jak to jest u Was, ale od kiedy zaczęłam poważniej gotować, w moim zamrażalniku leży stale  duża sterta białek. Co jakiś czas - zwłaszcza pod wpływem nacisków M - staram się je przerobić na różne wypieki. Dlatego ostatnio wypróbowałam przepis na kokosanki z How to be a domestic goddess i byłam całkiem z nich zadowolona. Moje wyszły co prawda jak mini kamienie księżycowe, ale z pewnością można nadać im bardziej zgrabny kształt.

Składniki: 2 duże białka jaj, 1/4 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar) - podejrzewam, że można zostąpić białym octem winnym lub sokiem z cytryny, 100g drobnego cukru, 30g mielonych migdałów/mąki migdałowej, szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dobrej esencji kokosowej, 250g wiórków kokosowych

Nagrzewamy piekarnik do 170 st. Ubijamy białka aż się spienią, dodajemy winian potasu/ocet i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier pomału, łyżeczka po łyżeczce, ubijając cały czas, aż uzyskamy lśniącą, sztywną bezę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie, ale stanowczo, mieszamy. Masa powinna być lepka, ale spójna.

Na blachach wyłożonych pergaminem układać kulki/kopczyki "wielkości klementynek" (cyt. z Nigelli). Ja robiłam to częściowo łyżeczką, częściowo palcami i jak widać, specjalnie ich nie kształtowałam; wyszło mi więcej, niż Nigelli, ok. 12 sztuk. Piec ok. 20 minut, aż ciasteczka się delikatnie zezłocą (w moim przypadku raczej 'zaróżowią'). Wystudzić na kratkach, na pergaminie, bo jeszcze ciepło będą bardzo delikatne i raczej trudno będzie je ściągnąć z papieru do pieczenia.

 

Ciasteczka są z wierzchu chrupkie, w środku miękkie, delikatnie ciągnące się. Bardzo smaczne, nie nadmiernie słodkie.

Z innych białkowych zastosowań polecam czekoladową Pavlovą lub jej wersję mini. To ostatnie wykonanie:

Poza tym można zrobić:

I oczywiście jeszcze czekają mnie makaroniki francuskie, do zrobienia których dojrzałam po wczorajszej "lekcji" u Tili - ale to jeszcze przede mną.

piątek, 19 lutego 2010, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/19 17:13:08
Uwielbiam kokosanki. Chętnie bym sięgneła po jedną, albo i dwie?:)))
Bezików nie robiłam jeszcze, ale dużą wersję czyli Pavlovą już tak :)))
Pozdrawiam.
-
2010/02/19 17:28:12
Majanko, to zapraszam!
-
2010/02/19 19:41:07
Ja z białek zazwyczaj robię bezy:) Chętnie wypróbuję Twoją "małą Pavlovą", nawet mam gorzką czekoladę... A białek ofkors pełno w zapasie, zawsze cholery zostają:D
-
2010/02/19 21:06:11
strasznie fajne te kamienie :-)
-
2010/02/19 21:34:04
Mój S uwielbia kokosanki, uwielbia wszystko z kokosem, nie mogę mu powiedzieć o tych ciasteczkach, bo mi białek na makaroniki zabraknie :DDD
Buziak Ptasiu na dobry wieczór, a ja nadrabiam blogowe zaległości :*
Pozdrów pana doktora :*
-
2010/02/19 23:53:46
super przepis wyszukałaś Ptasiu
-
2010/02/20 06:43:04
Melduje się kolejna miłośniczka wszystkiego co bezowe! Ja tez się czaję na własnoręcznie robione makaroniki, ale ciągle jeszcze myślę, że to mnie przerasta:)
-
2010/02/20 09:36:13
Negresco, ja makaroniki mam zamiar zainicjować dziś :)
Tili, ale to tylko 2 białka ;) Poza tym wystarczy zrobić creme brulee, lody albo sernik i od razu pełno zostaje.
-
2010/02/20 13:04:10
"mamy białka... i co dalej?" - no jak to co? Maszkarony! :))
-
Gość: daisy74, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/20 13:39:55
Oj,kusisz,Ptasia,kusisz:)) A ze mnie marna gospodyni i dopiero zgłębiam tajniki kucharzenia
-
Gość: Marek, *.nycmny.east.verizon.net
2010/02/25 23:03:18
U mnie pozostałość po tłustym czwartku (50 pączków i faworki) poszła na to cudo:
rasamalaysia.com/recipe-souffle-egg-white-balls-with-red/

W Polsce pewnie nie znajdziesz 'red bean paste' ale powidła śliwkowe powinny świetnie pasować.
-
2010/02/27 08:53:39
Dzięki Marku - bardzo ciekawy przepis.

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna