Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Młoda kapusta

Zielona i chrupka. Duszona, ale nie za długo - to znaczy, że nadeszła wiosna.

Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty (umyta, zdjęte zewnętrzne liście, poszatkowana), ok. 100g wędzonego boczku, 1 średnia cebula, suszony majeranek, sół, pieprz, ok. 100-130g śmietany (18%), łyżka mąki, posiekany koperek (ok. 1/2 pęczka lub wg uznania)

Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej (chyba, że boczek dość chudy - wtedy wcześniej trzeba rozgrzać odrobinę oliwy), głębokiej patelni/rondlu. Gdy boczek jest chrupki, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić na średnim ogniu ok. 20-maks. 30 minut (kapusta powinna pozostać lekko chrupka). Pod koniec dodawania dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperkiem. Chwilę jeszcze całość pogotować, sprawdzić doprawienie (sól/pieprz). Podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami i kefirem/kwaśnym mlekiem do popicia. U nas była to może z innej, bo tureckiej, bajki kulinarnej - moja wersja ayranu.

Ayran: jogurt pitny/niezbyt gęsty lub mało kwaśną maślankę dobrze wymieszać ze schłodzoną wodą w proporcjach 3:1 (najłatwiej to zrobić bezpośrednio w butelce z jogurtem, poprzez potrząsanie, jeśli pojemnik ma zakręcaną nakrętkę).  Doprawić do smaku solą, jeszcze raz dobrze wymieszać.

Chyba trzeba będzie niedługo powtórzyć...

niedziela, 02 maja 2010, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/02 18:01:30
i mnie taka kapusta kojarzy się z wiosną
z dużą ilością koperku koniecznie
-
2010/05/02 18:15:12
Uwielbiam ją! Po prostu uwielbiam!:)
-
2010/05/02 21:08:55
juz?
ale bym zjadla :)
-
2010/05/02 22:12:28
No już, już. Nawet jakiś czas temu już, bo to zachomikowany wpis :)
-
2010/05/03 18:48:07
Twój wpis, to jak budzik - właśnie zbudziłaś tęsknotę za młodą kapustą! Muszę ją zrobić jak najszybciej. Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/05/04 13:54:07
Bardzo apetyczna jest Twoja młoda kapusta. W tym roku jeszcze nie robiłam.
Aaale mi nadałaś smaka na nią tą ładną fotką.
Pozdrawiam :)
-
Gość: pizzożerca, *.adsl.inetia.pl
2010/05/05 20:35:14
i wiadomo, że wiosna

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna