Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem truskawkowy: wersja minimum

Gdy byłam mała, przetwory babcine wydzielała Mama. Tradycyjnie konfitury otwierało się do omletu typu grzybek. Wiadomo, że najlepsza była konfitura wiśniowa, ale co jakiś czas Mama mówiła, że "musimy w końcu zjeść truskawkę". Przyjmowałam te słowa, podobnie jak truskawkę, niechętnie - bo gdzie tej brązowawej masie z rozciapanymi owocami do wiśniowego syropu i zanurzonych w nim wisienkach?

Gdy zaczęłam sama robić dżemy, robiłam takie z dodatkiem cukru żelującego lub podobnych środków i byłam zachwycona, że tak szybko się gotuje, owoce niemal w całości, a kolor piękny i smak - mocno owocowy, gdzie tam do brązowej mazi. Tak było do czasu, gdy nie odkryłam, że po mniej więcej miesiącu czasu ten dżem też ciemnieje i niestety zmienia smak. Dodatek soku z cytryny nic nie zmienił. Rok temu postanowiłam: koniec z dżemami w dziwnych kolorach (piję tu też do siniejących dżemów rabarbarowych), od tej pory dżem truskawkowy tylko w wersji minimum. To ostatnie słowo dotyczy ilości owoców, cukru, wysiłku i czasu przechowywania.

Składniki: 0,5 kg słodkich, dojrzałych truskawek, 3 łyżki cukru (może być z wanilią)

Truskawki myjemy, odrywamy ogonki. Owoce lekko rozgniatamy rękoma, umieszczamy w rondlu, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy, lekko skręcamy ogień i smażymy ok. 20-25 minut, aż całość zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Przekładamy do czystego, wyparzonego słoika, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i po ostudzeniu umieszczamy w lodówce. Zjadamy w najbliższym czasie - do ok. 2, maksymalnie 3 tygodni.

Kolor na zdjęciu całkowicie naturalny :)

piątek, 25 czerwca 2010, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/25 20:10:44
Kolor! Piękny! Chociaż Babci truskawkowe dżemy nigdy się brązowe nie robią ;). Co prawda kolor zmieniają, ale nie na tyle, żeby mieć brzydki i być rozciapanymi :):)
-
2010/06/25 21:20:01
Dżem wygląda wspaniale, też już robiłam w tym roku ;)
-
2010/06/25 21:56:54
Fajna wersja dżemiku :)
Ja robię z dodatkiem cukru żelującego, nie wiem ile postoją,ale co tam ;) To moje pierwsze. Niedługo wrzucę na bloga:)
Mam nadzieje,ze jak odkręcę słoiczek po czasie to będą mi smakowały Mama też takie robila i zawsze mi smakowały, nawet po pół roku ;))) Pozdrawiam ciepło:)
-
2010/06/26 10:44:38
naprawdę wiśniowy był tym najpyszniejszym? u mnie odwrotnie.. truskawkowe słoiczki wywoływały najwięcej radości :-)
-
2010/06/26 10:44:45
idealny na śniadanie :)
-
2010/06/26 15:10:15
Wiecie, możliwe, że postrzeganie koloru brązowego jest względne ;) I tak, naprawdę wiśnie były nr 1. Teraz są nr 2 (po czarnej porzeczce :)
-
Gość: Dasza4, 77.223.238.*
2010/06/27 10:31:29
Ptasiu, masz magiczną kuchnie.... Mnie niestety nie wyszedł :-((
potopione kawałki w słodkiej wodzie...buuuu jestem do niczego :-((
-
2010/06/27 10:55:18
Daszo, a masz go jeszcze? Może spróbuj jeszcze raz przesmażyć. Powinien być jednolity, kawałki owoców widoczne, ale jednak spójna masa. Może za krótko był smażony, może truskawki miały więcej wody (po deszczu np.)?
-
2010/06/27 17:57:06
Tez sie zastanwaiam nad takiem do szybkiego spozycia. Ja tam nie mam nic do tych ciemnych, bo w rodzinnym domu bardzo lubialam je spozywac z kasza manna, albo z ryzem na gesto, ale taki jasny ma swoj urok.
-
2010/06/28 16:54:32
Piekny dzem. Powinnam zrobic kilka sloiczkow na zime. Zrobic Twoj dzem i zapasteryzowac go? Myslisz, ze da rade do zimy? (chyba, ze zjemy go wczesniej, z czym bede sie starala walczyc ;P)
-
2010/06/28 16:56:37
Serwusowa: Jak dobrze spasteryzujesz, wytrzyma, ale uprzedzam, że ściemnieje :) No i smak mu się trochę zmieni. Jak Ci to nie przeszkadza, go ahead :)
-
2010/06/29 12:12:18
Mysle, ze zrobie z podwojnej porcji, czesc zjem od razu, czesc zapasteryzuje. Jakos przezyje z tym kolorem, byleby miec cos do nalesnikow zima. Dzieki!
-
2010/06/30 20:45:10
Niesamowity kolor. Kupny dżem nigdy nie będzie tak wyglądać (i smakować).
-
2010/07/01 22:37:15
Zrobiłam w weekend dwa słoiczki. Prawie identyczny bo dodałam wanilię :)
nie będę pasteryzować bo jak znam życie to nie wytrzymają dłużej niż miesiąc :)
Ptasia one naprawdę tak bardzo zmieniają kolor?
-
2010/07/02 08:16:35
Polka: jak dla mnie bardzo. Po prostu ciemnieją w sposób nieaktrakcyjny.
-
2010/07/02 09:39:11
Polko; powspominałam i powiedzmy tak - dżem ze zdjęcia w tym poście ściemnieje do trochę ciemniejszej, bardziej szaro-burej wersji tego:
cosniecos.blox.pl/2008/06/Dzem-truskawkowy.html
-
2010/07/04 18:33:15
Tak wszytko o dzemowych kolorach opisalas Ptasiu,odpisac po tym dwoma rekami, a jeszcze sie dobrze bawilam czytajac :)

Rany, tez Twoja babcia smazyla takie czarne dzemy z truskawek? U mojej babci dalo sie tylko odroznic wisnie wlasnie, a np. sliwki, agrest, truskawki - wszystko byly wsciekle slodkie i koloru owocow nie mialo za nic...

@ Pola, ciemieja, szarzeja, ta czerwien to tylko teraz, a szkoda...
-
2010/07/04 20:39:36
Basiu, moja babcia robiła tylko 2 dżemy: wisienki i truskawkę :), więc sama rozumiesz...
-
2010/07/05 08:54:14
O, ja robiłam taki dżem z moreli. Jest faktycznie superłatwy, szybki, a jednocześnie pyszny.
-
2011/05/06 17:11:44
Ptasiu, minal blisko rok a mi dzem truskawkowy nie daje spokoju :-)
Czy naprawde kazdy ciemniej po miesiacu? Zrobie cos pomiedzy Twoim a Poli, bo pomysalam ze dzem truskawkowy to taka klasyka - moze jakos da sie ten kolor opanowac?

-
2011/05/06 17:22:19
Basiu, wszystkie, które znam, ciemnieją. Ale możesz coś kombinować z sokiem z cytryny, ciemną piwnicą itd. Wiesz, mnie poza kolorem przeszkadza to, że smak jest nietrwały, więc nie mam motywacji do eksperymentów. Jeśli Ci się uda, chętnie się dowiem ;)
-
2011/05/16 18:46:01
Ptasiu, dzeikuje za odpowiedz. Pocztyalam tu i tam i wyglada na to, ze za ciemnienie dzemu truskwkowego odpiwada "browning" (enzymatic and non-enzymatic), ten proces moze spowolnic temperatura przechowywania dzemu, dodatek soku z cytryny tak jak pisalas, ale nigdzie nei moglam znalezc co odpowiada za zmiane smaku... Juz postanowilam, jak beda truskawy takie aromatyczne i czerwone to popelnie dzem Towj w wersji minimum, a tymczasem lody czekaja w kolejce na publikacje :DD

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna