Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Cukiniowy murzynek

Miałam ochotę na coś słodkiego, bo dzień był smutny i burzowy. Problem polegał na ograniczonych wiktuałach: nie miałam w ogóle masła (ale olej: tak), tylko trzy jajka, zero owoców sezonowych. Przypadkiem, zastanawiając się, co zrobić z cukinią-gigantką, zobaczyłam ciacho u Zawszepolki, które z posiadanych składników mogłam upiec! Musiałam, co prawda, sporo pozamieniać i pokombinować, więc z oryginału nie zostało tak wiele, ale za to wyszło pysznie. W sam raz wilgotny murzynek cukiniowy.

Składniki: 350g mąki pszennej, 60g dobrej jakości, ciemnego kakao, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy korzennej LUB 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 175 ml oleju słonecznikowego, 185g cukru (u mnie 1:1 zwykły i domowy waniliowy), 3 duże jajka, 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub aromatycznego alkoholu: u mnie brandy pigwówkowa, Cointreau czy Amaretto też by się nadało, 3 średnie młode cukinie (waga przed starciem 500g), 50g rodzynek, 50g chrupkiego musli (u mnie z dmuchaną pszenicą)/granoli lub posiekanych orzechów

Piekarnik rozgrzewamy do 165 st. C termoobieg/175-180 st. C grzanie góra-dół. W misce mieszamy mąkę, kakao przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, sodę. Mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta. Dodajemy olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Cukinii nie obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (duże oczka). Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy bakalie i musli/orzechy. Na końcu dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do średniej keksówki wyłożonej papierem od pieczenia wyrównujemy wierzch i pieczemy przez ok. 60 minut, do  dość suchego patyczka, ale UWAGA: należy nie wysuszyć za bardzo ciasta (można sprawdzić wypieczenie po ok. 50 minutach, ja musiałam piec łącznie 65 minut). Ciasto studzimy ok. 10 minut piekarniku, potem uchylamy na kilka minut drzwiczki, wreszcie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Ciasto jest długo świeże, ba: mam wrażenie, że z każdym dniem jest lepsze. Użyłam do niej nie cukinii-gigantki, ale młodych cukinii, z tego samego krzaczka-giganta. Który wygląda tak:

czwartek, 12 sierpnia 2010, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/12 21:16:00
Wiesz co Ptasiu Ty to masz rację przecie to jak murzynek!
Mówisz, że im dłużej postoi tym lepsze? Znaczy trzeba jeszcze raz upiec bo tamto poszło hen do pracy!
Krzaczek full wypas! :) Duży masz ogródek??
-
2010/08/12 21:39:29
No, lepsze, lepsze. Najlepsze chyba tak po 2 dniach. Ogród na Mazurach duży, ale nie wszystko nadaje się pod uprawy. A cukinia sama zajmuje co najmniej metr. Zabiła konkurencję, którą posadziłam obok.
-
2010/08/12 21:59:29
Bardzo dorodny krzaczek-morderca :)
-
2010/08/12 22:31:49
O tak, to zdecydowanie to Mój typ!:DDDD
-
2010/08/13 08:21:33
świetny! akurat mam w domu mnóstwo cukiniii juz samej, tak obiadowo, mam dosc :)
-
2010/08/13 08:31:24
Też piekłam kiedyś cukiniowego murzynka, jest pyszny!
-
2010/08/13 09:24:19
i dzień zamienił się na słodki i burzowy..
-
2010/08/13 15:19:19
intrygujące :)
-
2010/08/13 17:35:38
ach zachciało się mi jak patrze na twoje pyszne ciasto też takiego :D
-
2010/08/13 19:40:29
no,prosze...po powrocie musze upiec,pysznie wyglada....
Pozdrawiam :)
-
2010/08/13 21:22:42
O mamo! Jak mnie sie chce takiego ciasta. A jestem na odwyku od cukru, buuuu. :/
-
2010/08/15 22:48:25
Ptasiu, możesz zrobić takiego 'murzyna' z ciasta cukiniowego Klotyldy :)

Lubię cukinię i czekoladę razem :)
-
2010/08/16 11:57:54
Dziewczyny, to do roboty :) A odwyk od cukru - ojej, brzmi źle :/
Aniu, nie pomyślałam - przecież 'chocolate & zucchini'...
-
2010/08/23 19:10:01
Super orginalny przepis, cuasto wyszło cudnie z tym dodatkiem !:)
-
2010/08/23 19:26:22
Świetny ten murzynek! Robiłam ciasto z cukinią, pyszne, bardzo nam smakowało, w wersji murzynkowej też musze koniecznie spróbować:)
-
2010/08/26 22:02:45
Kurcze, mnie od dawna kusi to smakowite ciasto, juz nawet Poli nie obiecuje, ze upieke, ale mam wielka ochote... Jeszcze Ty mnie teraz kusisz Ptasiu :-)

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna