Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pieczony z dynią (m.in.)

Trwa kolejny Dyniowy Festiwal, organizowany przez Beę. Zawsze chętnie w nim uczestniczę, bo dynia to to, co Ptasia lubi bardzo (i już w tym sezonie prezentowałam risotto). Na razie samodzielna hodowla idzie mi tak średnio (1 makaronowa wyrosła, reszta niestety poszła na zatracenie), ale w następnym roku miejmy nadzieję, że będzie lepiej. Nie znaczy to, ze dyni nie mam: przyniesiona z targu siedzi w piwnicy, tylko kuchennego stołu chwilowo nie widać spod kartonów... Od czego jednak dania zachomikowane ;)

Że Nigella lubi dania jednogarnkowe, a właściwie jednobrytfankowe, to nic nowego. Ja także je lubię, m.in. z tego powodu, że robią się same, a zmywania jest mało. Prezentowałam już dawno temu jej warzywa pieczone i danie z pieczonym indykiem, zainspirowane ww. warzywami i obiadem "z brytfanki" z pierwszej serii TV Nigella gryzie. Naturalną kontynuacją były warzywa z pastą tandoori na zeszłoroczny Festiwal Dyni. Wertując Kitchen i rozdział o kurczaku znalazłam przepis - właściwie tylko notkę z sugestią - na kurczaka pieczonego z dodatkiem dyni (w oryginale piżmowej, my użyliśmy hokkaido). Proste, a zaskakująco pyszne.

Składniki: 1 kurczak (ok. 1,25-1,5kg), 1 niewielka dynia (np. piżmowa lub hokkaido), 1 duży por (biała część), 2-3 średnie ziemniaki (wyszorowane, ew. obrane, jeśli o grubej skórce), 1 cytryna (pokrojona na ósemki), ok. łyżki świeżego rozmarynu lub tymianku, parę ząbków czosnku, oliwa, sól

Kurczaka umieścić w brytfance, dodać dynię (bez pestek i tzw. farfocli, piżmowej można nie obierać, hokkaido i inne - raczej tak), pokrojoną w dużą kostkę, pora w grubych plastrach, ziemniaki w połówkach lub ćwiartkach, czosnek i cytrynę. Dorzucić rozmaryn. Całość lekko posolić i delikatnie polać oliwą, wymieszać dłońmi, wcierając oliwę w skórę kurczaka. Piec w 220 st. C. (góra/dół lub 200-210 termoobieg) ok. 1,5 godziny.

Kurczak przechodzi smakiem pora, ziół i cytryny, dynia i ziemniaki - smakiem kurczaka i przypraw. Bardzo smaczne, proste danie. U nas jedzone z dodatkiem sałatki z pomidorów  i bazylii (wtedy jeszcze prawie letnich...)

Poniżej dokumentacja fotograficzna podobnego dania, już bez dyni, gdzie do brytfanki włożyłam ok. 7-8 podudzi kurczaka, kilka ziemniaków, 1 paprykę w dużych cząstkach, 1 mini cukinię (przekrojoną na 1/2), 2 niewielkie cebule cukrowe (przekrojone) i parę ząbków czosnku oraz rozmaryn. Całość skropiłam oliwą, cytryną (tą ostatnią dorzuciłam też do brytfanki) i lekko oprószyłam całość przyprawą grillową; piekłam godzinę w 210 st. C (grzanie góra/dół).

Wracając do tematu Festiwalu: tak wyglądał stragan z dyniowatymi mniej więcej miesiąc temu w Monachium:

Jeśli chodzi o przegląd najróżniejszych gatunków, zapraszam do naszej festiwalowej gospodyni, która je bardzo szczegółowo omówiła.

niedziela, 24 października 2010, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/10/24 21:43:05
Ja też lubię dania jednobrytfankowe lub jednogarnkowe.Dlatego piekę pasjami dynię w różnych kombinacjach.Twój kurczak z dynią zapowiada się pysznie.Propozycja bardzo a propos.


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/24 22:35:40
Fajne danie. Nigdy nie łączyłam kurczaka z dynią. Chciałabym spróbowac,ale rodzinka pewnie nie będzie chciała;))
Pozdrowienia:)
-
2010/10/24 22:56:02
lubie takie rustykalne dania-super sa :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/10/25 05:35:43
Bardzo lubię takie dania:)
-
2010/10/25 08:20:26
Zjadlabym takiego kurczaczka pieczonego z dynia... Takie proste i pyszne dania lubie najbardziej :))
-
2010/10/25 09:53:25
Cieszę się, że i inni są fanami takich dań.
Majano, możesz dać im kurczaka, a sobie dynię :)
-
2010/10/25 14:25:35
kurczak i dynia to świetny duet!
-
2010/10/27 14:53:37
Ja tez bardzo lubie dania jednogarnkowe i bardzo czesto pieke kurczaka od razu z warzywami. Z dynia jeszcze nie probowalam, choc ostatnio bardzo nam szasmakowaly kielbaski pieczone z dynia wlasnie, w sosie pomidorowym. Mysle wiec, ze i kurczak by nam smakowal. :)
-
2010/10/27 19:57:17
Serwusowa: z kiełbaskami? Pamiętam u Ciebie coś takiego... dobrze gadasz :)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna