Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z wędzonym łososiem

Siedzieliśmy latem w ogrodzie, jedząc pierogi z ziołową ricottą i myślałam głośno, czym by tu jeszcze - nietypowo - można było nadziać pierogi: "A gdyby tak z łososiem...? I ziemniakami, jak w ruskich? Z koperkiem, i chrzanem?"
Minęło lato, trwa jesień, i pomysł pierogów z wędzonym łososiem wrócił do mnie. Zrobiliśmy i wyszły świetnie. Z farszu można by także uformować i usmażyć kotleciki lub pulpety, można także użyć innej ryby wędzonej.

Składniki farszu (na ok. 20 pierogów, na większą ilość należy proporcjonalnie zwiększyć): 100g wędzonego łososia (lub innej ryby), możliwie dobrej jakości, dwa średnie ugotowane ziemniaki, 1-2 łyżeczki ostrego chrzanu ze słoika (można także dodać trochę świeżego startego chrzanu), pieprz do smaku, 1-2 łyżki posiekanego koperku, opcjonalnie: 1-2 łyżki twarogu lub serka śmietankowego

Ciasto na pierogi, jak zawsze - maślankowe (na 20 sztuk - z 150g mąki)

Do podania: ok. 2-3 łyżek masła i garść koperku

Ziemniaki rozgnieść. Łososia rozdrobnić, dodać do ziemniaków. Dodać pozostałe składniki, ilości modyfikując wg upodobań. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę - gdyby była zbyt sucha, można dodać twarogu, ale u nas nie było to konieczne. Sprawdzić doprawienie - farsz powinien być wyrazisty (my daliśmy sporo świeżo mielonego pieprzu), ale sól prawdopodobnie nie będzie konieczna, zwłaszcza, jeśli posolicie ziemniaki do gotowania.

Wycięte krążki z rozwałkowanego ciasta nadziewać kopiastą łyżeczką farszu, gotować ok. 2 minut. Podawać polane alternatywą dla masła szałwiowego: stopionym masłem, wymieszanym z garścią posiekanego koperku.

niedziela, 31 października 2010, ptasia
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/10/31 19:39:48
Jeszcze nie robiłam pierogów z rybą, bardzo ciekawy pomysł. :) Do masła koperkowego dałabym ciut soku z cytryny, albo zrobiłabym masło kaparowe. Kurcze, głodna się zrobiłam. :)
-
2010/10/31 20:06:22
Cytryna mi pasuje, ale nie wiem, czy masło kaparowe nie byłoby za mocne - farsz wyszedł mi zdecydowanie słony i wyrazisty.
-
2010/10/31 20:23:32
Pysznie wyglądają te pierożki. Ja łososia wielbię, wiec z pewnością by mi smakowały:)
-
2010/10/31 23:33:55
mmm,mniam...mniam......pysznosci!!! moge poprosic o jednego???
Pozdrawiam :)
-
2010/11/01 08:23:29
to musi być niezwykle interesujący smak!
-
2010/11/01 09:20:41
hm... ciekawy ten farsz ;]
-
Gość: anonim, hostk2060.infobiuro.pl
2011/05/21 20:10:03
Bardzo fajny przepis, myślę, ze warto go wysłaę na konkurs na stronie www.kpryba.pl wraz ze zdjęciem i wygrać książkę

Follow Me on Pinterest World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna