Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Lody klonowo-orzechowe

Kiedyś, dawno temu, bardzo lubiłam lody Scholler Movenpick pt. Maple Walnut, czyli o smaku syropu klonowego i orzechów włoskich. Niedawno sobie o nich przypomniałam i przy okazji orzechowej zabawy (vide banner) postanowiłam zrobić swoją wersję. Wyszło pysznie (choć nie wiem, czy smaku tamtych lodów nie przypominał jednak bardziej krem do ciasta z Maltesers). W wersji bez orzechów, z samym syropem klonowym, lody były także bardzo smacznie. Bazowałam na naszym sprawdzonym przepisie na lody waniliowe, robiąc deser z 1/2 składników (na 4 wizualnie skromne - ale te lody są bardzo sycące - porcje).

Składniki: 5 żółtek, 250ml śmietanki 30%, ok. łyżeczki ekstraktu z wanilii, 60-75ml syropu klonowego (ja użyłam pełnej po brzeg miarki amerykańskiej 1/4 cup), ok. 80g posiekanych orzechów włoskich (i ew. dodatkowe do dekoracji)

Utrzeć żółtka z syropem na puszystą masę/kogel mogel. Śmietankę zagotować z wanilią, odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Wlać śmietankę do kogla mogla, dokładnie wymieszać, przelać wszystko z powrotem do rondla i POWOLI podgrzewać, do momentu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Uwaga, by nie zagotować! Dokładnie wystudzić. Wlać do maszynki do lodów, dodać orzechy i postępować jak w instrukcji. W opcji bez maszynki należy masę umieścić w  zamrażarce i co ok. 30 minut wyjmować i dokładnie roztrzepywać ręcznie lub mikserem, aż zacznie wyraźnie zamarzać, i schłodzić kolejne kilka h.

Lody warto wyjąć na ok. 15 minut przed jedzeniem do lodówki. Można podawać udekorowane całymi orzechami lub połówkami.

czwartek, 11 listopada 2010, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/11 23:39:59
zaskakujące smaki. aromatyczne takie, pyszne.
-
2010/11/12 00:38:02
takie lody... od rana aż do zmroku!
-
2010/11/12 08:21:36
zatopiłabym łyżeczkę w takich lodach... oj tak, tak :)
-
2010/11/12 09:45:55
O pycha! Aż mi ślinka cieknie :)
-
2010/11/12 10:25:11
te lody to moje lodowe marzenie, koniecznie do zrobienia :)
-
2010/11/12 18:02:29
Lody wyszly Ci swietnie. Pamietam, ze sama probowalam kiedys zrobic lody z mleka sojowego i kompletnie mi nie chcialy zgeszczec :-(
-
2010/11/12 20:54:06
klonowych jeszcze nigdy nie jadlam, a w polaczeniu z ozrechami brzmia niesamowicie pysznie! :-)
-
2010/11/13 10:03:32
zaciekawił mnie ten smak w lodach! niedawno miałam okazję spróbować syropu klonowego i niestety, ale go wyplułam. może w lodach by mi podpasował :)
-
2010/11/13 10:29:54
Dzięki wszystkim ;)
Wianuszku, może klonowych nie robiłaś, ale pamiętam takie u Ciebie z golden syrup ;)
Justmydelicious, ja syrop klonowy akurat bardzo lubię, jeśli Tobie b. nie smakował, nie wiem, czy jest sens ryzykować. IMHO lody bez orzeszków smakowały trochę jak krówkowe (spróbowałam wystudzonej masy), ale uwielbienie dla syropu mogło trochę wpłynąć na subiektywność oceny ;)
Heleno2010, z mlekiem sojowym nigdy nie miałam do czynienia, ale podejrzewam, że tu istotna jest i śmietanka, i żółtka, aby masa zgęstniała, tj. powstał krem angielski (custard).
-
2010/11/14 22:57:02
Ptasiu, takie ładne lody zrobiłas jak ja lubię: rozpływające się :) A i orzechowe są moje ulubione, na równi z waniliowymi!
-
Gość: ulek, *.toya.net.pl
2010/11/15 17:54:11
ojjj... maple walnut - moje ulubione:) czasem można je dostać w tesco na gałki:))

chociaż wydaje mi się, że sama baza jest po prostu śmietankowa, a orzechy są nasączone syropem... muszę się chyba wybrać i sprawdzić:)
-
2010/11/17 12:44:23
A maszynkę do lodów sobie sprawiliście, czy to M ukręcał co godzinę jak tamte piernikowe, jeśli dobrze pamiętam :) Zjadałabym takie połączenie - syrop klonowy i orzeczhy mniam!
-
2010/11/17 14:35:05
Tili (jak miło Cię przeczytać!) - tak, maszynka jest :)
-
2010/11/18 15:37:07
To jest mysl Ptasiu - zrobic je samemu, niepowtarzalna kompozycja smakowa i czyzy to amerykanie wymyslili ? :))
W CZ zniknely ze sklepowych polek tak swoja droga...
-
2011/02/15 21:12:41
Te lody są pyszne - warto spróbować!
World Bread Day, October 16, 2017

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna