Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Przecier 2011 (pictorial)

Przepis już podawałam - dwa lata temu. Ponieważ pierwsza partia za nami (z 22 kg - 19,5 litra :), tym razem podzielę się dokumentacją zdjęciową, z różnych etapów pomidorowego przetwórstwa. A więc:

Stosowną ilość dojrzałych, soczystych pomidorów (np. malinowych) dokładnie umyć...

 

Odszypułkować, naciąć na krzyż u nasady...



Zalać wrzątkiem, by usunąć skórki.

  

Miąższ pomidorów bez skórek umieścić w dużym garnku, lekko podlać oliwą, doprawić solą niejodowaną (na 10-litrowy gar - ok. 1-2 łyżek) i pieprzem. Zagotować...

 

Gotujący się przecier można odszumowywać; gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, ok. 1 h.

  

Przekładać do czystych, wyparzonych słoików...

 

... których wieczka i brzegi można dodatkowo przetrzeć spirytusem.



Pasteryzować (u mnie w piekarniku - 25 minut we włączonym na 160 st. - termoobieg - i ok. 20 minut w wyłączonym), odwrócić do góry dnem do zassania.



Słoiki niezassane spasteryzować ponownie. Przechowywać w chłodnym miejscu, typu piwnica. Z zeszłego roku zostało nam 2,5 litra przecieru.

wtorek, 16 sierpnia 2011, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/16 12:42:35
22 kg - podziwiam. Ja bym nie dała rady z takiej ilości.
-
2011/08/16 13:19:36
To była dopiero 1/2 :) Sama bym może też nie dała rady, ale w dwie osoby, ze zmywarką i normalnym, nieturystycznym (= mikro) piekarnikiem idzie całkiem sprawnie ;)
-
2011/08/16 13:20:07
Tfu, miało być *nie mikro...
-
Gość: Madzia, *.aster.pl
2011/08/16 17:26:53
wow!!!! niezla skala makro:))) mam nadzieje, ze uzyjemy ktores sloiczki do "dalekich od oryginalu", ale za to naszych przepisow hinduskich...!!!
-
2011/08/16 18:13:41
Madziu: ależ oczywiście :)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna