Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Festiwal Dyni: makaron z dynią, jarmużem i boczkiem



Kolejny Festiwal Dyni, organizowany przez Beę, już trwa! To, że sezon dyniowy już zaczęłam, pisałam jakiś czas temu; dynie w ogrodzie (także mikro, poniewczasie wypuszczone sadzonki) już zerwane, bo nadeszły przymrozki. Piżmową mam niestety tylko jedną (vide zdjęcie u góry), bo oba zasadzone warianty okazały się kapryśne, cieszę się jednak i z tego, co jest :)

Przeglądając Tender Nigela Slatera trafiłam na zdanie, że dynia i boczek to świetne połączenie, podobnie jak jarmuż i boczek - czemu by nie połączyć tych składników w jednym, szybkim makaronie?



Składniki:

  • dwie garście dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,
  • kilka plasterków boczku, pokrojonych w kostkę,
  • jedna szalotka,
  • garść jarmużu,
  • sól, chilli, parę listków szałwii
  • opcjonalnie: sok z limonki/cytryny
  • 225-250g krótkiego makaronu (np. rurki)

Boczek wrzucić do suchego rondla/dużej patelni, podgrzać na średnim ogniu, wytopić tłuszcz (gdyby wędlina była bardzo chuda, raczej trzeba będzie ją skropić oliwą), podkręcić ogień i zrumienić. Nastawić wodę na makaron. Dorzucić do boczku szalotkę pokrojoną w kostkę, przesmażyć chwilę. Dodać dynię, wymieszać, doprawić do smaku solą, szczyptą lub ile Wam się podoba chilli, dorzucić szałwię. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż dynia lekko zmięknie (w między czasie powinien się już gotować makaron). Ok. 5-6 minut przed końcem gotowania dorzucić garść umytego, porwanego jarmużu. Sprawdzić doprawienie (może Wam pasować, by lekko zakwasić sokiem z cytrusów), wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem, podawać od razu.

sobota, 22 października 2011, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/22 13:39:50
Chętnie wypróbuję przepis :)
-
2011/10/22 18:40:16
Smakowity ten makaronik i pyszne dodatki :) Mniam:)
-
2011/10/23 09:12:46
Czemu by nie! Jarmuż był pyszny, a dynie niestety sklepowe w tym roku. Za to Nigel Slater siedział za mną w kinie!
-
2011/10/23 09:27:16
Miło mi, że uważacie 'czemu by nie' :)
Narzeczono: Nigel - ach! Na 'Toast' czy innym filmie? I jak :)? A jarmush cieszę się, że smakował, bo w końcu tymi rękoma hodowany ;)
-
2011/10/23 09:27:28
Calkiem ciekawe polaczenie dynia-jarmuz. Przypomnialo mi to, ze juz raz je popelnilam z przepisu Pani "Jestes tym co jesz". Na kaprysnosc dyni pizmowej nie narzekaj, bo mi "az" 2 wyrosly w tym roku i byly to jedyne dynie jakie wyrosly. O ile co roku mam kleske urodzaju w tym musze dynie kupowac.
-
2011/10/23 09:40:46
Thiesso, to chyba taki rok (albo za sucho, albo za mokro) - ja miałam tyle zawiązek na początku, że myślałam, że będę na jesieni rozdawać, a jak potem zaczęło padać, to np. na 1 piżmowej wszystkie pogniły, na drugiej uchowała się ta jedna sztuka, którą widać w koszyku. W sumie i tak jest to postęp w stos. do zeszłego roku, kiedy nasiona piżmowej w ogóle mi nie wzeszły.
-
2011/10/24 17:15:05
No wlasnie, u nas w tym roku ten sam problem : wiosna ciepla i wczesna wiec sporo zawiazkow, a pozniej nagle ochlodzenie i sporo deszczu, wiec z zawiazkow nici :( I w takich chwilach wlasnie stwierdzam, ze byc skazanym na kaprysy pogody to niestety wcale nie jest latwe...
Twoja propozycja Ptasiu bardzo mi sie podoba, choc dla mnie by pewnie bylo bez makaronu ;) No ale ja taki dziwny model jestem :D

Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/10/30 10:40:33
A ja ostatnio w Realu znalazłam jarmuż i zastanawiałam się do czego mogłabym go użyć...
-
2011/10/30 10:56:02
Oczko: to nieodmiennie polecam ten wpis cosniecos.blox.pl/2011/07/Jarmuz-a-co-to-takiego.html a poza tym, Ty zupowa jesteś - dorzuć garść do jarzynowej nieprzecieranej vel minestrone.
World Bread Day, October 16, 2017

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna