Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Marynowany ser Basi



To ser, który już zawsze chyba będzie nazwany przeze mnie serem Basi, bo na jej blogu go znalazłam. Ładnie się prezentuje w słoiku i nadaje się na prezent, poza tym, że świetnie pasuje jako przekąska, zagryzka czy składnik deski serów. Przepis można nieco modyfikować, jak to wykazałam poniżej, gdyż za pierwszym razem zrobiłam niemal ;) tak, jak w oryginale. Tak czy inaczej, proponuję zacząć od znalezienia stosownego słoika, o średnicy, która bez problemu zmieści co najmniej jeden krążek sera. Ja używam 500ml słoja, widocznego na zdjęciach.

Marynowany ser Basi - wersja ziołowa

Składniki: duża garść ziół (np. bazylia, pietruszka, mięta, estragon - najlepiej francuski, tymianek, cząber - same lub w mieszance), duży ząbek czosnku, szczypta soli, łyżeczka nasion słonecznika, ok. łyżeczki oliwy, dwa sery typu camembert (nie muszą być super jakości, polskiej produkcji jak najbardziej się nadadzą), ponadto: 1/4 szklanki dobrej oliwy, 1/4 szklanki oleju roślinnego, liść laurowy, pieprz ziarnisty (kilka ziaren), ziele angielskie (ok. 3-4 ziaren), opcjonalnie: łyżeczka kwiatów oregano

Zioła, czosnek, sól, nasiona słonecznika utłuc w moździerzu na pastę, podlewając delikatnie oliwą (ok. łyżeczki wystarczy). Sery przekroić na pół, przełożyć pastą, złożyć. Umieścić jeden na drugim w słoju. Zmieszać oliwę z olejem, zalać ser tak, aby był dokładnie zakryty, dodać pozostałe przyprawy. Zamknąć szczelnie i odstawić w temp. pokojowej na co najmniej 3 dni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.



Marynowany ser Basi - wersja z ostrą papryką

Wszystko jw., tylko ilość ziół albo zachować taką samą, albo lekko zredukować, zrezygnować ze słonecznika, a zamiast tego dodać do pasty 1-2 ostre papryczki (lub więcej, zgodnie z upodobaniami i typem papryczek).

Zdjęcie górne ilustruje ser rozsmarowany na chlebie, bo w formie pasty też można go jeść (najlepiej smakuje z takim na zakwasie :).

czwartek, 13 października 2011, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/13 17:37:33
Korcisz, korcisz.. a i kusisz przy okazji :)
-
2011/10/13 17:40:18
Cudny ten ser Ptasiu! Świetnie wygląda ! Aż mnie korci by też zrobić :)
-
2011/10/13 17:40:51
Ten ser za mna chodzi od kiedy go zobaczylam. I do dzis nie zrobilam. Znowu mi o nim przypomnialas i znowu mam ochote go zrobic. ;) Tylko, ze chyba nie mam (juz) takiego sloika - luby niechcacy stlukl. Bardzo podoba mi sie Twoj kolaz. :D
-
2011/10/13 17:50:46
Chyba się skuszę wreszcie! (więc muszę podjechać do Ikei - po słoiki rzecz jasna ;))
-
2011/10/13 17:50:51
Wygląda super! Na pewno wypróbuję:)

pozdrawiam,
zosia
-
2011/10/13 18:11:47
Tak, kuszę, kuszę :)
Tak, Oczko, to słój z Ikei :) Ale Społem myślę też mogłoby coś mieć?
Jeśli ktoś nie ma (Pani Serwusowa :), może w ostateczności zrobić to, co ja za pierwszym razem - 'kanapki' z sera przekroić jeszcze na 1/2 i tak je upchnąć w słoju. Wyglądały tylko niestety potem gorzej wyciągane na wierzch.
-
2011/10/13 20:27:52
Ptasiu, dopiero teraz dopadlam mail, a tu taka niespodzianka! Klasa hermelin, camembert, ser po prostu :) A te kwiaty oregano - wyjatkowe! Strasznie mi milo, ze taka nazwe u Ciebie Ptasiu przyjmie. Sciskam Cie mocno!
-
2011/10/13 21:46:11
Basiu :) No, kwiaty oregano są przede wszystkim bardzo dekoracyjne ;) Miałam w tym roku ususzyć trochę tych z mięty i tymianku, ale się zgapiłam. Co do nazwy - pakuję za ostatnim razem sery do wózka w sklepie, M patrzy się na mnie ze zdziwieniem, na co mi dwa camemberty, które solo są takie se, a ja: "Chcę zrobić ser, ten wiesz..." On: "Ten Basi?" :)
-
2011/11/05 21:30:54
:) Też znam od Basi ten ser, sgtrasznie go lubię! Ale ze słoikiem jest problem, to fakt. Za peirwzym razem musiałam w plastikowym pudełku trzymać, bo nie miałam odpowiedniego słoja. Pyszna rzecz...
-
2011/11/05 21:39:19
Aniu: tak, przyznaję, że do słoika z Ikei (na zdjęciu) to trzeba trochę na siłę wciskać, no i trochę się ciężko potem wyciąga...
-
2012/09/02 20:24:26
Ptasiu, napiszesz mi prosze z jakiego sera robilas ow marynowany ser (jak chcesz to na prv, jak woilsz), moj kolega probuje odtworzyc czeska wersje (bezskutecznie) i juz nie wiem czego sie chwycic... dzieki za rady :))
-
Gość: ptasia, *.play-internet.pl
2012/09/03 09:31:28
Basiu, tu Ptasia z komórki: Turek lub President, z supermarketu...
-
2012/09/03 09:52:32
Ptasiu, wielkie, wielkie dzieki! :-)
-
2012/11/12 22:02:37
Taki ser jadałam do tej pory w Czechach. Teraz spróbuję sama zrobić - dzięki za przypomnienie o moim przysmaku ;)
-
2013/03/13 12:04:33
Ptasia mam prawdziwy hermelin - dzisiaj nastawiam :)))
Pycha wersja!
-
2013/03/13 12:07:30
Super :)! Smacznego.
-
2013/03/18 22:41:16
Super! Zapisuję! Niebawem zrobię, dzięki!

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna