Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z pieczonych warzyw



Miało być szybciej, wyszło niespecjalnie szybciej ;) Pieczone warzywa są smaczne, ale dość słodkie, dlatego gorąco polecam dodatek soku z kiszonych ogórków, jak u mnie, lub kwasu buraczanego. Można też użyć soku z kiszonych warzyw, jaki przedstawiała na blogu Zmysły w Kuchni Karolina (robiłam, jest pyszny). Jeśli nie macie podobnego kwaśnego płynu, można dodać łyżkę dobrego octu, np. z czerwonego wina.


Składniki: ok. 400g dyni, 2 średnie papryki (czerwone, żółte), 2 niewielkie buraki, 1/2 małego bakłażana, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 1 marchewka,  litr bulionu (dowolnego, u mnie domowy), sól, pieprz, opcjonalnie: parę liści lubczyku, hojna szczypta słodkiej papryki (wędzonej lub nie), niewielka garść jarmużu, ponadto: ok. 150ml soku z kiszonych ogórków/kapusty/kwasu buraczanego, sól, pieprz, do podania: natka pietruszki, 2-3 łyżki posiekanej fety/sera szopskiego

Wszystkie składniki umieścić w brytfance (papryka wydrążona, marchewka obrana, przekrojona na 1/2, dynia pozbawiona pestek, ale ze skórą, cebula może być obrana, buraki, bakłażan i czosnek nie), skropić oliwą, piec ok. 50 minut w 180 st. C: na ostatnie kilka minut przenieść bliżej grzałki, by skóra papryki się mocniej przypiekła.

Paprykę od razu po upieczeniu umieścić np. w worku foliowym/papierowej torbie, i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z niej skórę, umieścić w garnku. Dodać pozostałe warzywa, dynię krojąc na grube kawałki (użyłam piżmowej, która ma cienką skórkę - część oderwałam, ale większość zostawiłam), czosnek wyciskając ze skórki. Buraki można zostawić nieobrane, jeśli mają cienką skórkę, tylko podzielić je na 2-3 części. Całość zalać bulionem, ew. dopełnić wodą, dodać lubczyk i paprykę oraz garść umytego, porwanego jarmużu, jeśli używacie, zagotować, skręcić ogień na średni i gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie skosztować, doprawić solą/pieprzem, zmiksować (u mnie nie nazbyt gładko). Jest prawie pewne, że zupa będzie w tym momencie za słodka - przelać do garnka, dodać sok z kiszonki i delikatnie podgrzewać kolejne kilka minut, ale nie zagotowywać. Sprawdzić doprawienie, ew. mocniej zakwasić lub doprawić. Do misek na zupę wkruszyć fetę przed napełnieniem; podawać posypane pietruszką.

poniedziałek, 31 października 2011, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/31 22:12:18
Musi byc pyszna !:) Papryka,buraczki, super jak dla mnie :)
-
2011/11/01 05:55:40
ach ten kolor, pyszna musi być :)
-
2011/11/01 09:07:37
Ptasiu, tak sobie myślę, że ta słodycz pewnie dużo zależy od rodzaju użytych warzyw? U mnie była papryka, bakłażan, cebula - słodka za bardzo nie była. Marchewka zwykle sporo słodyczy.

ściskam
-
2011/11/01 09:15:52
Atina - kolor oczywiście dały głównie buraki, a właściwie buraki + dynia :)
Oczko - pewnie, że zależy, no i nie tylko marchewka, ale i dynia, i buraki są słodkie. I przypomniałaś mi, że przecież tam był kawałek bakłażana, muszę dodać.
-
2011/11/01 22:02:15
Rewelacja. Pieczone warzywa kocham, zupy krem też.
-
Gość: An-na, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/02 13:25:49
Poproszę miseczkę albo dwie! Zupy z pieczonych warzyw mogę jeść codziennie i wcale nie mam dosyć :)
-
2011/11/04 22:45:45
Wiesz co Ptasia, ja ostatnio zamieniam podsmażone warzywa właśnie na te pieczone :)
Zamiana warta świeczki :)

Uściski!
-
2011/11/08 12:08:15
U mnie osttanio byla buraczano-warzywna (tez z pieczonych warzyw wlasnie), jednak w wersji dyniowej jeszzce nie robilam; podoba mi sie :)

Pozdrawiam Ptasiu!

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna