Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem

Nigdy do tej pory nie przyjmowałam produktów do testowania na cele bloga - zrobiłam wyjątek dopiero dla paru mąk z Gdańskich Młynów. Ponieważ w paczce znalazłam m.in. mąkę orkiszową pełnoziarnistą, postanowiłam zmodyfikować często wykonywany przeze mnie przepis na chleb pszenny łatwy i upiec bułeczki 100% orkiszowe, z dodatkiem ziarna słonecznika. Wyszły przyjemnie wilgotne, bardzo dziurzaste i smaczne. Z wyglądu - małe, ciemne ciabatty ;)

Składniki:

  • 400g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 700)
  • 100g mąki orkiszowej razowej/pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 2g drożdży instant (lub ok. 6g świeżych, pokruszonych)
  • 150g zakwasu żytniego, aktywnego
  • 280g letniej wody
  • ziarno słonecznika (ok. 4-5 łyżek) (można pominąć)
  • 1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ściereczką/folią i odstawiamy na 2,5-3 h (czysto orkiszowe ciasto rośnie wolniej; można 1-2 razy złożyć w trakcie wyrastania). Następnie formujemy bułeczki (ja po prostu podzieliłam ciasto na 3 wałki i odcinałam łopatką z grubsza równe porcje). Posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do temp. 220 st C i pieczemy bułeczki z parą, mniej więcej 20 minut.

Polecam :)

wtorek, 13 marca 2012, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/13 21:14:44
marzę o takich na śniadanie :)
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/03/13 21:45:47
ale maja znakomite wnętrze , wow
-
2012/03/13 22:06:39
Cudowne wnętrze, pyszne te bułki Ptasiu!:)
-
2012/03/13 22:46:40
Przepiękne te bułeczki. No i właśnie mi uświadomiłaś, że zapomniałam o nakarmieniu zakwasu na jutrzejsze pieczenie.
-
2012/03/14 14:12:58
Dodam, że błyskawicznie zniknęły :)
-
2012/03/14 14:38:31
Super, że wypieki się udały ;)
Zachęcamy też innych do wykorzystania mąk: www.facebook.com/pages/Gda%C5%84skie-M%C5%82yny/114738765240092
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/03/14 17:01:06
Piękne bułeczki! Ja dopiero jestem po upieczeniu 1-szego chleba, na bułki jeszcze nie nadszedl na mnie czas;)
-
2012/03/14 18:00:03
Uwielbiam bułeczki i chleby domowego wypieku. To niesamowite, kiedy wyjmuje się je z piekarnika i smaruje masłem jeszcze gorące.
-
2012/03/15 11:50:14
Jakie cudowne dziury! Zrobie te buleczki, tylko przywioze sobie make z Polski. U mnie w okolicy niestety nie widzialam, a zamowiona z ze sklepu internetowego w UK organic i w ogole cacy i droga okazala sie byc biala orkiszowa.
-
2012/03/15 11:50:16
Pd chleba do bułeczek jeden krok :)
-
2012/03/15 11:51:42
@Serwusowa - możesz zrobić z dodatkiem razowej pszennej, zwykłej (jeśli masz) i dać resztę tej orkiszowej. Nie wiem, czy wyjdzie identyko, ale pow. być smaczne :)
@Marta - ja myślę, że najfajniejsza jest ta satysfakcja, że się coś takiego samemu upiekło :)
-
2012/03/15 12:01:39
Mam razowa pszenna, ale orkiszowa organic cacy ;) mi sie skonczyla. Mysle, ze jednak przywioze sobie z PL.
-
2012/03/15 15:56:34
piękne bułeczki:) uwielbiam domowe pieczywo:)
-
2012/03/29 11:06:11
Bułeczki pierwsza klasa :-)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna