Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z kratką



Gdy myślicie "sernik", ew. "sernik polski" lub "sernik tradycyjny", jaki obraz staje Wam przed oczyma? Ja widzę sernik z kratką, tak zwany krakowski. Ser jest zwarty i lekko żółty (ach, te jaja), hojnie nafaszerowany rodzynkami, kratka polukrowana. A, wypiek stoi na pralce w kuchni mojej Babci, gotowy do podania na stół świąteczny (a Babcia narzeka, że znowu nie wyszedł...).

Z sernikami nie-babcinymi byłam na bakier, zwłaszcza od popularyzacji gotowych serów mielonych (którym mówię stanowcze NIE), i w efekcie jedyne wypieki serowe, jakich kosztowałam, to cheesecake (z zasady robiony na innym serze sernik londyński w wielu odsłonach lub ew. nowojorski w wydaniu koleżanki E.) bądź sernik królewski autorstwa M, na niemielonym twarogu. Sernik krakowski od wielu lat - od kiedy nie ma babcinego - omijałam szerokim łukiem. Okazało się jednak, że można przywołać smak wypieku z dzieciństwa - stosując metodę z królewskiego, używając normalnego sera. I tak oto mam nowy ulubiony wypiek ;)

Przepis pochodzi z bloga Dorotuś, jednak u nas parę zmian: przede wszystkim, twaróg tłusty w kostkach, niemielony; cukier puder i skórka pomarańczowa do sera; brak lukru na kratce (tak, ten Babci go miał, ja jednak lukru nie kocham, a sernik jest i tak dość słodki).

Składniki na kruche ciasto:

  •     250 g mąki
  •     100 g cukru pudru
  •     125 g masła
  •     8 g cukru waniliowego
  •     1 jajo



Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach ok. 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

Składniki na masę serową:

  •     1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
  •     8 jaj
  •     100 g miękkiego masła
  •     250 g cukru pudru
  •     3 łyżki cukru waniliowego
  •     3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •     100 g rodzynek
  •     ok. 3 łyżek skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  •     ulubiony aromat - u nas kapka wanilii
  •     żółtko/jajo/mleko do posmarowania pasków, roztrzepane

Twaróg wkruszyć do miski (lub, jeśli ktoś musi/lubi/chce, zemleć). Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami oraz skórką. Można dodać ulubiony aromat.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem (lub nożem...) wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem/jajem/mlekiem.

Piec około 60 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).

Jeśli ktoś bardzo chce - może po wystudzeniu kratkę polukrować :).

Polecam! I podczepiam pod akcję wielkanocną:



PS. Przypominam, że wciąż trwa konkurs :)

czwartek, 22 marca 2012, ptasia
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/22 16:06:36
To mój ulubiony sernik.
Tradycyjny, najlepszy!
-
2012/03/22 19:03:15
Dziękuje za szczegółowo opisany przepis :)
-
2012/03/22 20:16:49
takiego przepisu i wykonania jeszcze nie widziałem, dzięki ;)
-
2012/03/22 21:20:52
Piękny serniczek. Uwielbiam :)
Pozdrowienia:)
-
2012/03/22 22:10:18
Ja widzę ten z rosą, lub brzoskwiniowy. Takie najczęściej robi moja mama. A ten z kratką cudny i też poproszę bez lukru.
-
2012/03/24 08:02:47
Lubie taki serniczek :) I tez bez lukru bo za nim nie przepadam. Wlasnie uswiadomilas mi Ptasiu, ze juz cale wieki nie jadlam dobrego, polskiego sernika...

Pozdrowienia.
-
2012/03/24 09:37:24
Społeczny: dziękować należałoby przede wszystkim Dorotuś, czyli autorce oryginału ;)
Franc: a myślałam, że to taki tradycyjny?
Kabamaiga: a widzisz, te u mnie zupełnie nie... Z rosą to chyba nigdy nie jadłam ;)
Majazteca: u Ciebie to z twarogiem chyba ciężko?
Majana, Amaranthrose: :)
-
2012/03/25 13:21:16
Moja babka zawsze za dużo daję rodzynków ;) Sernik pycha.
-
2012/03/25 21:11:06
Uwielbiam sernik z kratką, choć u mnie - pomimo niechęci do lukru - musi być polukrowany ... wiadomo Tradycja!
I mówisz, że nawet bez zmielenia sera? Pewnie to ucieranie i tak go trochę "ugładza"? hmmm trzeba by wypróbować :)
Ściskam cieplutko :*
-
2012/03/29 11:02:47
Wygląda pysznie ten sernik, ja robię ale szarlotkę w kratkę :-) zaprawszam do mnie :-)

Follow Me on Pinterest World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna