Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Grillowane kotleciki cielęce

Zaczęliście już sezon grillowy? U nas inauguracja nastąpiła już jakiś czas temu, gdy zrobiło się cieplej (i jak na razie, na tym jednym posiłku z grilla się zakończyło - czekamy, aż wiosna się mocniej rozkręci). Osobą, która grill obsługuje, jest M, przygotowaniem potraw i dodatków zajmujemy się zaś oboje. Kotletów cielęcych, w dodatku z kostką, jeszcze nigdy tak nie przyrządzaliśmy, a wyszły wyśmienite (choć warto dodać, że mięso było bardzo dobrej jakości). Marynata w sumie klasyczna, choć ma coś wspólnego ze składnikami zakwasu na żurek (ale to może moje powielkanocne skojarzenia ;); zazwyczaj używam do tego celu wina czerwonego, tu było białe, i dobrze się sprawdziło. Można by jej bez problemu użyć także do zamarynowania innych mięs.

Składniki (2-3 porcje):

  • ok. 8 niewielkich kotletów cielęcych z kostką
  • 2 szklanki (ok. 500ml) wina (tu: białe wytrawne)
  • ziele angielskie (parę kulek)
  • pieprz (jw.)
  • liść laurowy (2 duże szt.)
  • estragon francuski - świeży (ok. 1/2 łyżeczki) lub suszony (łyżeczka)
  • czosnek (2 ząbki, zgniecione)
Składniki marynaty wymieszać, umieścić w niej opłukane i osuszone mięso, wsadzić do lodówki na noc lub co najmniej 6-7 godzin. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed grillowaniem, wyłowić z marynaty, dokładnie osuszyć. Piec na rozgrzanym grillu po ok. 3 minut z każdej strony dla mięsa średnio wysmażonego. Podawać z pieczonymi ziemniakami (lub, jak u nas - ugotowanymi i krótko podgrzanymi na grillu), masłem czosnkowym i ulubioną surówką.
wtorek, 10 kwietnia 2012, ptasia
Tagi: grill mięso
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/04/10 21:14:58
My jeszcze nie grillowaliśmy. Pewnie będziemy w majowy weekend, jak pogoda dopisze. A taka marynata bardzo mi się podoba.
-
Gość: kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/10 21:43:33
no nie wiem, ale mam wrażenie, że patrzę na kotleciki jagnięce. pozdrawiamy Tapenda
-
2012/04/11 07:29:52
Kabamaiga - o, w majowy też na to liczę ;)
Kasia - zapewniam, że na 100% są cielęce :) - choć owszem, najczęściej spotyka się takie jagnięce cięte z mostka.
-
2012/04/12 15:35:57
Nie wiem czy bardziej mnie ciągnie do kotlecików czy do ziemniaków :)

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna