Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Apfelstrudel

Apfelstrudel robiłam do tej pory raz. Niby nie było źle, ale jakoś nie robiłam powtórek. Dopiero ostatnio, zważywszy na niedawny powrót z Austrii, świeżo zakupioną "ciotkę Herthę" i wysyp własnych jabłek, uznałam, że nadszedł ten czas. Kilka lat temu nie byłam do końca zadowolona z ciasta (może jednak wtedy za mało rozwałkowałam?), postanowiłam więc tym razem zaufać Hercie. Nie żałuję tej decyzji, ciasto wyszło rasowe, a porównania "u źródła" miałam na świeżo ;). Strudel tradycyjnie wałkowany i rozciągany na stole zajął całą blaszkę, ciasto było bardzo kruche i cienkie, i... może nie ma się czym chwalić, ale zjedliśmy 1/3 w 2 osoby przy pierwszym posiedzeniu. Innymi słowy: polecam. I w gruncie rzeczy to nie jest trudny wypiek, zwłaszcza, jeśli się ma pomoc w postaci dwóch dodatkowych rąk, np. do przeniesienia surowego rulonu na blaszkę.

Składniki - ciasto: 250g mąki (+ dodatkowa do podsypania), 1 kopiasta łyżka miękkiego masła, 125ml ciepłej wody, szczypta soli, łyżeczka octu z białego wina, 1 jajo, 20g stopionego masła (wg przepisu - 50g, ale moim zdaniem to za dużo) do posmarowania brzegów

Składniki - farsz: 70-100g* bułki tartej, przesmażonej krótko w odrobinie masła, wystudzonej; 1kg jabłek (moim zdaniem najlepiej winnych/kwaskowatych) - obranych i pokrojonych w cienkie plastry; 100g cukru, hojna szczypta cynamonu, 50g rodzynek (u mnie z "magicznego słoika", tj. namoczone w rumie), 80g (wg przepisu 100g, ale moim zdaniem to za dużo) stopionego masła do smarowania przed i po zwinięciu

* Jeśli korzystacie z jabłek o dość zwięzłym, twardym miąższu (jak np. koksy, w przeciwieństwie do np. antonówek), wystarczy mniejsza ilość bułki.

Mąkę umieścić w misce robota (lub na blacie, jeśli robicie ręcznie), zrobić w środku dołek. Masło umieścić w ciepłej wodzie, wlać w dołek; dodać ocet, sól i jajo. Za pomocą nasadki do ucierania, haka lub rąk i noża wymieszać składniki. Gdyby masa była zbyt sucha, dodać trochę wody, bardzo lepka - podsypać delikatnie mąką. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie gładkie i lśniące. Odłożyć na bok (np. omączone i przykryte ściereczką/folią) na 30-60 minut.

Przykryć stół obrusem, oprószyć mąką, na środku umieścić ciasto. Rozwałkować na okrągły/owalny placek tyle, ile się da, następnie lekko posmarować brzegi stopionym masłem i delikatnie rozciągnąć dłońmi tyle, ile się da, celując w kształt prostokąta. Ciasto ma być maksymalnie cienkie, takie, by można było przez nie czytać gazetę (lub obrus ;).

Cytując przepis: "Nie przejmujcie się małymi dziurami". Ja obawiałam się, że moje - patrz zdjęcie nad rozciągniętym ciastem - są za duże, ale wszystko wyszło ok.

Przyciąć/wyrównać nożykiem brzegi - nawet jeśli wyszedł Wam równy prostokąt, brzegi są grubsze i gorzej się wypiekają. Rozsypać na 2/3 ciasta bułkę tartą, zostawiając 1/3 od góry pustą. Wymieszać jabłka z rodzynkami, cukrem i cynamonem, wyłożyć na bułkę. Pustą 1/3 posmarować masłem.

Zwijać ciasto w rulon przy pomocy obrusu.

Delikatnie przenieść (przyda się druga osoba ;) na blaszkę wyłożoną pergaminem, ułożyć w podkowę.

Posmarować bardzo dokładnie strudel pozostałym masłem. Piec w 180 st. C (termoobieg) ok. 45-55 minut (do zezłocenia). Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem, lub ew. z dodatkiem lodów, bitej śmietany (mit Schlag) lub sosu waniliowego (mit Vanillensauce).

Tak jak pisałam, 1/3 zjedliśmy od razu, po lekkim przestudzeniu, porcje pozostałego ciasta podgrzewałam przed podaniem w kolejne dni. Mimo ogromnych gabarytów, strudel nie jest moim zdaniem bardzo wydajny - nie liczyłabym na zbyt wiele resztek przy 6-8 osobach ;).

piątek, 28 września 2012, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/28 20:38:16
Podziwiam. Ja bym zbastowała podczas wałkowania
-
2012/09/28 22:22:48
No super, Ptasiu! W życiu chyba się nie zdecyduję na zrobienie go, a Tobie wyszedł rewelacyjnie! Chętnie bym wpadła na kawałeczek :)> Fajna fotorelacja.
Pozdrawiam:)
-
2012/09/29 09:25:16
Podziwiam, wygląda przepysznie i bardzo "rasowo" :)
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/29 09:48:05
wspaniały! jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić takiego ciasta. kusisz!
-
2012/09/29 09:51:40
Dziewczyny, on naprawdę nie jest trudny do zrobienia! Ciasto jest miękkie, dobrze się wałkuje, pracy z wałkiem tyle, co do zrobienia dużego kruchego placka - czyli chwila, potem się już tylko rozciąga palcami. Moim zdaniem ciasto makaronowe np. ręcznie znacznie gorzej się wałkuje :).
-
2012/09/29 14:45:08
Witam,
włąśnie próbuję zrobić Twój strudel.

Niestety w składnikach nie jest wymienione jajko ;((
-
2012/09/29 14:54:01
Dziękuję za czujność - rzeczywiście je przegapiłam :(. Już poprawione.
-
2012/11/27 21:08:40
O rety, alez ciasto i jaka mina :))) Ptasiu, pelen profesjonalizm!
I jeszcze przydalaby Ci sie 1m dlugosci blacha i taki dlugi piec, co?

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna