Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Apfelstrudel (przepis drugi)

Apfelstrudel robiłam do tej pory raz, co na blogu udokumentowałam. Niby nie było źle, ale jakoś nie robiłam powtórek. Dopiero ostatnio, zważywszy na niedawny powrót z Austrii, świeżo zakupioną "ciotkę Herthę" i wysyp własnych jabłek, uznałam, że nadszedł ten czas. Kilka lat temu nie byłam do końca zadowolona z ciasta (może jednak wtedy za mało rozwałkowałam?), postanowiłam więc tym razem zaufać Hercie. Nie żałuję tej decyzji, ciasto wyszło rasowe, a porównania "u źródła" miałam na świeżo ;). Strudel tradycyjnie wałkowany i rozciągany na stole zajął całą blaszkę, ciasto było bardzo kruche i cienkie, i... może nie ma się czym chwalić, ale zjedliśmy 1/3 w 2 osoby przy pierwszym posiedzeniu. Innymi słowy: polecam. I w gruncie rzeczy to nie jest trudny wypiek, zwłaszcza, jeśli się ma pomoc w postaci dwóch dodatkowych rąk, np. do przeniesienia surowego rulonu na blaszkę.

Składniki - ciasto: 250g mąki (+ dodatkowa do podsypania), 1 kopiasta łyżka miękkiego masła, 125ml ciepłej wody, szczypta soli, łyżeczka octu z białego wina, 1 jajo, 20g stopionego masła (wg przepisu - 50g, ale moim zdaniem to za dużo) do posmarowania brzegów

Składniki - farsz: 70-100g* bułki tartej, przesmażonej krótko w odrobinie masła, wystudzonej; 1kg jabłek (moim zdaniem najlepiej winnych/kwaskowatych) - obranych i pokrojonych w cienkie plastry; 100g cukru, hojna szczypta cynamonu, 50g rodzynek (u mnie z "magicznego słoika", tj. namoczone w rumie), 80g (wg przepisu 100g, ale moim zdaniem to za dużo) stopionego masła do smarowania przed i po zwinięciu

* Jeśli korzystacie z jabłek o dość zwięzłym, twardym miąższu (jak np. koksy, w przeciwieństwie do np. antonówek), wystarczy mniejsza ilość bułki.

Mąkę umieścić w misce robota (lub na blacie, jeśli robicie ręcznie), zrobić w środku dołek. Masło umieścić w ciepłej wodzie, wlać w dołek; dodać ocet, sól i jajo. Za pomocą nasadki do ucierania, haka lub rąk i noża wymieszać składniki. Gdyby masa była zbyt sucha, dodać trochę wody, bardzo lepka - podsypać delikatnie mąką. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie gładkie i lśniące. Odłożyć na bok (np. omączone i przykryte ściereczką/folią) na 30-60 minut.

Przykryć stół obrusem, oprószyć mąką, na środku umieścić ciasto. Rozwałkować na okrągły/owalny placek tyle, ile się da, następnie lekko posmarować brzegi stopionym masłem i delikatnie rozciągnąć dłońmi tyle, ile się da, celując w kształt prostokąta. Ciasto ma być maksymalnie cienkie, takie, by można było przez nie czytać gazetę (lub obrus ;).

Cytując przepis: "Nie przejmujcie się małymi dziurami". Ja obawiałam się, że moje - patrz zdjęcie nad rozciągniętym ciastem - są za duże, ale wszystko wyszło ok.

Przyciąć/wyrównać nożykiem brzegi - nawet jeśli wyszedł Wam równy prostokąt, brzegi są grubsze i gorzej się wypiekają. Rozsypać na 2/3 ciasta bułkę tartą, zostawiając 1/3 od góry pustą. Wymieszać jabłka z rodzynkami, cukrem i cynamonem, wyłożyć na bułkę. Pustą 1/3 posmarować masłem.

Zwijać ciasto w rulon przy pomocy obrusu.

Delikatnie przenieść (przyda się druga osoba ;) na blaszkę wyłożoną pergaminem, ułożyć w podkowę.

Posmarować bardzo dokładnie strudel pozostałym masłem. Piec w 180 st. C (termoobieg) ok. 45-55 minut (do zezłocenia). Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem, lub ew. z dodatkiem lodów, bitej śmietany (mit Schlag) lub sosu waniliowego (mit Vanillensauce).

Tak jak pisałam, 1/3 zjedliśmy od razu, po lekkim przestudzeniu, porcje pozostałego ciasta podgrzewałam przed podaniem w kolejne dni. Mimo ogromnych gabarytów, strudel nie jest moim zdaniem bardzo wydajny - nie liczyłabym na zbyt wiele resztek przy 6-8 osobach ;).

 

piątek, 28 września 2012, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/28 20:38:16
Podziwiam. Ja bym zbastowała podczas wałkowania
-
2012/09/28 22:22:48
No super, Ptasiu! W życiu chyba się nie zdecyduję na zrobienie go, a Tobie wyszedł rewelacyjnie! Chętnie bym wpadła na kawałeczek :)> Fajna fotorelacja.
Pozdrawiam:)
-
2012/09/29 09:25:16
Podziwiam, wygląda przepysznie i bardzo "rasowo" :)
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/29 09:48:05
wspaniały! jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić takiego ciasta. kusisz!
-
2012/09/29 09:51:40
Dziewczyny, on naprawdę nie jest trudny do zrobienia! Ciasto jest miękkie, dobrze się wałkuje, pracy z wałkiem tyle, co do zrobienia dużego kruchego placka - czyli chwila, potem się już tylko rozciąga palcami. Moim zdaniem ciasto makaronowe np. ręcznie znacznie gorzej się wałkuje :).
-
2012/09/29 14:45:08
Witam,
włąśnie próbuję zrobić Twój strudel.

Niestety w składnikach nie jest wymienione jajko ;((
-
2012/09/29 14:54:01
Dziękuję za czujność - rzeczywiście je przegapiłam :(. Już poprawione.
-
2012/11/27 21:08:40
O rety, alez ciasto i jaka mina :))) Ptasiu, pelen profesjonalizm!
I jeszcze przydalaby Ci sie 1m dlugosci blacha i taki dlugi piec, co?
World Bread Day, October 16, 2017

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna