Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Duszona wątróbka i puree dyniowe

Zdarza się, że ktoś się mnie pyta, jak przyrządzam wątróbkę. Najpierw zaznaczam, że właściwie przyrządzam tylko drobiową, a potem dodaję niepewnie: "No i robię tak... normalnie...". Co to znaczy? To znaczy wątróbka dość krótko smażona, średniokrwista, z cebulą i - często - małym dodatkiem jabłka. Zdarzało mi się robić wersję z rzodkiewkami. Najczęściej do tego są ziemniaki w jakiejś postaci, ale ostatnio - puree dyniowe wg Hugh Fearnleya, które moim zdaniem wyjątkowo pasuje do drobiu (i jego podrobów także). Obowiązkowo na stole do wątróbki musi być musztarda.

Składniki:

  • 450g wątróbki drobiowej
  • olej/olej i masło
  • 1 mała cebula
  • mąka (ok. 2-3 łyżek)
  • 1/2 średniego jabłka lub 1 mini
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: parę listków szałwii

Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć. Zeszklić na oleju/mieszance oleju i masła cebulę, pokrojoną w piórka. Wątróbkę obtoczyć w mące (którą można wcześniej wymieszać z hojną szczyptą soli), strzepać nadmiar, dodać do cebuli. Smażyć na średnim ogniu ok. 5-6 minut. Po tym czasie dodać jabłko, pokrojone na grube plastry i liście szałwii, jeśli używacie; w tym momencie także należy całość lekko oprószyć solą i pieprzem oraz podlać ok. 2-3 łyżkami płynu (wody, wina lub - jeszcze lepiej - cydru). Dusić dalsze 5-6 minut, ew. krócej, jeśli wolicie bardziej krwistą, dłużej dla mocniej wysmażonej.

Puree dyniowe (z grubsza za River Cottage Everyday)

  • olej/oliwa
  • ok. 500-600g dyni piżmowej (lub innej, najlepiej o cienkiej skórce, której nie trzeba obierać, pokrojonej na 2cm kawałki)
  • 1 duży ząbek czosnku, rozdrobniony
  • ok. 6-8 liści szałwii
  • sól/pieprz

Rozgrzać olej/oliwę na patelni, przesmażyć dynię na średnim ogniu. Dodać czosnek i szałwię, doprawić solą i pieprzem, podlać lekko wodą. Przykryć częściowo patelnię i dusić, aż dynia będzie całkiem miękka (u mnie to trwało ok. 15 minut); sprawdzać co jakiś czas, czy się nie przypala, ew. podlać wodą. Następnie albo rozgnieść ręcznie, jak puree ziemniaczane (u mnie), lub zmiksować; sprawdzić doprawienie, podawać od razu.

czwartek, 04 października 2012, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/04 21:53:46
Dziękuję, że dodałaś ten przepis. Wątróbka jednak poczeka, bo wczoraj przy okazji dostawy korpusów kurzych od rzeźnika przejrzałam zamrażarkę i muszę ją oczyścić. ;) Ale wątróbki na pewno będą i to za niedługo, a pure z dyni też bardzo na czasie. A do podlania wątróbek pasuje też bardzo wytrawne sherry. :)
-
2012/10/05 08:20:56
Ptasiu to jest świetny pomysł! Wykorzystam i to wkrótce!
-
2012/10/05 19:59:56
O sherry już kiedyś gadałyśmy, że najczęściej mi szkoda (bo jeśli mam, to dobre Amontillado).
Nobleva: puree czy wątróbka ;)?
-
2012/10/05 22:22:49
Pycha! Lubię wątróbkę, najczęściej robię z cebulką, czasem dodaję jabłko.:)
-
2012/10/07 21:09:26
Mniam. A ja lubię puree posypywać usmażoną na chrupko szałwią :)
-
2012/10/08 08:44:28
no,to ja poprosze krotko smazona :) te püree swietnie na pewno pasuje, wykorzystam te polaczenie :)
Pozdrawiam :)
-
2012/10/08 10:36:42
@Vespertinee: mmm, takie listki jak z masełka szałwiowego? Biorę!
@Majana, Gosia: :)
-
2013/01/14 18:50:43
Bardzo lubię wątróbkę dlatego z miłą chęcią wypróbuję przepis

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna