Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

WBD 2012: chleb z sokiem z ogórków kiszonych i przyprawa do chleba

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!Kolejny rok, kolejny Światowy Dzień Chleba. Tym razem się trochę zgapiłam (wtorek, czwartek: te nazwy dni tygodnia brzmią tak samo, prawda?), że to właśnie dziś, stąd wpis nie całkiem taki, jak planowałam. Zamiast czegoś nowego na zakwasie, będzie chleb prosty, który piekę regularnie, gdy nie mam czasu ani pomysłów, za to mam... ogórki kiszone. A właściwie, sok z tychże (pomysł, który pierwszy raz wykorzystałam w alternatywnej wersji chleba z San Francisco).

Przepis bazuje na chlebie najprostszym drożdżowym (takim, jak np. TU), który staram się zawsze jakoś urozmaicić: a to mieszając mąki, a to za pomocą różnych dodatków.

Składniki (na 1 duży bochenek, dwa mniejsze lub 8-10 bułeczek):

  • 450g mąki pszennej chlebowej,
  • 50g mąki pszennej razowej (typ 1850) LUB
  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki żytniej jasnej (typ 720)
  • 300ml soku z kiszonych ogórków (lub tyle, ile macie, dopełnione do 300ml wodą) w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli (jeśli Wasz sok jest bardzo słony i nierozcieńczony, sól można pominąć)
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżeczka kminku lub przyprawy do chleba (patrz niżej)
  • opcjonalnie: cały kminek/koper włoski/kolendra do posypki

Wymieszać mąki w dużej misce. Dodać sok i wkruszyć drożdże, wymieszać z grubsza, oprószyć solą i przyprawą. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie całkiem miękkie i elastyczne. W razie potrzeby skorygować ilość płynu/mąki. Odstawić do wyrastania w natłuszczonej misce w ciepłe miejsce na 60-70 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik - najlepiej z kamieniem lub odwróconą blaszką w środku - do 220 st. C.

Po tym czasie odgazować i uformować chleb/bułeczki. Odstawić pod przykryciem do ponownego napuszenia na 30-40 minut. Wyrośnięte pieczywo naciąć, opcjonalnie posypać kminkiem itd. w ziarnach. Piec z parą: duży chleb ok. 35-40 minut, mniejsze chleby - 25 minut, bułeczki - ok. 18-20 minut. Pieczywo najlepiej smakuje po przestudzeniu jeszcze tego samego dnia.

A teraz bonus, tj. przyprawa do chleba ;). Żadna to tajemnicza mieszanka - nic innego, jak własna, domowa wariacja na temat tzw. Hausbrot Mischung, która w Austrii leży w każdym supermarkecie, a i w naszych sklepach kiedyś też coś takiego widziałam. Składniki są trzy: kminek, kolendra i koper włoski. W mojej przyprawie użyłam ich w stosunku 1:1:1, ale można np. dać więcej kminku a mniej składników pozostałych, w zależności od tego, co kto lubi. Najlepiej pasuje, poza ww. chlebem ogórkowym, do pieczywa żytniego na zakwasie.

Składniki: koper włoski, kminek, kolendra (każde w takiej samej ilości, np. 2 łyżeczki lub 1 łyżka)

Przyprawy wysypać na suchą patelnię i podgrzewać, aż zaczną wyraźniej pachnieć i lekko pękać (uważać, by nie spalić!). Wsypać do moździerza i utłuc na proszek, przełożyć do szczelnego pojemnika.

Przyprawy mielone są mało trwałe, stąd nie polecam robienia jednorazowo więcej mieszanki - nawet jeśli dużo pieczecie, 3 łyżki przyprawy wystarczą do upieczenia ok. 9 dużych bochenków, a przecież do każdego przepisu kminek pasuje ;), a poza tym dorobienie nowej partii do raptem 5 minut roboty.

Mam nadzieję, że i u Was dziś pachnie dobrym pieczywem?

ENGLISH VERSION: COMING SOON :)

wtorek, 16 października 2012, ptasia
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/16 14:27:05
Chleb wygląda znakomicie ...
-
2012/10/16 14:48:33
Ptasiu, co za pomysł ! Sok z kiszonych ogórków wykorzystuję szeroko w kuchni, np. do winegretów, ale na chleb bym nie wpadła. Piękny chlebek i mnie by na pewno smakował :)
-
2012/10/16 16:22:52
Słyszałam o tym chlebie, muszę koniecznie kiedyś wypróbować tę recepturę. Wygląda znakomicie! :)
-
2012/10/16 16:26:43
Piekłam kilkukrotnie chleb z sokiem z kiszonych ogórków ....nadaje on pieczywu bardzo fajny smaczek:)
-
2012/10/16 22:43:38
Ptasiu ,aż mi się zamarzył identyczny chleb jak twój , naprawdę bardzo fajny przepis
-
2012/10/16 23:04:27
A można upiec zakwasowca z sokiem z ogórków kiszonych? Czy wtedy byłoby to masło maślane czyli zakwasowiec kwaśny do potęgi n-tej:P?
-
2012/10/17 09:20:05
Dziękuję wszystkim :)
@Grażyna - no proszę, ja go wykorzystuję tylko do chleba lub do picia ;).
@Szarlatanszmatan - można, można, zerknij na link do San Francisco z początku postu.
-
2012/10/17 18:41:18
Po polsku i po angielsku brzmią identycznie ;) Dobrze, że się zgapiłaś, bo takiego chleba nie widziałam jeszcze.
-
Gość: Jswm, afgu152.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/18 08:27:18
mam nadzieję, że się wreszcie wezmę do roboty i zrobię taki chleb, przynajmniej w wersji podstawowej.
-
2012/10/21 13:24:10
Ptasiu z nieba mi spadasz z tym przepisem. Uśmierciłam jakiś czas temu zakwas i chce mi się zakwasowca, ale mam tylko drożdże. To sobie taki upiekę i dalej będę marzyć o zakwasie ;)

A przyprawę tez widziałam - w supermarkecie na R. były torebki z przyprawą marki K. Zdziwiłam się deczko, bo przecież to żadna filozofia, więc po co przepłacać? ;)
-
2012/10/21 13:50:29
Oczko: ale ja też kupowałam gotową (nawet Wam sprezentowałam, czy nie marki K-yi?) - bo mi się nie chciało robić ;). No i nie każdy ma moździerz czy młynek...
-
2012/10/23 09:57:57
Until now I rarely added spices to bread, but I will try your version, love it!

Dziekuje za udzial w <a href="kochtopf.twoday.net/stories/announcing-world-bread-day-2012-7th-edition/>Word Bread Day</a>. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
-
2012/10/24 18:12:50
A chyba pamiętam, że coś Tilii z Austrii przywoziłaś?
-
2012/10/24 18:59:07
Tak, i Ty wtedy też byłaś, i Tobie też dałam saszetkę :)

Follow Me on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna