Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z pieczonej dyni i jabłek

Zupę z pieczonych warzyw już robiłam (i też na Festiwal Dyni, co za niespodzianka ;), a jabłka i dynia to zasadniczo nic nowego - przyznaję jednak, że wcześniej nie próbowałam. Zainspirował mnie kopiec jabłek na tarasie i przepis z nowego nabytku, Jamie's Great Britain. Przepis nie jest idealny - np. u mnie, mimo sympatii dla ostrych papryczek, smak chilli (dałam odpowiednik 2, czyli górną ilość sugerowaną przez Jamie'ego O., ale z pestkami...) zdominował wszystko, więc - ostrożnie. Nie jestem także przekonana co do posypywania warzyw ziarnem kolendry przed pieczeniem, bo po kilkudziesięciu minutach w piekarniku są spalone. Ciekawe natomiast jest połączenie słodkiej dyni i kwaskowatych jabłek. W stosunku do oryginału dałam także mniej śmietany... a zatem, oto moja wersja:

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni (najlepiej z cienką skórką, którą będzie potem można zjeść)
  • trzy średnie, kwaskowate/winne jabłka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli (z pestkami lub bez)
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie: rozmaryn, mielona kolendra, kwiat gałki muszkatołowej
  • ok. 750-800ml dobrej jakości bulionu
  • parę łyżek śmietany (u mnie 18%)
  • opcjonalnie do podania: świeża kolendra do posypki, pestki dyni, grzanki

Dynię pokroić w grubą (albo i bardzo grubą...) kostkę. Zachować pestki. Jabłka i cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Ułożyć warzywa w dużej blaszce, dodać chilli, przekrojone na pół i opcjonalnie pozbawione pestek oraz zmiażdżone, nieobrane ząbki czosnku. Całość skropić oliwą, lekko posolić i popieprzyć, można poutykać między warzywami trochę świeżego rozmarynu. Wymieszać i piec ok. 40-45 minut w 200 st. C.

Po wyjęciu warzyw można przyrządzić zachowane pestki - tak, jak to opisałam np. TU.

Upieczone warzywa (czosnek pozbawić wcześniej skórek, podobnie dynię - jeśli skóra jest gruba) zmiksować (z odrobiną bulionu, jeśli masa jest za gęsta) z małym dodatkiem (szczypta-dwie) opcjonalnych przypraw korzennych (kolendra, kwiat gałki). Wymieszać z pozostałym bulionem, podgrzać na średnim ogniu, sprawdzić/skorygować doprawienie. Gotować ok. 10-15 minut na średnim ogniu. Podawać lekko zabielone śmietaną, posypane dowolnymi dodatkami (u mnie za pierwszym razem - z kolendrą i pestkami dyni, za drugim - jak widać na zdjęciu ;).



środa, 24 października 2012, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/24 17:18:54
Ptasiu z pieczonej jeszcze zupy nie robiłam.
Powiedz mi czy ja dobrze rozumiem, że nie obierasz tych pestek? Prażysz je tak w łupinach? Bo pestek mam co chwila sporo, ale obieranie ich z łupinek doprowadza mnie do szału.
-
2012/10/24 17:21:47
W jakich łupinach :D? Czy to wystarczająca odpowiedź ;)? Nigdy z niczego ich nie obierałam ;).
-
2012/10/24 17:42:24
Robiłam zupę z dyni i jabłek z dodatkiem imbiru i była pyszna, ale dynię i jabłka dusiłam, wyobrażam sobie, że Twoja jest w takim razie słodsza, bardziej karmelowa w smaku. Cudo.
-
2012/10/24 18:11:43
Dobre połączenie. Myślę, że kumin chyba też by pasował, co?
-
2012/10/24 18:58:27
Kumin do wszystkiego pasuje :)
-
2012/10/24 21:15:39
Jaka fajna zupka Ptasiu. Ciekawam smaku. :)
-
2012/10/24 23:41:55
ojej, ale jesiennie brzmi!
musi być smakowita.
-
2012/11/20 14:36:46
Dynia i jabłka czekają w gotowości - jutro wypróbuję :)

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna