Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem porzeczki dwie

Lipiec to czas przetwarzania. Do słoików wędrują porzeczki i wiśnie; ogórki i cukinie. Rok temu w ramach eksperymentów "rozmnożyłam" ukochany dżem z czarnych porzeczek poprzez dodatek porzeczki czerwonej (której zawsze mam więcej). W ten sposób stworzyłam dżem "porzeczki dwie". Jak wiadomo - potrzeba matką wynalazków. Właśnie stygnie kolejna partia...

Składniki (na ok. 1200ml dżemu): 600g czarnych porzeczek, 600g czerwonych porzeczek, ok. 450g białego cukru, ok. 30-50g drobnego brązowego cukru

Porzeczki umyć, umieścić w garnku, podlać ok. 2 łyżkami wody, zagotować. Zasypać cukrem (można zacząć od dodania tylko białego, lub białego i łyżki brązowego), zagotować ponownie, skręcić ogień na mały/średni i gotować ok. 45 minut, aż gorąca masa - która początkowo będzie b. płynna - osiągnie konsystencję konfitury (zgęstnieje po wystudzeniu), będzie lśniąca, a na wierzchu zacznie tworzyć się skórka. Pod koniec gotowania sprawdzić poziom cukru i ew. dosłodzić (dodatkowe zakwaszanie raczej nie będzie potrzebne). Gorący dżem przekładać do gorących, wyparzonych słoików i krótko spasteryzować, potem odwrócić do góry nogami do zassania i wystudzenia.

Na czym polega urok porzeczek dwóch? W skrócie: smak czarnej porzeczki, ale więcej pektyn dzięki czerwonej, czyli wszyscy zadowoleni.

środa, 17 lipca 2013, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/18 11:47:22
Dzem z czarnej porzeczki to jeden z moich ulubionych ever. Nawet rozwazamy kupienie krzakow, aby miec swoje porzeczki. Tu jesli sie pojawiaja w sklepie, to sa bardzo drogie. :( Dobry pomysl z rozmnozeniem dzemu. I plus za brazowy cukier, on jednak zmiania (na plus IMHO) smak przetworow. :)
-
2013/07/18 15:47:38
Jeśli planujecie osiąść na dłużej w tym domu, to na pewno warto. Ja mam niby tylko 1 krzak czerwonych i 3 małe czarnych, ale w sumie mam tyle owoców, ile potrzeba dla nas (i dla żarłocznych okolicznych ptaszków...). Brązowy (muscovado) rok temu dałam do porzeczkowego 1:1 z białym i wyszedł taki trochę toffi, co było fajne, ale tu wolałam dać mniej, by była lekka dymność/miodowość, ale bez przesady.
-
2013/07/18 21:01:19
U mojej teściowej 2 krzaki, ale tylko czerwonej. Dżemu jeszcze z niej nie robiłam, ale galaretkę tak. Była wspaniała. W tym roku już z dżemami nie zdążę :(
-
2013/07/18 22:15:17
Cudowny dżem. Uwielbiam porzeczki. Dżemy z nich także. W tym roku jednak nie zrobię chyba ani jednego. Coś porzeczek mało u nas, więc jemy je na surowo :).
Pozdrawiam ciepło
-
2013/07/22 08:32:08
Kabamaiga, u mnie już za mało zostało w tej chwili na galaretkę z czerwonych.
Majana - surowe z krzaka też chętnie :). Wczoraj pewna mała dziewczynka przy ww. krzakach powiedziała mi, że czarne kwaśniejsze od czerwonych, i że woli te ostatnie.
-
2013/07/24 17:01:34
Tak, ciemny muscovado moze zabic smak reszty skladnikow, wiec lepiej byc z nim ostroznym. Z krzakami jeszcze nie zdecydowalismy. ;) Ale jesli juz, to raczej tylko czarna porzeczke.

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna