Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Znane drożdżowe z nową kruszonką

To trochę wpis przypominajka. W miniony weekend zrobiłam babucha z przepisu na drożdżowe uniwersalne, tj. cynamonkowe, wzbogacając skład bakaliami. Wierzch posypałam "brązową kruszonką", która może nie jest super odkrywcza, ale bardzo mi smakuje i na pewno chętnie do niej wrócę (letnie owoce pod taką kruszonką, mmm...).

A więc:

Składniki:

  • Ciasto: 1 x ciasto na cynamonki (z 600g mąki), podczas wyrabiania dodane 2-3 łyżki skórki pomarańczowej i jw. namoczonych suszonych porzeczek (które chwilowo przebywały w tzw. magicznym słoiku, o czym niżej) - postępować jak w przepisie, do drugiego wyrastania przełożyć ciasto do wyłożonej pergaminem/wysmarowanej i wysypanej mąką średniej blaszki.
  • Kruszonka: 100g zimnego masła, pokrojonego w kostkę, 100g cukru drobnego brązowego (użyłam jasnego muscovado), 75g płatków orkiszowych lub owsianych (nie błyskawicznych; ew. mieszanka płatków i mąki), szczypta mielonej wanilii
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść na drobne okruszki (wielkim kawałkom kruszonki mówię nie) i posypać wyrośnięte ciasto przed pieczeniem. Piec ok. 40-45 minut w 185 st. C (termoobieg).

A skoro o magicznym słoiku mowa: oto on, świeżo napełniony rodzynkami i brandy po uszczupleniu zapasów. Rodzynki (lub raz suszone porzeczki) mieszkają w nim na stałe, od kilku tygodni do kilku miesięcy. Wszystkim piekarzom polecam.

Zapisz

poniedziałek, 24 marca 2014, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Madzia, *.iimcb.gov.pl
2014/03/25 12:44:56
Asiu:) czy zaczyn drożdżowy można zrobić bez mleka? wyszłoby drożdzowe ciasto bez mleka i masła? (zamiast mleka np woda, mleczko kokosowe?, zamiast masła - margaryna). Tak mnie to ostatnio nurtuje, bo chciałabym dla H. zrobić....
-
2014/03/25 12:49:29
Madziu, masło na pewno możesz zastąpić margaryną. Co do tego mleka: hm, nie wiem, jak by to wyszło na samej wodzie, w chlebach ok, ale ciasta chyba nigdy na wodzie nie robiłam. Może lepiej jednak to kokosowe?
-
2014/03/25 12:56:45
Albo, po namyśle, jakieś inne "mleko" beznabiałowe (migdałowe, owsiane itd.), które jest neutralne, chyba, że uznajesz, że kokos jest pożądany (i wtedy może dodać wiórki do kruszonki? Hm?). Bo przetwory typu jogurt/maślanka pewnie odpadają (kiedyś H. jadła)?
-
Gość: Madzia, *.iimcb.gov.pl
2014/03/25 13:37:36
tak, teraz odpadaja... teraz jest na scislej diecie, sprawdzam sklad kazdego produktu. Dopiero nie dawno dotalo do mnie jak do wielu rzeczy dodawane jest mleko w proszku lub serwatka... Soi Hania tez nie moze, a lecytyna sojowa to zamiennik mlecznych rzeczy, wiec naprawde jest trudno... mleka owsianego jak dotad nie udalo mi sie kupic, chociaz slyszalam, ze nawet jest smaczne.... Zrobie na poczatku doswiadczenie z mleczkiem kokosowym, a pomysl z kruszonka kokosowa - boski!
-
2014/03/25 13:43:48
Ojej, to przechlapane :(. A lepiej jej chociaż? Mleko owsiane i migdałowe podobno się łatwo robi samemu, zobacz np. zmyslywkuchni.blogspot.com/2013/06/mleko-migdaowe-w-pieciu-prostych.html lub pinkcake.blox.pl/2012/03/Jak-zrobic-mleko-owsiane.html
-
Gość: Madzia, *.iimcb.gov.pl
2014/03/25 14:48:16
ogolnie moim zdaniem jest lepiej, ale oprocz diety, H. dostaje wziewy i ma nebulizacje....
popatrze na przepisy:) dzieki!
-
2014/03/25 21:06:23
Wygląda smakowicie. Zresztą ja przepadam za drożdżowym z kruszonką! :)

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna