Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Pascha (przepis drugi)

Wprowadzona przeze mnie do rodziny tradycja jedzenia paschy na Wielkanoc się przyjęła. Ba, słyszałam nawet kiedyś żartobliwe narzekania, czemu deseru nie ma na stole w Boże Narodzenie (albo i bez okazji). Nie szukałam innych przepisów, m.in. dlatego, że wśród jedzących często były kobiety ciężarne lub karmiące, więc pascha bez surowych jaj była bardzo na miejscu.

Niedawno jednak dostałam od mamy znajomej, którą nazwę tutaj panią R., przepis na "paschę babci Tekli". Rozumiecie sami, że musiałam ją zrobić ;). Różnica między przepisami polega na dodatku w jednym wariancie żółtek jaj, ale nie surowych - ugotowanych na twardo, a w drugim - miodu i śmietany. Cała reszta jest całkiem podobna. Podejrzewam w związku z tym, że w przyszłości będę korzystać z receptur na zmianę ;).

Warto dodać, że pascha to deser a/wyjątkowo prosty i mało pracochłonny, b/nie wymaga pieczenia ani zdolności kulinarnych, c/jest smaczny i efektowny. Czego chcieć więcej?

Uwaga, pani R. zapisała mi proporcje na ogromną ilość paschy (z 1,25kg sera). Ja zrobiłam z 1/3 składników, co daje ok. 8 porcji, i taką wersję podaję. Ponieważ deser wyszedł także moim zdaniem za słodki, uwzględniłam poniżej redukcję cukru.

Składniki:

  • 415g twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • 160g masła
  • 100g cukru pudru (bez dodatków) lub cukru drobnego LUB 50g płynnego miodu i 50g cukru jw.
  • szczypta mielonej wanilii lub odrobina ekstraktu
  • garść rodzynek/suszonej żurawiny/mieszanki owoców suszonych
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Ugotowane żółtka jaj utrzeć z cukrem (białka zjeść solo lub np. dodać do pasty śniadaniowej) a następnie z masłem. Osobno rozetrzeć lub zmielić (jeśli ktoś musi...) twaróg, dodawać stopniowo do masy maślanej, przy cały czas pracującym mikserze. Na koniec wmieszać delikatnie (już łyżką) wanilię i bakalie. Miseczkę lub foremkę wyłożyć podwójnie złożoną gazą lub ściereczką, na którą wyłożyć paschę, wyrównać, przykryć wierzch folią. Obciążyć równomiernie i odstawić na dobę do lodówki. Po tym czasie przełożyć na talerz (odwracając miskę do góry nogami) i podawać jak jest, lub z dowolną dekoracją z owoców lub bakalii.

I to tyle na temat mojego ulubionego dania wielkanocnego :).

czwartek, 17 kwietnia 2014, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/04/17 21:11:37
Piękna pascha. U mnie nie ma tradycji jej pieczenia. Chciałam kiedyś upiec, ale mi nie wyszła i potem już nie próbowałam. Może kiedyś się skuszę?
Twoja zapowiada się pysznie. Pozdrawiam.:)
-
2014/04/17 21:15:33
Majano, mam nadzieję, że to pieczenie to tylko przenośnia, bo jej się nie piecze ;))). A co nie wyszło? Bo wydawało mi się zawsze, że trudno coś tu zepsuć?
-
2014/04/17 21:27:15
Ptasiu, ciekawe te gotowane żółtka... Wezmę ten przepis po uwagę :)

Pięknych Świąt!
-
2014/04/17 21:41:05
Uwielbiam, chociaż u nas robi się zawsze z samodzielnie wykonanego sera. Może przygotuję właśnie wersję dla leniwych w tym roku?
-
2014/04/18 07:27:23
Zawszeewelajna, nawzajem!
Kabamaiga - no tak, w wersji z domowym twarogiem to już średnio super łatwo czy szybko ;). Ciekawe, że ani w mojej rodzinie (pochodzącej w końcu częściowo z tzw. kresów), ani rodzinie M pascha była zupełnie nieznana. Jak powiedziałam 1-szy raz, że chcę zrobić, myśleli, że chodzi o sernik na zimno :).
-
2014/04/18 08:56:51
I juz wiem co jutro bede robic w kuchni! Jako brzuchata bardzo sie ciesze z tych gotowanych zoltek :-)
-
2014/04/22 22:00:49
w mojej rodzinie tez ja wprowadziłam paschę do świątecznego rytuału co nie było łatwe bo we Francji, jak wiadomo, twaróg w polskim wydaniu jest nieznany ale dla chcącego nic trudnego ;) u nas paschy nigdy za wiele, gdybym zrobiła z 2 kg twarogu to tez by znikła w podskokach :) w tym roku mój francuski syn pomylił paschę ze smalcem no i teraz na deser jadamy smalec :D
najlepszego poświątecznego

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna