Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Hummus z masłem orzechowym

Wspominałam przy okazji poprzedniego wpisu o fantazyjnym śniadaniu sobotnim. Otóż przypomniałam sobie o... hummusie na śniadanie izraelskie (nie moje, tylko koleżanek i kolegów, o czym wspominałam). Od czasu mojego poprzedniego wpisu zdarzało mi się jeść pokrewne hummusowi pasty podczas śniadań w Deli.es (moim ulubionym miejscu na nieśpieszne a obfite rozpoczęcie dnia w stolicy). Niedawno mnie olśniło, że skoro dodałam do granoli zamiast masła orzechowego tahinę (zainspirowana Moniką z Gotuje, bo lubi), to czemu nie dodać do ciecierzycy masła orzechowego...? Szybko wygooglałam, że nie odkryłam Ameryki - pierwszy wyskoczył mi przepis Nigelli ;). Oryginał można znaleźć tu, oto jak ja zrobiłam:

Składniki: 1 puszka (400g) osączonej ciecierzycy (płyn zachować) lub ok. 220g wcześniej ugotowanej, 1 mały ząbek czosnku, 3 łyżki masła orzechowego, sól do smaku, hojna szczypta kuminu, opcjonalnie: ok. 1/2 łyżeczki za'ataru, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, ok. 2 łyżek oliwy, sok z 1/4 cytryny lub do smaku

Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmiksować na gładko. W razie potrzeby rozcieńczyć lekko zachowanym płynem z puszki (jeśli posiadacie), sprawdzić doprawienie. Można przechowywać kilka dni w lodówce. Jeść nie tylko na śniadanie ;).

Uwaga! To wersja tylko dla fanów masła orzechowego, bo bardzo czuć je w smaku. Do tahiny mam stosunek zupełnie neutralny, masło orzechowe zaś b. lubię, więc nie wiem, czy nie wolę tą wersję...

I tak hummus stał się składnikiem śniadania, którego fragment widać poniżej. Placek to taki z cukinii, zachowany na zimno. 

PS. Informuję, że dołączyłam do nowego pożeracza czasu, tj. Instagramu ;) - jeśli ktoś chce śledzić, zapraszam.

niedziela, 24 sierpnia 2014, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/08/24 21:48:18
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2900 blogów z 22 kategorii.
Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna