Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Trufle lawendowe i drzewko adwentowe

IMG_4194

Jak może kiedyś wspominałam, niekoniecznie jadam kwiaty. Ponieważ jednak chciałam obdarować na słodko osobę, która bardzo lubi lawendę, a cały weekend upłynął pod znakiem produkcji czekoladek... powstały trufle lawendowe. Choć czekoladek już trochę w życiu wyprodukowałam, trufle zrobiłam pierwszy raz i - niestety, zważywszy na ich skład i to, że trudno poprzestać na jednej - bardzo mi smakują.

IMG_4129

Zrobiłam dwa warianty: jeden "goły", obtoczony w cukrze lawendowym. W tej opcji mocniej czuć kwiaty, ale czekoladki się lekko zapacają w lodówce i trudno je zjeść bez brudzenia palców. Można obsypać kakao, choć minusy są podobne. Drugą opcją jest obtoczenie kulek w gorzkiej stopionej kuwerturze: po zastygnięciu prezentują się elegancko i można powiedzieć profesjonalnie, ale lawenda znika. W oryginale z którego korzystałam, kuleczki należało jeszcze po kuwerturze obtoczyć w ww. cukrze, co jednak wydaje mi się nadmiarem szczęścia i nie rozwiązuje tematu zapacania się cukru. Ideałem pewnie byłoby obsypanie ww. bezpośrednio przed jedzeniem/wręczeniem na prezent ;). Tak czy inaczej, brudzące czy nie - trufelki są grzechu warte.

IMG_4122

Wspomniałam powyżej źródło przepisu, na którym z grubsza bazowałam (dzieląc składniki na 1/2), jednak przed przygotowaniem czekoladek przewertowałam internet i wszystkie warianty były bardzo do siebie podobne. W niektórych pojawiał się miód, dlatego dodałam go też do moich trufli. Zwiększyłam także ilość lawendy w śmietance.

Składniki (na ok. 25-30 niewielkich czekoladek)

  • 250ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka suszonej lawendy, możliwie świeżej
  • 140g gorzkiej kuwertury/dobrej gorzkiej czekolady o wysokim % kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka jasnego miodu
  • 1/2 łyżki masła
  • opcjonalnie: cukier lawendowy (suszona lawenda i drobny cukier roztarte w moździerzu, w proporcji 1:2, ew. podobnie przygotowane kakao; podczas obtaczania kulek uważać na większe kawałki łodyżek, tj. usuwać z czekoladek) i/lub utemperowana gorzka kuwertura do maczania trufli

Kremówkę podgrzać niemal do zagotowania z lawendą. Nakryć dokładnie folią, odstawić na 20-30 minut. Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w rondelku. Śmietankę jeszcze raz podgrzać, przelać przez sitko (wyciskając lawendę) do czekolady. Podgrzać aż czekolada się rozpuści, dodać wanilię, miód i masło, całość wymieszać dokładnie na gładką masę (sama śmietanka z czekoladą może być lekko grudkowata, ale po dodaniu masła powinny one zniknąć). Wylać do silikonowej foremki/naczynia wyłożonego matą silikonową, rozprowadzić dokładnie na grubość ok. 2-2,5cm, odstawić do zastygnięcia w raczej chłodniejszym miejscu (można na noc). Z wystudzonej masy formować kulki - użyłam do tego celu miarki 5ml, drugiej łyżeczki i palców ;), schłodzić w lodówce. Stężałe trufle obtoczyć w cukrze lub kakao lawendowym (patrz uwagi wyżej) bądź nurzać w utemperowanej kuwerturze i odstawiać do zastygnięcia. Można część czekoladek przygotować w jednym wariancie, resztę w drugim. Niezależnie od opcji dekoracji, trufle przechowywać w lodówce lub w zimnej spiżarni.

 

Jak wspominałam, był to weekend z czekoladkami, bo uparłam się, że przygotuję chociaż jeden kalendarz adwentowy. Powyżej owoc moich prac. Na temat jego urody mieliśmy pewną dyskusję z M... Gałązka pochodzi z ogrodu, czekoladki (owinięte pozłotkiem/sreberkiem, z numerkami, zawieszone na wstążkach lub taśmie ozdobnej) poza truflami są w różnych wariantach (takie, jakie już pokazywałam, np. imbirowe). Z nowości są kulki marcepanowe plus, tj. drobniejsze, ale z migdałem w środku. O dziwo smakują takiemu jednemu, co nazwał drzewko "drapakiem" a normalnie nie lubi migdałów...

Za rok może kalendarz ciasteczkowy?

PS. Pamiętacie o Korzennym :)?

wtorek, 02 grudnia 2014, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/12/02 14:28:39
No muszę przyznać, że bardzo fajnie to wszystko wygląda. Widać, że się autor postarał. Szczególnie fajnie wygląda to drzewko lawendowe. Szczególnie widać, że włożone zostało w to sporo pracy. Zawsze podziwiam, jak ktoś coś ciekawego wykona, a to jest na pewno jednym z wielu bardziej ciekawszych wykonań jakie przez ostatnie lata widziałam. Jeszcze raz serdecznie gratuluję.
-
2014/12/02 15:44:33
Robiłam dzisiaj trufle, oczywiście minus w postaci brudnych palców jest. Muszę przyznać, że te Twoje, lawendowe bardzo do mnie przemawiają.
-
2014/12/02 17:03:48
@Magda - bardzo mi miło, ale gwoli ścisłości (o czym wspomniałam we wpisie), czekoladki zawisły różne, nie tylko lawendowe ;).
@Kabamaiga - no właśnie, czyli jednak tylko czekolada z zewnątrz na te paluchy. Za mną chodzą teraz pomarańczowe - z dodatkiem skórki i Cointreau zamiast wanilii, ach.
-
2014/12/04 12:44:04
Świetne to drzewko, wygląda prześlicznie :)
A trufle lawendowe musiały smakować zupełnie wyjątkowo :)
-
2014/12/04 13:43:26
Ptasiu, drzewko jest naprawde mega!
-
2014/12/09 13:02:34
Trzeba przyznać, że świetne połączenie akurat idealne na adwent. Obserwuję twój blog od pewnego czasu i widzę, że masz masę świetnych pomysłów. Chciałbym się dowiedzieć, czy wszystkie te pomysły są twoje, czy może coś jest zapożyczone na przykład z innych blogów lub ogólnie z internetu. Pytam bo chciałbym wiedzieć, czy prowadząc swój blog można pewne pomysły zapożyczać od innych czy też nie.
-
2014/12/09 13:09:22
Pawle, jeśli korzystam z jakiegoś źródła, zaznaczam to zawsze przed właściwym przepisem. Podobnie w tym poście, jeśli przewiniesz tekst do góry.
-
2015/02/10 11:20:47
Kwiatów nie jadłem i chyba się nie skuszę bo jak dla mnie to one powinny w wazoniku pozostać ;) Ale "podstawę" przepisu na trufle - zapisuję i z chęcią wykorzystam, ale po prostu z dodatkiem innych dodatków (jakie masło maślane) ;) Jak byłem młodszy kupowałem takie rumowe trufle w cukierni. Niestety cukierni już nie ma, a ja ten smak z chęcią znów poczuje :)
-
2015/02/10 18:02:28
@Jakub: oczywiście, że może to być "przepis-matryca" :). Sama mam w planach kawowe...

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna