Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Bajaderki owsiane

Zawsze postrzegałam klasyczne bajaderki jako tzw. śmieciówki - ciastka z resztek (Mama zawsze mnie ostrzegała, że lepiej nie kupować w cukierni: "nigdy nie wiadomo, co jest w środku" ;). Swoje robiłam wtedy, gdy trzeba było zagospodarować suche okruszki z ciast lub herbatników. Podczas któregoś przeglądania Scandilicious Baking wpadł mi jednak w oko przepis na Romkugler i szybko uznałam, że to to samo, tyle, że z płatków owsianych. Nie od razu rzecz wykonałam, bo nie było pod ręką drobnych płatków błyskawicznych, ale jak już je miałam... Efekty widać poniżej :).

Uwaga: ze względu na wyczuwalny alkohol oraz kawę są to słodycze raczej dla dorosłych. Można spróbować użyć np. soku owocowego (lekko redukując cukier) lub herbaty (zwłaszcza owocowej). Oczywiście, wpłynie to na smak bajaderek, bo właściwie ich urok polega na pewnej wytrawności - świetnie pasują do kawy, np. po obiedzie czy kolacji. Zamiast wiórków kokosowych można by użyć migdałów w płatkach (i może masła migdałowego/orzechowego?), ale jeśli trzymacie się kokosa, dodatek malibu aż się prosi ;) (w oryginale był po prostu rum). Można by skład też wzbogacić bakaliami - wtedy zbliżą się trochę do indyjskich simplisów z rodzynkami.

Składniki (ok. 25 sztuk):

  • 125g błyskawicznych płatków owsianych
  • 75g drobnego brązowego cukru (u mnie ciemny muscovado)
  • 50g miękkiego masła (lub oleju kokosowego - nie próbowałam)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki malibu (ew. czystego rumu, lub innego czystego aromatycznego alkoholu)
  • 4 łyżki kakao (plus więcej do obtaczania)
  • 60ml bardzo mocnej kawy lub espresso
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładko. Schłodzić co najmniej 1h w lodówce (po prostu umieściłam tam miskę malaksera). Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kakao (ew. w wiórkach) i trzymać w chłodzie do czasu konsumpcji.

Niestety, zostało po nich już tylko wspomnienie...

PS. Właśnie się zorientowałam, że bajaderki pasują do Czekoladowego Tygodnia Anity, a więc podczepiam :).

środa, 18 lutego 2015, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/02/19 09:15:12
przepis stary jak świat :)
w czasach przedpotopowych czyli w latach 70-80tych, u mojej sopockiej ciotki gdy brakowało słodkiego do herbaty padało hasło "robimy kulki". płatki owsiane, cukier, kakao, masło i odrobina wody. bez żadnego malaksowania, płatki pod wpływem wody lekko miękły. na 3, 4 pary rak produkcja szla ekspresowo. najbardziej się dłużyło gdy już zrobione kulki chłodziły się w lodówce ;)
-
2015/02/19 09:58:42
:D @Leloop, mnie takie zabawy ominęły, może dlatego, że unikałam bliższego kontaktu z kuchnią do 20 r. życia ;). A tak już serio, pasuje mi to, że płatki są przemielone, bo nawet choć trochę surowe mi nie leżą.
-
2015/02/19 14:48:43
A ja muszę zrobić klasyczne bajaderki, bo uszkodziłam jeden płat biszkoptu. Mnie mama też tak zawsze przestrzegała przed bajaderkami i efekt jest taki, że chyba nigdy ich nie jadłam. No może gdzieś kiedyś u znajomych na imprezie.
-
2015/02/19 20:39:22
Tak tak, mi też mama mówiła że bajaderki to śmieciowe ciastka ;) A kulki jak Twoje tylko jeszcze z dodatkiem zmielonych herbatników i wódki zamiast rumu, robiły moje koleżanki na klasowe imprezy, wrzuciłam kiedyś na blog jako "kulki z wódką" ;) Dobre to jest! :-)
-
2015/02/22 16:49:23
@Kabamaiga, biszkopt się do tego świetnie nadaje.
@Monika: nastolatki to są jednak kreatywne, jeśli chodzi o przemycanie % ;). Przyznam, że nie przepadam za mocno alko słodyczami, np. jak byłam młodsza nigdy nie jadłam czekoladek z likierem. Tu jest dla mnie ok, ale już trochę więcej już byłoby za dużo.
-
2015/02/24 11:38:24
Witam to co z tego, że przepis jest stary, ale wciąż zdobywa duże uznanie wśród osób nawet tych nowoczesnych. To tradycja tak samo, jak barszcz z ziemniakami, czy golonka i inne legendarne przysmaki. Ja ogólnie zjadłbym z wielką przyjemnością takie bajaderki owsiane. To nie tylko może być w połaczeniu z herbatą, ale świetnie smakuje z kakao.
World Bread Day, October 16, 2017

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna