Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Cytrusy na kruchym spodzie: mazurek i tarta

Właściwie ten wpis powinien nazywać się „addio cytrusy”, bo do wypieków wykorzystałam jedne z ostatnich sycylijskich pomarańczy, kupionych kilka tygodni temu, i ostatnie cytryny. Cóż, do zobaczenia za rok...

Tytuł mógłby także brzmieć „mój pierwszy mazurek”. W mojej rodzinie się ich nie wypiekało; pierwsze jadłam z cukierni, w ramach eksperymentów rodziców, i mi nie smakowały. Były zawsze za słodkie (bo najczęściej kajmakowe) i ciasto nie takie... A przecież dobre kruche uwielbiam. I mazurek nie musi być przesłodki. Innymi słowy, chciałam stworzyć wypiek pod swój smak, i to mi się udało ;). Jeśli mam piec sama mazurka, to właśnie cytrusowego.

Inspirowałam się przepisem na cytrynowy z Kwestii Smaku i pomarańczowy z Moje Wypieki (skąd wzięłam kandyzowane cytrusy), ale postępując po swojemu.

Składniki:

Lemon curd można zrobić tego samego dnia albo kilka dni** wcześniej. Ciasto kruche przygotować, schłodzić w lodówce; następnie przygotować kandyzowane plastry cytrusów:

Składniki:

  • 1 średnia pomarańcza i 1 cytryna (lub tylko jeden rodzaj owoców)
  • ¾ szklanki (180ml) wody
  • ½ szklanki (120ml) cukru

Cytrusy dość cienko pokroić (ze skórką, ale pozbywając się pestek). Z wody i cukru zagotować syrop. Skręcić ogień na średni/mały, dodać owoce, gotować ok. 1 godzinę, co jakiś czas obracając delikatnie widelcem. Osączyć na pergaminie. Nadmiar syropu wykorzystać do np. napojów lub tarty (patrz niżej).

Gdy cytrusy się gotują, rozwałkować ciasto kruche, wyłożyć nim prostokątną tartownicę (najlepiej z ruchomym dnem, o wymiarach ok. 13 x 30cm). Nakłuć, przykryć folią, schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Nagrzać piekarnik do 200 st. C., piec tartę na ślepo (z obciążeniem) ok. 12 minut i kolejne 12-15 bez obciążenia (ciasto ma być wyraźnie rumiane).

Lekko przestudzony spód posmarować dokładnie kremem cytrynowym, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i udekorować plastrami cytrusów. Puste miejsca zapełnić płatkami migdałowymi, wcześniej zrumienionymi (nie spalonymi ;) na suchej patelni. Schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce.

Warianty: można podwoić ilość kandyzowanych plastrów a zrezygnować ze skórki; zamiast płatków migdałowych można użyć startego marcepanu (na wierzch jako dekoracja lub pod krem).

Z resztek ciasta zrobiłam mini tartę rustykalną (na dwie porcje ;). Taki format całkiem mi się spodobał, a prezentowała się całkiem estetycznie i przed, i po pieczeniu. Ku mojemu zdziwieniu owoce nie puściły specjalnie soku. Środek stanowiły dwie czerwone pomarańcze, dokładnie obrane, ale nie wyfiletowane, pokrojone w dość cienkie plastry; ciasto pod owocami posypałam lekko bułką tartą zmieszaną z cukrem. Tartę po upieczeniu polałam ok. 2 łyżkami zachowanego syropu z kandyzowania.

* Z reszty można przygotować, poza mini tartę rustykalną, kruche ciasteczka.

** Do ok. 3-4 dni; curd także się (podobno) dobrze mrozi.

sobota, 14 marca 2015, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/14 19:16:28
Też polubiłam mazurki dopiero jak sama zaczęłam je piec, cytrusowy b. lubię, choć moim ulubionym jest chyba orzechowy z polewą z kogla mogla i może śliwkowy? W tym roku myślę nad czymś z marcepanem :-)
-
2015/03/14 20:36:12
Koglo-moglowy kojarzę chyba od Basi Makagigi? A śliwkowy = powidłowy? Bo coś takiego też mogłoby mi pasować. Z marcepanem mam tak, że dopiero od paru lat mogę w małych ilościach...
-
2015/03/15 11:44:23
Dobry pomysł- mazurek z lemon curd.
-
2015/03/15 17:01:32
Ja co prawda mazurka nigdy nie jadłem, ale może się skuszę, bo ten na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco. A z pomarańczami zamiast cytryny to by coś wyszło?
-
2015/03/15 18:19:43
@Logofirm, masz na myśli kandyzowane owoce czy krem? Bo to pierwsze: oczywiście, że może być bez pomarańczy, a to drugie: powiem szczerze, że robiłam curd pomarańczowy i jednak cytrynowy czy limonkowy dużo lepsze w moim odczuciu. Jednak potrzeba kwaskowatego smaku.
-
2015/03/16 00:32:20
Mhm, koglowy tak, bardzo pyszny :-) A śliwkowy lubię w dwóch wersjach, jedna też od Basi, ale to pewnie powiesz że fuj - czeko+wędzone węgierki ;) a druga taka jakby powidłowa ale powidło z suszonych śliwek macerowanych w miodzie pitnym z przyprawami, uwielbiam obydwa :)
Z marcepanem mam tak samo.. Ale w połączeniu z morelami i rumem przejdzie ;)
-
2015/03/16 07:02:47
@Logofirm: wrrr, miały być "może być bez *cytryn".
-
2015/03/16 09:15:13
Super wszystko wygląda tak smacznie ! :)
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
-
2015/03/20 15:59:49
pyszności :)
-
2015/03/24 12:19:09
Ja raz pokusiłam się o przygotowanie mazurka, ale miałam przepis właśnie z kajmakiem i wyszło to takie słodkie, że nawet ja - naczelny domowych łasuch, nie dałam rady zjeść do za dużo. Bardzo mi się podoba Twoja wersja cytrynowa, na pewno jest bardziej orzeźwiająca i mniej słodka niż z kajmakiem. Wypróbuję :)
-
2015/03/24 21:23:02
Tarta z cytrusami - no brzmi to naprawdę pięknie i smacznie! Tarta to jedno z niewielu ciast, ktore naprawde ciezko mi zrobic. Jakoś kilka razy na poczatku nie wyszlo i potem zawsze boje sie, ze nie wyjdzie znow. Niby mam dobry przepis ale boje sie, ze ciasto wyrosnie za bardzo, albo wyjdzie niezbyt dobrze... Ale wyprobuje i ten przepis.
-
2015/03/25 09:47:06
@Anna, mam nadzieję, że będzie smakowała.
@Dawid - co do wyrastania za bardzo: tu powinno pomóc dobre schłodzenie tartownicy wyłożonej ciastem (najlepiej już wtedy obciążyć pergaminem i fasolkami) i porządne wypieczenie na ślepo :).
-
2015/03/28 15:46:48
Przepysznie to wygląda, zazdroszczę talentu, chęci i super wykonanych zdjęć. Chciałabym też tak piec jak tu na załączonym obrazku. Przepis też super ;) Czekam na coś nowego na tym blogu, co równie mocno zainspiruje mnie jak dotychczasowe posty. Pozdrawiam Cię ciepło, mam nadzieje że następny post będzie równie pyszny jak ten.
-
2015/03/29 13:15:17
Dziękuję Marto! Niestety przez tydzień chorowałam, ale może jeszcze dzisiaj pojawi się coś nowego :).
World Bread Day, October 16, 2017

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna