Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...
Blog > Komentarze do wpisu

Wisieczki, czyli wiśnie i porzeczki (w słoiku)

Czy też macie wrażenie, że tego lata, jak na razie, jest obfitość owoców? Korzystając z tego przyjemnego zjawiska, chciałam krótko powiedzieć o patencie na dżem wiśniowy. Niskosłodzony zasmażany bez dodatków jest bardzo mało wydajny, a pektyn wiśnie mają mało. Dawno temu próbowałam ze środkami żelującymi (na szczęście ten okres już za mną ;), potem próbowałam z gotową pektyną, ale niestety zmienia ona smak dżemu. Mając jednak w pamięci moje udane mieszanki z czerwoną porzeczką (poza „porzeczkami dwiema” był np. malinowy z dodatkiem porzeczek, który konsystencję ma bdb, a smakuje właściwie tylko malinami), M rok temu zrobił wersję wiśnia i porzeczka. Okazało się, że to hit, choć porzeczki było aż ok. 30% - nie trzeba gotować cały dzień, by gęstość była właściwa, a w smaku czuć wciąż tylko wiśnie (świnka doświadczalna pt. niewtajemniczony gość powiedział „jaki dobry dżem wiśniowy”). W tym roku go ponowiłam, zmniejszając trochę udział porzeczek. Gotowałam może ciut dłużej, ale efekty także godne polecenia – wyszedł bardziej konfiturowy. Porzeczek nawet nie widać.

Dżem wiśnia z porzeczką (albo "wisieczki" w słoiku)

  • łubianka wiśni (ok. 2,6-2,7 kg po wydrylowaniu)
  • ok. 1 kg cukru
  • 500-750g* czerwonej porzeczki (lub co najmniej 750ml)
  • sok z ½ cytryny

Wiśnie wydrylować, umieścić w garnku wraz z ew. sokiem i porzeczkami, zagotować, skręcić ogień na średni, zasypać cukrem, gotować cierpliwie na nie za mocnym ogniu, aż całość wyraźnie zgęstnieje, szum zniknie, wierzch zrobi się szklisty i owoce zaczną przywierać do dna. Czas gotowania zależy od tego, ile dacie porzeczek, im mniej, tym dłużej potrzeba czasu; u mnie zajęło to mniej więcej godzinę. Gdyby szumu było dużo, warto go ściągnąć, ale mieszanie powinno wystarczyć. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny; można w kilka minut później skosztować pod kątem słodyczy (pamiętając, że gorący dżem wydaje się bardziej słodki). Przekładać do czystych, wyparzonych słoików i krótko spasteryzować.

* Maksymalnie można dać 1/3 wagi owoców, czyli tu ok. 850-880g, dżem będzie wówczas szybciej gotów i gęstszy.

PS. Na Facebooku zaproponowano dla patentu nazwę „wisieczki” – bardzo mi się podoba, stąd w tytule wpisu ;).

sobota, 14 lipca 2018, ptasia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/07/15 09:57:31
Własne przetwory są najlepsze. Na początku trzeba się troszkę nauczyć, ale efekty są świetne. Polecam!
-
2018/07/15 20:59:48
Nie ma to jak swoje przetwory! Polecam!
-
2018/07/17 08:59:09
Super Wpis, oby więcej takich :)
-
Gość: no kiedy, 195.82.39.*
2018/07/18 07:20:42
a kiedy te porzeczki dodac????
-
2018/07/18 10:13:48
Ja przetwory zawsze dostaję od mojej babci, ma całą piwnice wypełnioną słoikami :)
-
2018/07/18 20:16:57
@no kiedy: słusznie, wraz z wiśniami. Poprawione.
-
Gość: Mariaa, *.ipv4.supernova.orange.pl
2018/07/19 12:39:21
Uwielbiam domowe przetwory. Mam nadzieje że kiedyś się dorobię działki, wtedy masowa produkcja słoiczków :)
-
2018/07/19 14:13:53
lepsze jagody xd
-
2018/07/19 17:28:23
Polecam dodać jeszcze odrobine imbiru :D
-
2018/07/20 09:55:45
Przetwory domowe są najlepsze.
-
Gość: Marusia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/07/23 12:23:41
Myślę że nadają się idealnie do naleśników :) dzisiaj zrobię takie dla męża, ucieszy się!
-
2018/07/23 12:24:50
pyszności!!! ale mam smaka
-
Gość: Ania, *.smgr.pl
2018/08/07 14:04:14
Zrobiłam według wskazówek, faktycznie, porzeczek nie widać, ale za to czuć - pestki. Czy jest na to jakiś sposób?
-
2018/08/07 18:55:26
@Ania, mnie nigdy pestki porzeczek, zwłaszcza w takiej ilości, nie przeszkadzały (maliny też mi nie przeszkadzają); przypuszczam, że jedyna metoda to przetarcie całości. Ew. gotowanie czerwonych porzeczek osobno, przetarcie i dodanie do wiśni musu.
-
2018/08/07 19:29:33
Uwielbiam takie przetwory, zwłaszcza w jesienne pory
-
Gość: Ania, *.smgr.pl
2018/08/08 11:32:41
Ok, dzięki za podpowiedź.
-
2018/08/22 16:24:23
Super połączenie. Porzeczki i wiśnie wspaniale się uzupełniają. Szkoda, że już po sezonie...
-
2018/09/18 11:38:33
Ciekawe połączenie, teraz tylko muszę namówić żonę do eksperymentów kulinarnych.

@ptasia.cosniecos Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna