Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...

Wpisy z tagiem: makaron

czwartek, 18 maja 2017

Do tego, co dobre, człowiek się błyskawicznie przyzwyczaja. Mam tu akurat na myśli domowy makaron ;). Od kiedy uznałam, że zrobienie go to żaden problem, M lubi wałkować, szczęśliwych jaj nam nie brakuje – prawie w ogóle nie jemy kupnego, choć awaryjna paczka leży w szafce. Dodam, że nie suszymy na zapas, tylko ½ porcji jemy od razu, druga ½ leży przez kilka dni w lodówce (poza tym, że lekko ciemnieje, nic jej się nie dzieje, nie ma dyżuru przy maszynce, kłopotu z suszeniem – „znowu mi się skleiło” - i przechowywaniem – „jak ja mam to wsadzić do tego słoja”, ew. „co ci się to tak połamało”). I właśnie ok. 1/5 porcji tego ciasta użyłam do zrobienia dwóch (tak, słownie dwóch) ravioli con uovo, tj. wielkich pierożków z ciasta makaronowego, z żółtkiem i serem w środku (a wcześniej przeczytałam ileś tam przepisów w internecie, które zasadniczo wszystkie powtarzały te same składniki). Dodam, że nigdy tego dania wcześniej nie jadłam, intrygowała mnie jednak technika (dużo łatwiejsza, niż sądziłam!), poza tym przy takich składnikach – co może źle smakować? No, chyba, że ktoś nie jada płynnego żółtka :D

Wyszłam z założenia, że jedno duże raviolo na osobę = przystawka, jestem jednak w stanie sobie wyobrazić zjedzenie maksymalnie trzech na główny posiłek, z dużą ilością jakieś zieleniny jako dodatek. Uwaga, użyłam zwykłego twarogu, i od biedy może być, jednak mimo wszystko lepiej sprawdzi się ricotta – jest łagodniejsza, delikatniejsza i przede wszystkim, się nie warzy.

Składniki (2 sztuki):

  • 1/5 ciasta makaronowego z tego przepisu
  • 2 żółtka
  • 50-60g ricotty
  • garść czosnku niedźwiedziego (lub sezonowych ziół)
  • łyżeczka parmezanu
  • sól do smaku
  • Do podania:
  • 2-3 łyżki stopionego, zrumienionego masła

Przygotować ciasto zgodnie z przepisem, dać mu odpocząć. Ricottę rozetrzeć w misce, wymieszać z parmezanem. 2/3 czosnku niedźwiedziego drobno posiekać, dodać do sera, całość doprawić do smaku solą (powinien być dość wyrazisty). Nastawić wodę do gotowania jak na makaron, można też zacząć pomału stapiać masło. 1/5 ciasta makaronowego cienko rozwałkować na prostokąt. Ser podzielić na pół, ułożyć w odstępie ok. 10 cm na połowie ciasta, w każdej kupce zrobić głęboki dołek o średnicy przeciętnego żółtka. Żółta oddzielić od białek i delikatnie umieścić w dołkach (patrz zdjęcie), zakryć delikatnie pozostałą ½ ciasta. Wykroić ravioli – planowałam użyć okrągłej wykrawaczki, ponieważ okazała się za mała, wykroiłam krążki nożem do pizzy. Gotować ok. 4 minuty w osolonym wrzątku, w międzyczasie posiekać pozostały czosnek. Ravioli delikatnie wyławiać z garnku szumówką, podawać od razu, polane zrumienionym masłem i posypane czosnkiem niedźwiedzim.

Zapisz

środa, 27 stycznia 2016

Wyprowadzka ze stolicy ma wiele zalet. Właściwie każdego dnia (np. wyglądając przez okno) myślę sobie, że mam dużo szczęścia. Dzięki internetowi, poczcie i firmom kurierskim prawie wszystkie miejskie dobrodziejstwa mogę mieć na miejscu. Prawie… bo taki koper włoski zwany fenkułem pojawia się w mojej kuchni wtedy, kiedy go zdobędę podczas wycieczki do źródła (czyt. miasta) lub wyhoduję, a więc niezbyt często. Lokalnie udało mi się go kupić raz i prawie się popłakałam wtedy ze szczęścia*.

M niezupełnie podziela moja słabość do tego warzywa, które najbardziej lubię w formie minimalistycznej, odświeżającej surówki. Niedawno jednak (w Austrii warzywo leży w każdym supermarkecie) spróbowałam kopru włoskiego na ciepło, w prostym makaronie, i ta wersja smakowała nam obojgu. Przepis na blogu Sprouted Kitchen wyskoczył mi wśród pierwszych paru wyników w wyszukiwarce (po tym, jak obejrzałam zawartość lodówki, wstukałam w Google trzy główne składniki), pochodzi jednak z posiadanej przeze mnie River Cottage Veg Hugh Fearnleya. Posiadanej, ale mało wykorzystywanej: choć z rozpędu (i nie łudźmy się, skuszona promocyjnymi cenami, typu 5 funtów) kupiłam kilka książek wąskotematycznych HFW, najbardziej podobała mi się pierwsza, z jaką miałam do czynienia, tj. River Cottage Everyday. Gdy szukam pomysłu na określone warzywo lub owoc, czasem zaglądam do indeksów Fruit czy Veg, ale prawie zawsze książka wędruje potem na półkę. Może jednak powinnam im się bliżej przyjrzeć, zważywszy na udany pomysł na fenkuła…?

W mojej wersji była kwaśna śmietana 18%, bo to miałam pod ręką, można jednak użyć czegoś konkretniejszego (np. crème fraîche, jeśli ktoś posiada dostęp ;). Nie siekałam także drobniej rdzenia fenkuła, bo nie był szczególnie twardy.

Składniki:

  • 1 większa bulwa kopru włoskiego, pokrojona w cienkie pióra („koperek” zachowany i drobno posiekany)
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ok. 200-225g ulubionego długiego makaronu (u nas spaghetti, ale polecam też domowy, np. z tego przepisu)
  • ok. 4 łyżek śmietany (u mnie kwaśna 18%, patrz wyżej)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ok. 3 garści rukoli
  • sól, pieprz i sok z cytryny (do smaku)
  • starty ser do posypania (parmezan, pecorino lub rodzimy dojrzewający, np. Bursztyn)

Zacząć od nastawienia wody na makaron: sos robi się szybko i makaron kupny, który gotuje się np. ok. 10 minut, powinien tak naprawdę już znajdować się w garnku, gdy zaczniecie zajmować się pozostałymi składnikami obiadu.

Rozgrzać oliwę w dużej patelni i przesmażyć fenkuła przez ok. 5 minut, mieszając tylko jednokrotnie na początku (ma się lekko skarmelizować). Zamieszać, skręcić lekko ogień, dodać czosnek, gotować chwilę, dodać (stopniowo, dokładnie mieszając żeby się nie zwarzyła) śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać całość, dodać rukolę, ponownie zamieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odcedzić makaron, zachowując ok. ¼ szklanki wody z gotowania, wymieszać z zawartością patelni i, jeśli to konieczne (a u mnie było), zwilżyć całość zachowaną wodą. Skropić lekko cytryną, sprawdzić doprawienie. Podawać natychmiast, posypane wybranym serem i „koperkiem” z fenkuła.

* Co jest i tak niczym w porównaniu z misją z pierwszego roku na Mazurach pt. „gdzie kupić prawdziwy parmezan”. Nie miałam ogromnych wymagań, chodziło mi po prostu o produkt włoski, w jednym kawałku, np. zapakowany próżniowo. W tej chwili już z tym nie ma problemu, ale możliwe, że krzyknęłam, jak go pierwszy raz zobaczyłam w sklepie.

wtorek, 10 listopada 2015

O zasadzie „skoro dziś piątek, to mamy makaron” pisałam kilka lat temu. Od tamtego czasu trochę menu piątkowe jednak urozmaiciłam (np. co drugi tydzień pojawia się tego dnia zupa, jeśli jest chłodno, lub w sezonie cieplejszym - sałatka ;), ale wciąż makaron pozostaje świetnym daniem awaryjnym, jeśli trzeba ugotować coś szybko i z tego, co jest w domu. W ten sposób powstał kolejny makaron z dynią...

Składniki:

  • garść posiekanej dyni (najlepiej o zwięzłym, niezbyt mokrym miąższu)
  • ok. 250g pieczarek,
  • 2-3 większe suszone grzyby,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • mała garść liści szałwii
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: natka pietruszki (ok. łyżki)
  • ok. 1,5 łyżki masła
  • ok. 225g makaronu (krótkiego lub, jeszcze lepiej, szerszego domowego, np. pappardelle)

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać dynię, przesmażyć, skropić wodą i dusić kilka minut pod przykryciem (w tym czasie nastawić wodę na makaron). Dodać do dyni pieczarki pokrojone w plastry, kilka listków szałwii i wkruszyć grzyby. Smażyć kilka minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, ponownie przykryć i dusić ok. 10-15 minut na małym ogniu, aż warzywa będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzić doprawienie.

Pozostałe liście szałwii usmażyć na chrupko na maśle. Wymieszać dokładnie ugotowany makaron z sosem i ew. posiekaną natką, odstawić na minutę pod przykryciem przed podaniem. Każdą porcję posypać przesmażonymi listkami szałwii.

A z innych makaronów dyniowych był:

- taki z jarmużem i boczkiem;

- z małżami;

- "dwa liście";

- efektowne rotolo oraz

- lasagne.

czwartek, 13 sierpnia 2015

Anglosasi posługują się terminem trigger alert, uprzedzając na np. forach internetowych, że zamierzają poruszyć kontrowersyjny temat. A więc ostrzegam! Będzie o mięsie! Co gorsza, o podrobach.

Nigdy nie ukrywałam, że lubię podroby. Częściej jem je zimą, ale bardzo podziałał mi na wyobraźnię przepis w najnowszej książce Rachel Khoo (Kitchen notebook) pt. „letnie bolognese”. Ja bym powiedziała, że poza tym, że letnie, to bardzo zdekonstruowane ;). Przepis zakładał użycie wątroby jagnięcej, co mnie ucieszyło, bo akurat posiadałam ją w zamrażarce. Potem jednak wczytałam się w składniki, popatrzyłam na wagę posiadanej wątroby i uznałam, że jest jej dużo za dużo. Przepis odłożyłam ad acta, aż przypomniałam sobie o małych porcjach podrobów, które w całości miały stworzyć coratellę (tylko, że się nigdy nie zmobilizowałam do jej zrobienia). W efekcie powstała wersja inspirowana oryginałem; za makaron robiły grubsze od spaghetti bucatini, które mi bardzo tu pasowały. Surowa cebula przypadła w udziale tylko jednej osobie, tej, która nie musiała iść „między ludzi” (czyt. do pracy). Wyszło danie szybkie, lekkie, ale sycące. Można zagospodarować też garść podrobów, które są często dodatkiem do wiejskiego lub ekologicznego drobiu lub (trigger alert! Achtung!) królików.

Składniki (2 porcje):

  • ok. 150-180g podrobów (drobiowych lub króliczych) – sama wątroba lub z dodatkiem serca
  • ok. 75g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula, opcjonalnie: ok. łyżeczki odłożone
  • parę liści szałwii i oregano
  • dwa dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
  • odrobina dobrego octu balsamicznego, ew. łagodnego jabłkowego
  • kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ok. 200g długiego makaronu (bucatini, linguini, ew. spaghetti)

Zagotować wodę na makaron. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na niewielką patelnię i wytopić tłuszcz na wolnym ogniu. Dodać drobno pokrojoną cebulę (można odłożyć ok. łyżeczki surowej na później, do wymieszania z gotowej daniem), chwilę przesmażyć. Dodać zioła i posiekane (dość drobno) podroby, smażyć chwilę, oprószyć solą i pieprzem, skręcić ogień na mały, patelnię przykryć i całość dusić kilka minut (makaron powinien się już w tym czasie gotować). Wymieszać odcedzony makaron z pomidorami i koncentratem, skropić całość octem, dodać zawartość patelni i ew. odłożoną surową cebulę. Podawać od razu. Opcjonalnie udekorować dodatkowo np. oregano.

A co się stało z wątrobą jagnięcą? Przyrządziłam ją, gdy było dużo chłodniej i całkiem klasycznie, a początek był właściwie taki, jak w powyższym makaronie – boczek, cebula i zioła (tym razem hyzop). Boczek tym razem był bardzo chudy i go wspomogłam niewielką ilością kaczego tłuszczu. Wątrobę pokroiłam w plastry, oprószyłam solą i pieprzem, obtoczyłam w mące, dodałam do boczku i s-ki. Całość po chwili smażenia podlałam lekko czerwonym winem i dusiłam ok. 12-15 minut (chciałam, żeby była dobrze wysmażona). Wciąż najbardziej lubię wątrobę drobiową (jagnięcej bliżej do wołowej – trauma dzieciństwa), ale czasem warto urozmaicić jadłospis.

Teraz mi chodzi po głowie wątróbka z grilla...

czwartek, 23 lipca 2015

Niedawno pisałam, w ramach „Zielono mi” o bobie z przyprawami. Zdjęcie tego bobu wzbudziło (ku mojemu zaskoczeniu) duże zainteresowanie na Facebooku, ale znacznie bardziej popularne okazały się pierogi z bobem. Nigdy ich wcześniej nie jadłam, choć obiły mi się o oczy w różnych miejscach w internecie, a gdy wspomniała o nich Magda Kasprzyk-Chevrieux w artykule o, no właśnie, bobie – klamka zapadła. M podszedł do sprawy sceptycznie, ale przypomniałam mu pierogi z dynią i zamilkł. Dodam, że końcowy produkt mu bardzo smakował ;).

Składniki:

  • ulubione ciasto pierogowe, moje jak zawsze (zużyłam łącznie około 360g ciasta)
  • 500g ugotowanego i wyłuskanego bobu
  • ok. 100g wędzonego boczku
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • ok. 2 łyżek drobno posiekanych ziół: lubczyk, koperek*
  • sól, pieprz
  • ok. 2-3 łyżek stopionego masła i dodatkowa garść lubczyku

Boczek wytopić na małym ogniu na suchej patelni, podkręcić ogień, chwilę przesmażyć, dodać cebulę, zeszklić. Wymieszać z bobem, całość rozgnieść, dodać zioła, doprawić do smaku. Farsz jest gotowy do nadziewania pierogów. Gotowe pierogi polać masłem z lubczykiem, przygotowanym analogicznie do szałwiowego czy koperkowego.


W temacie strączkowych z grządki: we Francji jedliśmy w jednym miejscu całe przesmażone strąki bardzo młodego groszku. Ponieważ groszek nam w tym roku obrodził i mamy i strąki jeszcze zupełnie miękkie, i gotowe do łuskania, na obiad zjedliśmy super prosty i szybki makaron.

Składniki:

  • ok. 200-220g makaronu
  • garść jak najmłodszych (zupełnie miękkich) strąków groszku
  • oliwa (ok. 1,5 łyżki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 tajska papryczka chilli
  • ok. 4 łyżek wyłuskanego groszku
  • parmezan

Gdy makaronowi zostało niewiele czasu do ugotowania, na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć drobno posiekany czosnek i chilli. Dodać strąki (może pryskać), smażyć ok. minutę. Wymieszać z ugotowanym makaronem, przełożyć na dwa talerze. Każdy posypać dwoma łyżkami groszku i (dość hojnie) świeżo startym parmezanem. Podawać natychmiast.

Jako taki PS nie na temat, bo z kategorii "owocowo", ale porzeczki pomału się kończą: próbowaliśmy czerwonej na pieczywie? Konkretnie na wieloziarnistym chlebie, z dodatkiem miękkiego koziego sera, miodu i czegoś zielonego (tu: liście rzodkiewki)? Polecam :).


sobota, 27 czerwca 2015

Od dawna makaron domowy robiliśmy według jednego przepisu (tzn. TEGO), zmieniając tylko ewentualnie mąki. Najczęściej używałam mieszanki uniwersalnej lub tortowej pszennej z tzw. kaszką makaronową. Ostatnio jednak M oznajmił, że taka wersja jest zbyt delikatna. Zaproponowałam, żeby użyć mieszanki mąki pszennej z semoliną - i na tym ostatecznie się skończyło, jednak wcześniej M znalazł także inny przepis bazowy (na portalu Serious Eats). Powiem szczerze, że podziwiam zapał do eksperymentowania i cierpliwość autorki (mnie by się szybko skończyła) - polecam zajrzenie do linku choćby dla zdjęć porównawczych. Makaron z ostatecznie opracowanego przez nią przepisu jest smaczny i bardziej treściwy (choć, jak napisałam powyżej, w naszym makaronie jest ponadto dodatek semoliny). Minusem jest to, że wymaga większej liczby jaj/żółtek niż metoda 100g mąki = 1 jajo, ale coś za coś...

Przy okazji testów (łącznie 3 razy) sprawdziliśmy, że jednak grubiej wałkowany makaron (3 ustawienie od końca w maszynce) nam bardziej smakuje. Po właściwym wysuszeniu (wreszcie w miarę opanowaliśmy sztukę suszenia w gniazdach, bo wcześniej różnie z tym bywało...) dobrze się przechowuje w temp. pokojowej.

Składniki (zasadniczo za tym przepisem):

  • 150g mąki pszennej uniwersalnej/tortowej
  • 150g semoliny
  • 2 duże jaja
  • 4 duże żółtka
  • łyżeczka soli

Wymieszać mąki i sól w misce, zrobić na środku dołek, wbić jaja i żółtka. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem (polecam), ew. ręcznie, aż całość będzie elastyczna, gładka, dość twarda. Ciasto lekko omączyć, owinąć folią, odstawić by odpoczęło w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut.

Kawałki ciasta lekko rozpłaszczać wałkiem i kilka razy przepuścić przez pierwsze ustawienie maszynki do makaronu, składając za każdym razem jak list (ew. wykonać tą czynność ręcznie). Wałkować na dalszych ustawieniach maszynki (u nas do 7 z 9), ciąć na np. tagliatelle. Powstały makaron zwinąć w gniazdko, dokładnie omączyć, lekko otrzepać, ponownie uformować w gniazdko (jak np. na zdjęciu powyżej) i odłożyć np. na blaszkę do wysuszenia. Blaszkę umieścić w ciepłym i suchym miejscu (jeśli pogoda i temperatura nie sprzyja, można wykorzystać np. ciepło resztkowe piekarnika). Podczas suszenia regularnie (i delikatnie) gniazdka przewracać, żeby się nie zlepiły (co pozostawione same sobie zapewniam, że zrobią). Wysuszone gniazdka przełożyć do np. szczelnego worka strunowego lub pojemnika i przechowywać w suchym miejscu.

A gdy już mamy ten makaron, można zjeść na obiad minimalistyczne danie. Z bobem. Takim, jak rok temu, tylko jeszcze oszczędniej: tylko bób, boczek, oregano w ramach ziół, a z przypraw tylko sól i (dość obficie) pieprz. Po co więcej?

niedziela, 03 sierpnia 2014

To chyba jakieś prawo Murphy'ego, że cukinie najpierw wyglądają, jakby miały wszystkie paść albo pozostać w postaci mikro, a potem w cudowny sposób się przemieniają w gigantki. A, i owoce dojrzewają wszystkie jednocześnie. Przynajmniej u mnie tak bywa co rok (poza debiutem ogrodniczym i cukinią-wałachem*).

Jak dwa czy trzy lata temu, szukam sposobów na w miarę nienudne wykorzystanie cukinii (i nie myślę tu o rozdawnictwie ;). Poza różnymi pieczonymi, smażonymi itd. był udany omlet (niestety jedzony w pośpiechu i niesfotografowany), chleb z dodatkiem cukinii i nasion kopru włoskiego oraz parę eksperymentów, o których poniżej.

Cukinia małosolna

Lubicie ogórki małosolne? Lubicie cukinię? Pokrójcie ją w plastry lub słupki i przygotujcie tak, jak ogórki, tylko trzymajcie w zalewie o ok. dobę krócej. Świetna do kanapek lub dodatek do sałatek, albo przegryzka.

Cukinia grillowana z rukolą

Gdy upał doskwiera a czasu mało, obiad musi być szybki i najlepiej prawie na zimno. Grillowane plastry cukinii (wcześniej pokrojonej wzdłuż, lekko posmarowanej olejem lub oliwą) po wymieszaniu z garścią pieprznej rukoli, doprawieniu lekko delikatnym octem lub cytryną i solą mogą stanowić podstawę sałatki. Można je także wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem, dodać trochę parmezanu i np. łyżeczkę kaparów.

Jajka w kokilce z plastrami cukinii

Dawno tak nie przyrządzałam jaj, po tym, jak M zbojktował metodę z kąpielą wodną, jako dającą zbyt wodnisty/delikatny składnik główny. Ostatnio jednak w paru miejscach (np. u Rachel Khoo) widziałam przepisy na to danie pieczone solo w piekarniku. Postanowiłam spróbować i – o cudzie – mąż zaaprobował.

W skrócie, krótko przesmażyłam ok. 10 plasterków cukinii z małą cebulą, lekko posoliłam, rozłożyłam między dwie lekko natłuszczone foremki żaroodporne. Na to wyłożyłam po łyżce sosu pomidorowego (nie jest konieczny, ale miałam resztkę domowego...) i sera koziego (twarogowego), posypałam świeżym estragonem i świeżo zmielonym pieprzem, wbiłam jajo – co wyglądało tak, jak powyżej.

Piekłam ok. 12 minut (ale warto obserwować, czy nie wyjąć wcześniej) w 200 st. C (termoobieg), przed podaniem posypałam dodatkowym estragonem.

A sezon cukiniowy dopiero się zaczął...

* Im bardziej o tym myślę, tym bardziej nie mogę w to uwierzyć (choć sama tego dziwoląga wyhodowałam) – może tam jednak były jakieś kwiaty żeńskie, tylko owoce zgniły, gdy nie było mnie na miejscu? Z drugiej strony, jeśli może być lato na Mazurach bez komarów, jak tegoroczne...

środa, 02 lipca 2014

Jakiś czas temu miałam wrażenie, że wszędzie z internetu wyskakują na mnie przepisy na muszle makaronowe. Wymyśliłam sobie, że zrobię takie nadziewane szpinakiem. Ku swojemu zaskoczeniu odkryłam, że duże muszle są towarem deficytowym: ani w jednym, ani w drugim supermarkecie ich nie dostałam i skuteczna okazała się dopiero wycieczka do delikatesów w większym mieście (wojewódzkim ;). Od tamtej pory jak widzę ten makaron w sklepie, od razu kupuję, tak na wszelki wypadek*.

Wersja ze szpinakiem oczywiście bardzo smaczna, ale niedawno miałam nadmiar duszonej botwiny do zagospodarowania. Postanowiłam nadziać nią muszle a całość doprawić w duchu greckich zapiekanek (typu mule saganaki - i pewnie dlatego trzy razy pisząc post napisałam „małże” zamiast „muszle”...), korzystając z tego, że – nominalnie przynajmniej ;) - jest lato, miałam opakowanie przyzwoitej fety a w ogrodzie nowy nabytek** w gronie ziół wielorocznych: oregano.

Składniki:

  • duszona botwina – z jednego pęczka jarzyny, lekko lub całkiem przestudzona
  • 150g dużych muszli makaronowych
  • ok. 75g fety
  • garść świeżego oregano, ew. tymianku, ew. mieszanka tych ziół
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, ostra papryka (mielona lub w płatkach)

Zacząć od przygotowania botwiny, jeśli nie ma gotowego nadmiaru pod ręką. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, zeszklić, dodać pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością oregano/tymianku (resztę zostawić na potem) i ostrą papryką, gotować na średnim ogniu, aż całość wyraźnie się zagęści. Makaron ugotować al dente.

Piekarnik nagrzać do 180-190 st. C (termoobieg). Lekko natłuścić prostokątne naczynie żaroodporne (ok. 30 x 40cm). Muszle nadziewać botwiną (ew. odcedzając z nadmiaru płynu, jeśli to konieczne), układać ciasno obok siebie w foremce. Fetę pokroić w kostkę, rozrzucić na makaronie, ser posypać ½ ziół. Na to wyłożyć sos (musi dokładnie przykryć muszle!) i resztę ziół. Zapiekać ok. 25-30 minut. Podawać z dodatkiem zieleniny, np. świeżej rukoli (mógłby być także zblanszowany szpinak).

* Podobnie jak parmezan, sardele (anchois) i inne tego typu „egzotyki” ;).

** Nabytki mają zrekompensować straty spowodowane działaniem pana elektryka, po którego pracach zaczęłam ogródek ziołowy nazywać „Wietnamem”. Melisy w każdym razie już nie mam.

czwartek, 24 kwietnia 2014

Kto ma jeszcze w lodówce wspomnienie Wielkanocy pt. białą kiełbasę? Kto nie ma pomysłu na obiad a ma pod ręką oliwę truflową (albo inną wyrazistą, aromatyczną i lekko pikantną - może ciekawy olej rzepakowy by się nadał)?

Spełniwszy oba powyższe warunki wreszcie zrobiłam (z grubsza, i trochę improwizując, bo sorry, ale świeże trufle na Mazurach nie obrodziły ;) przepis Joanne Harris i Fran Warde na makaron z boudin blanc i białą truflą. Tak, wiem, że pieczarki to nie trufle, ale uznałam, że b. aromatyczna oliwa da radę. I dała.

Składniki (2 porcje):

  • 2 małe pęta białej kiełbasy (ugotowanej)
  • 1 mała cebula
  • Ok. 6 dużych - 8 średnich pieczarek, pokrojonych w plastry
  • olej do smażenia
  • oliwa truflowa - ok. 1,5 łyżki
  • natka pietruszki
  • 225-250g makaronu (dowolnego, ale raczej szerszego)

Zacząć od nastawienia wody na makaron. Przesmażyć na niewielkiej ilości oleju drobno pokrojoną cebulę z pieczarkami. Dodać białą kiełbasę w plasterkach (a makaron już powinien się gotować), smażyć kilka minut na małym/średnim ogniu, całość delikatnie doprawić solą i pieprzem. Odcedzić ugotowany makaron, do garnka po nim wlać łyżkę oliwy truflowej. Dodać makaron, zawartość patelni oraz garść natki pietruszki, całość dobrze wymieszać, i skropić dodatkową oliwą według uznania (wciąż w garnku lub ew. na talerzach). Podawać od razu, najlepiej z dodatkiem czegoś zielonego (sałata, zblanszowany szpinak, itp.).

środa, 27 listopada 2013



Gdy kupiłam - w ramach Amazonowej promocji - Jamie's Italy (sympatyczna, choć nienowa, pozycja autorstwa Jamie'ego Olivera) i przeglądałam książkę po raz pierwszy, zatrzymałam się na dłużej przy zdjęciu rotolo (tu: rolady makaronowej) dyniowo-szpinakowej. Wiadomo, jaki przepis zrobiłam jako pierwszy, choć jego długość (2 strony!) mnie początkowo trochę zniechęciła...

Ugotowałam rotolo latem, zastępując szpinak boćwiną, a dynię żółtą cukinią. Czegoś mi jednak w smaku brakowało, i uznałam, że chodzi o ricottę/twaróg w masie. Nie da się ukryć, że łagodny, mało kwaśny twarożek jest, co tu dużo mówić: mdły. Postanowiłam, że będzie replay: już z dynią i serem kozim. Zajęło mi to kilka miesięcy i zmotywował mnie dopiero Korzenny Tydzień (chwila autopromocji ;) oraz kończąca się boćwina, ale replay zrobiłam i uważam, że ser kozi to był dobry wybór.

Grzecznie - tj. zgodnie z Jamie'em i pod własny Korzenny Tydzień - upiekłam tym razem dynię natartą korzeniami, ale nie jest to konieczne, o czym niżej. Gałka muszkatołowa do zieleniny jednak obowiązkowa!

Składniki (2-3 porcje - przy większej liczbie osób podwoić):

  • ciasto makaronowe z 200g mąki
  • ok. 350g (waga ze skórą) upieczonej dyni 
  • dwie garści boćwiny (same liście, ew. b. małe łodygi) lub szpinaku
  • ząbek czosnku
  • ok. 100g miękkiego (twarogowego, do smarowania) sera koziego
  • parmezan
  • olej/oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli w płatkach, opcjonalnie: koper włoski i kolendra (po hojnej szczypcie)
  • do podania: masło szałwiowe

Zacząć od upieczenia dyni - pokroić w dużą kostkę, lekko posmarować olejem lub oliwą; przyprawy korzenne, jeśli używacie, rozdrobnić w moździerzu, wymieszać ze sporą szczyptą chilli, soli i pieprzu i mieszanką oprószyć dynię. Przykryć folią i piec ok. 30 minut w 180 st. C., następnie odkryć i piec kolejne 15 minut (ma nie być surowa, ale nie powinna się za bardzo rozmiękczyć). Lekko wystudzić (na tyle, by dało się obrać ze skóry i pokroić). Można także wykorzystać wcześniej upieczoną dynię, jeśli nie jest za bardzo rozciapana, i tylko doprawić ją do smaku, korzennie lub nie (z soli, pieprzu i chilli bym jednak nie rezygnowała). Przestudzoną dynię obrać ze skóry i pokroić w drobniejszą kostkę.

Gdy dynia się piecze, zrobić ciasto makaronowe, owinąć w folię, zostawić na blacie by odpoczęło (powinno tak poleżeć co najmniej 30 minut).

Boćwinę/szpinak umyć, z grubsza posiekać. Czosnek rozdrobnić, przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać liście, przesmażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na bok.

Makaron rozwałkować na prostokąt, wg Jamie'ego "grubości podstawki do piwa", ja jednak radzę trochę cieniej, bo i tak po ugotowaniu zwinięte ciasto wychodzi dość grube. Przełożyć na czystą ściereczkę i ułożyć dłuższym brzegiem do siebie. W dolnej części ułożyć dynię, na reszcie ciasta rozłożyć boćwinę/szpinak. Na całości rozrzucić ser kozi (nabierany łyżeczką czy zwilżonymi palcami) i na koniec dodać niewielką ilość startego parmezanu.

Pomagając sobie ściereczką, zwinąć makaron w roladę (rotolo). Końce związać sznurkiem (jak na górnym zdjęciu; warto zostawić jeden koniec sznurka dłuższy, będzie łatwiej wyciągnąć roladę z garnka), można także przewiązać sznurkiem środek. Zagotować wodę w garnku o szerokiej średnicy, ostrożnie umieścić w środku pakunek, lekko zwijając w podkowę i przygnieść np. talerzykiem lub wkładem do parownika, by pozostał pod wodą. Gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu 25 minut; w między czasie przygotować masło szałwiowe.

Po ugotowaniu delikatnie wyłowić rotolo z wody, chwilę potrzymać nad zlewem, by odciekł nadmiar wody, przełożyć na deskę do krojenia i rozpakować. Kroić roladę na plastry, podawać od razu, polane masłem. Potencjalne resztki można podawać odgrzane.

Ugotowana rolada po rozwinięciu ze ścierki wygląda średnio atrakcyjnie - w moim odczuciu przypomina wielką gąsienicę ;), po przekrojeniu ukazuje jednak swoje walory. W smaku jest delikatna, mimo zamiany ricotty na bardziej wyrazisty ser, ale nie nazwałabym jej mdłą. I wbrew pozorom, nie jest trudna do wykonania. Ciekawa jestem, kto się zdecyduje ;)?

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna