Głównie o kuchni, jedzeniu, gotowaniu - ale nie tylko...

Wpisy z tagiem: Weekend Korzenny

piątek, 05 grudnia 2008

I oto część druga. Przypominam, jeśli kogoś nie ma lub są błędy, krzyczeć, najlepiej na ptasia3(at)wp.pl.

  • Wypieki słodkie
Ciasteczka gingerbreads Evelvas ze Smaku Domu
Ciasteczka imbirowe Damqelle z Kawiarenki pod złotą pigwą
Ciasto cynamonowo-kardamonowe Zemfiroczki z Historii kuchennych
Ciasteczka czekoladowe snickerdoodles - Manajki z Okruszków
Ciasto marchewkowe Jo.ny z Okruszków
Ciasto marchewkowe z zielem Agnieszki z Zapraszam do stołu
Cynamonowe profiterolki Olasz z Przy dużym stole
Cynamonowo-czekoladowe ciastka z orzechami Ewy z Kawusia35
Cynamonowe ciasteczka z cytrusową nutą Atiny z Tak sobie pichcę
Cynamonowe ciasteczka Trufli3 z Trufla gotuje
Gwiazdy bunuelo z Kuchni Ireny i Andrzeja
Imbirowe pierniczki Krokodyla z Pomarańczy i Imbiru
Kruche maślane dukaty Agaty z Twoje&Moje
Muffiny gruszkowe z imbirem i cynamonem Poswix z Samych dobrych rzeczy
Muffiny marchwiowo-bananowe Abbry z Mojego kucharzenia
Muffiny piernikowe Margot z Kuchni Alicji
Muffiny z jabłkiem i z cynamonem Karolki z Przysmaków Karolki
Pierniczki z Bazylei Bei z Mojej kuchni
Piernik z cytrynowym lukrem Edysi79 z Przy kuchennym stole
Piernik z dyni Ptasi z Coś niecoś
Północnoafrykańskie ciasto pomarańczowo-kokosowe Tilianary z Kuchni Szczęścia
Pumpiernik Jabberwocky z 21st Century Schizoid Kitchen
Sernik na piernikowym spodzie Majany z Majanowego Pieczenia
Sernik na spodzie piernikowym Agnieszki z Kucharzenia Jagny

Speculaas czyli korzenne ciasteczka Wedelki z kuchennych wzlotów i upadków młodej mężatki

Ślimaczki cynamonowe Doroty20w z Karteluszków Kulinarnych Doroty

Zygzaki imbirowo-kardamonowe Manajki z Okruszków
  • Desery
Czekoladki z nadzieniem pomarańczowo-kardamonowym Agi9999 z Zapiecka
Deser imbirowy Damqelle z Kawiarenki pod złotą pigwą
Halawa Agi-aa z Eksperymentalnie
Jabłka w korzennych przyprawach Karolki z Przysmaków Karolki
Korzenny deser  jogurtowo-mandarynkowy Jabberwocky z 21st Century Schizoid Kitchen
Krem cynamonowy Damqelle z Kawiarenki pod złotą pigwą
Trufelki piernikowe Wedelki z Kuchennych wzlotów i upadków młodej mężatki
  • Pieczywo
Chleb kardamonowo-anyżkowy (na zakwasie) Jabberwocky z 21st Century Schizoid Kitchen
Chlebek owsiany z nutą Orientu - w ramach Weekendowej Piekarni wykonały: Tilianara, Margot, Atina, Zawszepolka, Agatka, Tatter, Leszczynka, Olasz oraz niżej podpisana Ptasia
Etiopski chleb korzenny -  Krokodyla z Pomarańczy i Imbiru
  • Napoje
Cream drink karmelowo-kakaowy Trufli3 z Trufla i jej kuchnia
Czaj tu i teraz Tilianary z Kuchni Szczęścia
Czekolada ze szczyptą chili Tereski z Framboise
Glühwein An20 z Chatki w różanym ogrodzie
Grzany cydr lub Redd's Ptasi z Coś niecoś
Herbata cynamonowo-jabłkowa Karolki z Przysmaków Karolki
Herbata korzenna (masala chai) - Manajki z Okruszków
Kawa korzenna Agi-aa z Eksperymentalnie
Kawa piernikowa Olalali77 z Pieczenia na słodkie brzmienie
Korzenna czekolada na gorąco Doroty20w z Karteluszków kulinarnych Doroty
Koktajl z grzanego wina Zawszepolki z Around the kitchen table
Masala ćaj Dobromiły z Dobrosmaków
Meksykańska gorąca czekolada z Kuchni Ireny i Andrzeja
Piwo z korzeniami Andzi35 z Pysznego jedzonka
Rozgrzewajaca kawa z przyprawami Zawszepolki z Around the kitchen table

Vin Brule Notme z Notmegotuje
Zimowa herbata Piotrka z Muzyka, Fotografia, Kuchnia
  • Dodatki i przetwory
Korzenny agrest Jabberwocky z 21st Century Schizoid Kitchen
Korzenna żurawina Tilianary z Kuchni Szczęścia
Mincemeat Ptasi z Coś niecoś
Śliwkowy chutney Patrycji z Trufli

I oto banner:

Kochani! Odzew na akcję Weekendu Korzennego przekroczył moje oczekiwania. W ciągu raptem trzech dni w imprezie wzięły udział 42 (wraz z Coś niecoś) blogi, przedstawiając 86 unikalnych potraw (policzyłam wszystkie wykonania Chleba owsianego z nutą orientu jako jedno danie). Jak widzicie sami, są to konkretne cyfry, dlatego też - w połączeniu z pracą - trochę mi zajęło robienie podsumowania. Poniżej spis korzenny ;)  z podziałem na kategorie (pomyślałam, że tak będzie najłatwiej nam z niego korzystać); potrawy w ramach kategorii spisane są alfabetycznie. Gdyby coś się nie zgadzało, pomyliłabym się w imieniu, nazwie bloga lub potrawy, lub czymś innym, albo kogoś bym pominęła, proszę, dajcie znać na ten email, co poprzednio (ptasia3(at)wp.pl). Ponieważ blox buntuje się i mówi, że wpis zbyt długi ;//, banner i druga część podsumowania będzie w kolejnym poście.

  • Przystawki i sałaty
Egipska sałatka z dukkah z Kuchni Ireny i Andrzeja
Jajko na miękko z pieprzem seczuańskim Pinos z Orzeszków piniowych
Jesienna salatka owocowa z imbirowo-tymiankowym syropem Zawszepolki z Around the kitchen table
Migas z Kuchni Ireny i Andrzeja
Sałatka ogórkowo-pomidorowa z Kuchni Ireny i Andrzeja
Satatka ryżowa z gałką muszkatołową Zemfiroczki z Historii kuchennych
Śledzie na słodko z korzeniami Andzi35 z Pysznego jedzonka
  • Dodatki do dań
Ryż cytrynowy Malty79 ze Strega gotuje
  • Zupy
Zupa migdałowa po Jagnowemu Agnieszki z Kucharzenia Jagny
Krem marchwiowo-imbirowy z cynamonową nutą Alexandry z Kulinarnie
  • Dania główne
Cynamonowo-imbirowy indyk Garam Masala Olgi Smile ze Smaku Imprezy 
Cynamonowy kurczak Wedelki z Kuchennych wzlotów i upadków młodej mężatki
Curry z bakłażana z imbirem i mandarynkami Olgi Smile ze Smaku Imprezy 
Curry z kurczaka Ewy z Kawusia35
Korzenna wołowina w pomarańczach Olgi Smile ze Smaku Imprezy 
Korzenno-cytrynowe paluszki drobiowe Leszczynki ze Zleszczonej Kuchni
Kulki mięsne w curry  z Kuchni Ireny i Andrzeja
Kuskus z warzywami Notme z Notmegotuje
Pieczona pierś kaczki ze śliwkowym chutney'em Patrycji z Trufli
Pikantno-słodkie empanady z Kuchni Ireny i Andrzeja
Pomarańczowa wołowina z imbirem wraz z brokułem w orientalnym sosie Tilianary 
z Kuchni Szczęścia
Ryba korzenna Krokodyla z Pomarańczy i Imbiru
Ryba z cynamonem  Adrijah z Red and pale
Pyzy z gałką Agnieszki z Zapraszam do stołu
Schab z gruszkami Pinos z Orzeszków piniowych
Szynka korzenna gotowana w winie Ptasi z Coś niecoś
Wieprzowina z imbirem i jarzynami Adrijah z Red and pale
Wołowina z kawą i cynamonem Pinos z Orzeszków piniowych
I oto banner do cz. I (zadziała czy nie?):
niedziela, 30 listopada 2008

Kolejna korzenna propozycja, tym razem słodka. W oryginale: Downeast Maine Pumpkin Bread. Mój przepis dość mocno zmodyfikowany, a po polsku ochrzciłam ciasto "piernikiem z dyni". Wilgotne (dzięki dyni, olejowi i migdałom), bakaliowe, długo się trzyma, bardzo, bardzo korzenne (nawet nie wiem, czy gałki nie jest za dużo, choć konsumenci nie narzekali). Proste do zrobienia: robi się jak muffinki. Polecam, nawet na nadchodzące Święta.

Składniki (na 2 keksówki): 425 g puree z dyni (dynię upiec w piekarniku - ok. 190 st. - ok. 45 min, miąższ zmiksować; takie puree można potem mrozić w odpowiednich porcjach), 4 jaja, 180 ml oleju roślinnego, 160 ml wody, 300 g cukru białego, 100 g cukru drobnego brązowego (jasnego lub ciemnego muscovado), 300 g mąki, 140 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki sody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (jest mocno wyczuwalna, można dać mniej, np. 3/4 łyżeczki), 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki imbiru, opcjonalnie: garść dowolnych bakalii (jeśli użyjemy rodzynek, wcześniej należy je namoczyć)

W misce dobrze mieszamy składniki mokre (puree, jaja, olej, wodę) z cukrem. Osobno mieszamy składniki suche (mąkę, przyprawy korzenne, bakalie, jeśli używamy, sodę i sól). Mieszamy składniki mokre z suchymi niezbyt długo, tyle, byle się połączyły. Przekładamy do wysmarowanych/wysypanych lub wyłożonych pergaminem keksówek. Pieczemy ok. 50-60 min w 180 st. (do suchego patyczka).

| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ptasia on Pinterest
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Durszlak.pl POMOŻECIE? PustaMiska - akcja charytatywna